Nieuws van VVV's

image

Taiwan meer ontdekt als reisbestemming

Het eiland staat in de top 20 ultieme vakantiebestemmingen Read More
image

Het Juragebergte, de pure wintersfeer in Frankrijk

De winters in de Jura hebben alles voor de echte levensgenieter... Read More
image

Emirates App nu ook verkrijgbaar op iPhone

De app is met een beoordeling 4.5 sterren Read More
  • 1

Bezienswaardigheden

Fraaie fietsroute rond de Bodensee. Het Bodenmeer (Duits: Bodensee) is een meer in Midden-Europa. Het wordt grotendeels gevoed door de Rijn (Alpenrijn), die het meer in het oosten binnenstroomt en in het westen weer verlaat.

De naam komt van het plaatsje Bodman, aan de westpunt. Soms wordt ook de naam Meer van Konstanz gebruikt. Het meer meet 536 km² en heeft een stroomgebied van 11.500 km². Daarmee is het meer het op drie na grootste van Midden-Europa. Het meer behoort tot drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Er loopt geen grens door het meer, aangezien het staatkundig een condominium is met een gedeelde soevereiniteit. De grootste steden aan het meer zijn Konstanz en Friedrichshafen in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk.

Fiets route 103214 - powered by Bikemap

Nog enkele kleinere plaatsen:

Duitsland: Meersburg, Hagnau, Immenstaad, Langenargen, Kressbronn, Nonnenhorn, Wasserburg, Lindau (de oude stad ligt op een eiland verbonden met een brug), Uhldingen-Mühlhofen (Paalwoningmuseum), Salem en Heiligenberg, Birnau (beroemd klooster) en het eiland Reichenau, bekend door de middeleeuwse abdij aldaar.

Zwitserland: Arbon en Romanshorn. De Rijn stroomafwaarts komt men in Stein am Rhein, om verder Schaffhausen te bereiken met zijn machtige waterval, de Rheinfall.

In het Bodenmeer ligt het bloemeneiland Mainau.

Alleen in zeer strenge winters vriest het Bodenmeer dicht. Lokaal wordt dit een 'Seegefrörne' genoemd. In sommige jaren is de vorst zo streng dat het Bodenmeer veilig door een grote mensenmassa kan worden betreden. Als dit zich voordoet is het sinds 1573 traditie dat een houten buste van de evangelist Johannes in processie over het ijs wordt uitgewisseld tussen de pastorie van Hagnau in Duitsland en het klooster van Münsterlingen in Zwitserland. Deze ijsprocessie heeft voor het laatst plaatgevonden in 1963. De buste bevindt zich sindsdien in Münsterlingen.

De vliegtuigfabriek Dornier is vanouds gevestigd aan het Bodenmeer. Dit maakte oorspronkelijk de productie van vliegboten gemakkelijk. In elk geval sinds 1990 stelt de Duitse overheid strenge eisen aan de bebouwing langs het Bodenmeer. Zo mocht de vliegtuigfabriek alleen maar uitbreiden indien de nieuwe gebouwen niet vanaf het water zichtbaar zouden zijn. Zo wil de Duitse overheid het landschappelijk schoon van het Bodenmeer bewaren.