Glossary of terms used on this site

There are 147 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like
All | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Y

All

Term Definition
Airbroker-ticket

Airbroker-ticket: Ticket waarbij de reiziger gunsttarieven geniet maar een welbepaalde maatschappij is gebonden. Er is geen terugbetaling bij annulering en het aantal 'stop-overs' is beperkt.

Airport Code

Drieletterige code waarmee de luchthavens worden aangeduid.

Aisle

Aanduiding voor een zitplaats aan de zijde van de gang, op de hoek van een rij. Tegenover 'aisle' staat een 'window seat' of zetel aan het raam.

Amenities

Gratis diensten die aan gasten worden aangeboden en items die klaar liggen in bijvoorbeeld de badkamer voor extra comfort. Voorbeelden van diensten: automatisch uitchecken, gratis parkeren, meertalig personeel. Doel van een amenity is de aantrekkelijkheid van het hotel te vergroten, het verblijf van gasten te veraangenamen en hun terugkeer te bemoedigen.

ANVR

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is een Nederlandse organisatie welke de belangen behartigt van ondernemingen in de reisbranche, waaronder reisbureaus.

De ANVR geeft ook garanties aan reizigers die boeken via één van de aangesloten organisaties. Zo respecteren alle leden de uitspraken van de Geschillencommissie Reizen en ook zijn alle leden aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.

ANVV

Algemene Vereniging van VVV’s. Overkoepelend orgaan van de Nederlandse VVV’s. Behartigt de belangen van de aangesloten VVV’s en bevordert kwaliteit en uniformiteit.

Aparthotel

Heeft alle voordelen van een hotel (reiniging – service – maaltijdservice) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.

APEX

APEX - Advanced Purchased Excursion Fare: Een relatief goedkoop retourticket dat minstens 14 dagen vooraf wordt gereserveerd en betaald. In principe zijn geen wijzigingen mogelijk. Een beperkt aantal 'Stop-Overs' (oponthoud onderweg) is mogelijk.

API

Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere API's.

ATC-slots

ATC-slots. Op het niveau van de operationele planning van vluchten, vastgelegd in vliegplannen, vindt er ook toedeling van slots plaats. Hierbij gaat het in feite om een 'afspraak' die met de luchtverkeersleiding wordt gemaakt over het tijdstip van een start of landing. Een dergelijke slot moet soms uren van tevoren worden aangevraagd. Een slot voor de landing op de luchthaven van aankomst wordt vaak al aangevraagd voordat het vliegtuig vertrokken is, waarbij rekening wordt gehouden met de reisduur. Desnoods wordt het vertrek van een vliegtuig uitgesteld, want het heeft geen zin te vroeg aan te komen en in de lucht te wachten tot er geland kan worden.

Wordt een slot niet gebruikt, bijvoorbeeld wegens vertraging, dan moet de piloot/luchtvaartmaatschappij een nieuwe slot aanvragen.

Avontuurtoerisme

Avontuurtoerisme is een soort van toerisme. Mensen reizen naar vaak afgelegen gebieden waar de reiziger het onbekende verwacht. Het groeit zeer snel in populariteit aangezien veel toeristen naar ongebruikelijke vakanties streven, verschillend van de typische strandvakantie. Vaak wordt er aan mountainbiken, raften of andere spannende sporten gedaan. Zie ook

B & B

Bed & Breakfast; usually a quaint, country-style accommodation with a small number of rooms, that includes breakfast each morning

Bedevaartstoerisme

Bedevaartstoerisme is een soort van toerisme. Het is een vorm van toerisme waarbij pelgrims op bedevaart gaan een bedevaartsoord. Bedevaartstoerisme kan jaarlijks plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is de miljoenen moslims die tijdens de Dhu al-Hijjah naar Mekka afreizen. Bedevaartstoerisme kan ook het hele jaar door plaatsvinden, bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella.

Bermtoerisme

Bermtoerisme of bermrecreatie was een fenomeen dat begin jaren zestig in Nederland opkwam. Mensen parkeerden hun auto langs de weg en gingen dan gezellig met het hele gezin picknicken in de berm, zonder te zoeken of er op enige afstand van de weg niet een leuker plekje was.

Korte tijd was bermtoerisme een opvallend tijdverdrijf in Nederland. Auto's waren nieuw en mensen vergaapten zich aan al dat nieuwe moois. Actualiteitenrubrieken besteedden herhaaldelijk aandacht aan dit nieuwe verschijnsel: mensen die vlak langs de snelweg hun klapstoeltje neerzetten om daar gezellig de dag door te brengen. Beelden van verkeersdrukte, geparkeerde auto's, picknickende families, slapende echtparen en grote hoeveelheden zwerfvuil in de berm werden getoond. Bermtoerisme verbaasde velen; waarom zochten die mensen niet een rustiger picknickplekje in het bos?

Blanc de Noir

Letterlijk vertaald: wit naar zwart. Blanc de Noir is een uit het Frans afkomstige term en een benaming voor witte wijn gemaakt van blauwe druiven. De ‘truc’ om deze wijn te maken is om direct na het persen van de druiven, de donkergekleurde schillen zo snel mogelijk te verwijderen van het witte sap. Zo krijgt de van nature aanwezige rode kleurstof in de schil (anthocyaan) geen kans om de most een kleurtje te geven.

Boarding Pass

Engelse vertaling van 'instapkaart'. Aan de check-in dient u uw vliegtuigticket af te geven, samen met uw bagage. U krijgt daar uw instapkaart. Hiermee kan u voorbij de douane en in het vliegtuig. Op uw instapkaart staat het nummer van de Gate en het uur dat u zich ten laatste moet aanbieden. Tevens is daar uw zetelnummer op genoteerd. Het gebruik van instapkaarten is inmiddels ook uitgebreid tot veerdiensten en bepaalde treinen (bv. Eurostar, Thalys, ICE3).

Boetiek hotel

Historische oude gebouwen die verbouwd zijn/ingericht zijn als (boetiek)hotels. Het aantal kamers is vaak minder dan dertig.

Broker

Broker, Consolidator: Agent die tickets in grote hoeveelheden aankoopt en deze vaak goedkoper doorverkoopt dan de luchtvaartmaatschappijen zelf.

burgerluchtvaart

De burgerluchtvaart bestaat uit alle niet-militaire luchtvaart, en wordt verdeeld in de particuliere luchtvaart en de commerciële luchtvaart.

De meeste landen in de wereld zijn lid van de International Civil Aviation Organization (ICAO) en werken samen in deze organisatie om gezamenlijke standaarden en regulaties te vormen.

Business Class

Sommige maatschappijen gebruiken een 'C' als afkorting en sommigen een 'J'. Business Class is de klasse die tussen Economy en First Class inzit. In Business Class beschikken passagiers over meer beenruimte en bredere stoelen en ze krijgen meer service dan de passagiers in Economy Class.

Calamiteitenfonds Reizen

Het Calamiteitenfonds Reizen is een Nederlandse stichting met als doel reizigers financieel tegemoet te komen van wie de reeds aangevangen reis afgebroken wordt door een calamiteit. In het geval van een dreiging van een calamiteit, bepaalt de Stichting Calamiteitenfonds Reizen of er een dekkingsbeperking voor een vakantiebestemming geldt. Wie nog niet op reis is, kan in dat geval onder voorwaarden kosteloos annuleren binnen vier weken voor vertrek.

carrier

generic term for any company that transports passengers and/or freight

CDW, Collission Damage Waiver

Een verzekering die wordt aangeboden bij het huren van een auto en die de schade verzekerd die je zelf zou toebrengen aan de wagen.

Chartermaatschappijen

Een chartermaatschappij is een luchtvaartmaatschappij die chartervluchten aanbiedt. Dit zijn vluchten, die niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen worden, maar in opdracht van een of meer klanten, die een groep mensen samen willen laten reizen.

De klanten van chartermaatschappijen zijn meestal bedrijven die complete vakanties op zonnige toeristenbestemmingen verkopen, inclusief vlucht en hotel. Ook andere bedrijven en sportteams die een groep op een economische manier moeten vervoeren, maken gebruik van chartermaatschappijen.

Om hun prijzen laag te houden, vliegen chartermaatschappijen graag met volle vliegtuigen, en geven vaak minder service dan de traditionele luchtvaartmaatschappijen. Chartermaatschappijen vliegen ook vaak vanuit kleinere luchthavens, en naar luchthavens in het buitenland die vaak niet door lijndiensten bereikt worden.

Checked Bagage

Checked Bagage, Registered Bagage: Reisgoed dat wordt gewogen bij het inchecken en waaraan een 'bagage tag' wordt gehecht. Hierop worden bestemming en routenummer vermeld met inbegrip van eventuele overstapplaatsen. Een copie of ontvangstbewijs daarvan wordt op het ticket gekleefd, zodat men eventueel verloren bagage gemakkelijker kan opsporen. 'Checked bagage' is niet beschikbaar tijdens de reis want zij wordt opgeborgen in een afgesloten ruimte van het vliegtuig, de trein of het schip. Het gewicht van 'Checked Bagage' is in de luchtvaart meestal beperkt tot 15 kg. per persoon bij chartervluchten, tot 20 kg. voor lijnvluchten in Economy. Ook zijn de afmetingen beperkt: de optelsom van eenmaal de lengte, de breedte en de diepte of hoogte mag - afhankelijk van de vervoersmaatschappij - de 135 cm. of de 158 cm. niet overschrijden.

Competition and clutter

In een markt met veel concurrenten en veelvoudige reclame-uitingen moet een merk, om boven de menigte uit te komen, veelvuldig worden geadverteerd.

Condominium hotels

Klanten/gasten kopen (het vastgoed van) hun hotelkamer, of suite. Hierin mogen ze vervolgens permanent verblijven. Vaak worden deze kamers als tweede of derde huis gebruikt. Soms kan de klant de eigen kamer of suite doorverhuren. Voor de onderhoudskosten en exploitatie is vaak nog wel een periodiek bedrag verschuldigd.

Consolidator

Broker, Consolidator: Agent die tickets in grote hoeveelheden aankoopt en deze vaak goedkoper doorverkoopt dan de luchtvaartmaatschappijen zelf.

Continent

Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel niet met andere landmassa's verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Volgens Britannica telt de wereld de volgende zeven continenten: (van groot naar klein): Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Oceanië.

Coordinated Universal Time

Coordinated Universal Time (abbreviated UTC)[1] is the time standard by which the world regulates clocks and time. Computer servers, online services and other entities that rely on having a universally accepted time use UTC for that purpose.

Coordinated Universal Time is a time standard based on International Atomic Time (TAI) with leap seconds added at irregular intervals to compensate for the Earth's slowing rotation.[2] Leap seconds are used to allow UTC to closely track UT1, which is mean solar time at the Royal Observatory, Greenwich.

Cultuurtoerisme

Cultuurtoerisme (ook cultureel toerisme) is een type toerisme betreffende de cultuur, en dan vooral de kunst, van een land, gebied of stad. Het cultuurtoerisme komt het meest in steden voor, en dan vooral in bijzonder historische of erg grote steden met veel musea. Enkele steden zijn Rome, Florence, Barcelona en Parijs. Een gebied dat hieronder valt is onder andere de kastelen van de Loire.

Dagrecreatie

Dagrecreatie, of dagtoerisme is een vorm van recreatie die niet langer duurt dan een dag. Er is dus geen sprake van overnachting.

Personen die deze vorm van recreatie bedrijven worden dagjesmensen genoemd. Zij zijn toerist voor een dag.

Bekende vormen van dagtoerisme zijn: Het bezoeken van een attractiepark, recreatiegebied, of museum, een rondrit maken met de auto of de fiets, wadlopen, of het lopen van een etappe van een lange afstandswandelpad.

Voor dagjesmensen/dagtoerisme bestaan speciale faciliteiten, zoals verblijfplaatsen in bossen en aan meren waarbij de bepaling is opgenomen dat men er slechts overdag mag verblijven.

Dagtoerisme

's Morgens vroeg weg en 's avonds weer thuis (een dagje strand, Efteling enzovoorts).

Day rate

Een speciale kamerprijs voor gebruik van een hotelkamer gedurende de dag. Deze prijs ligt vaak lager dan de kamerprijs waarbij wel wordt overnacht in de kamer.

deck plan

the drawing representing the location of the decks, public rooms, cabins, etc of a cruise ship

disclaimer

a legal document that advises clients that a travel agent acts only as a middleman in the sale of travel products; any liability ultimately lies with the supplier, i.e. airline, hotel, car rental company, tour operator, railway, etc.

Doorknob menu

Onderdeel van de roomservice. Housekeeping laat een lijst achter op de hotelkamer waarop gasten kunnen aangeven wat ze op de kamer willen eten als ontbijt, lunch of diner. De menukaart wordt door de gasten voorzien van de tijden waarop zij het eten op de kamer wensen te ontvangen en wordt vervolgens aan de buitenzijde van de deur opgehangen. De lijsten worden vervolgens opgehaald en doorgepeeld aan de keuken.

Drugtoerisme

Drugtoerisme is een verschijnsel dat zich vaak voordoet als op de ene plek het gebruik of de verkoop van drugs wordt toegestaan of gedoogd en in de andere niet. Men reist dan naar de eerste plek om daar drugs te gebruiken of om een voorraad in te slaan. Aangezien de manier waarop men met drugs omgaat per land of streek sterk kan verschillen, doet zich in de Europese Unie veel drugstoerisme voor.

Duty-free

being exempt from any import tax

Duurzaam Toerisme

Een duurzame ontwikkeling van toerisme in een land, regio of een toeristische bestemming streeft naar een evenwicht in de relatie tussen economische (profit), ecologische (planet) en socio-culturele (people) aspecten. Het is een participatieproces dat leidt tot kwaliteitsverbetering waar alle betrokken partijen (toeristen, sectoren, overheden en lokale bevolking) nu en in de toekomst baat bij hebben.

Duurzaamheidsdriehoek

Het begrip duurzame ontwikkeling is een vlag die vele ladingen dekt en de invulling van het begrip is zeer ruim. Niettemin zoekt duurzame ontwikkeling naar oplossingen voor diverse maatschappelijke problemen en houdt ze rekening met de belangen van zowel mens, economie als milieu, de zogenaamde ‘kapitaalvoorraden’3. In de Engelse terminologie gebruiken we de begrippen: people, profit, planet. De samenhang tussen deze drie peilers wordt voorgesteld in een conceptueel model dat we de duurzaamheidsdriehoek noemen. Volgens dit model wordt de maatschappij ingedeeld in drie grote groepen ‘kapitaalvoorraden’ of ‘dimensies’: menselijke dimensie:

* elementen met betrekking tot gezondheid, kennis, opleiding, cultuur, enz.;
* milieudimensie: natuurlijke rijkdommen, milieukwaliteit, biologische diversiteit, enz.;
* economische dimensie: machines, gebouwen, financiële middelen, enz.
Economy, Full Economy Fare

Economy, Full Economy Fare: Dit is de laagste comfortklasse in een vliegtuig. Zij wordt op het ticket meestal aangeduid met de letter Y.

Ecotoerisme

Duurzaam toerisme is toerisme waarbij behoud van natuur, cultuur en mensenrechten centraal staat. Veel toeristische gebieden zien vervuiling en verlies van cultuur toenemen. Een steeds grotere groep mensen wil geen schadelijke gevolgen teweegbrengen als ze met vakantie is.

Duurzame initiatieven zijn bijvoorbeeld:

  1. Direct bij de lokale boeren een eerlijke prijs betalen voor biologisch verbouwde groenten en vlees.
  2. Een deel van de winst geven aan een lokaal weeshuis.
  3. Beperking van de vervuiling die men veroorzaakt.

De definitie van een vakantie die onder duurzaam toerisme valt is discutabel. Er zijn verschillende ecolabels die hotels, resorts, trekkings, etc. keuren op hun zorg voor de omgeving.

Electronic ticket - E-ticket

" paperless " airline ticket allowing one to check-in and fly with just proper photo ID. What may look like a ticket is actually just a paper passenger receipt. E-tickets cannot be lost, or used by anyone else, so they are safer than standard paper tickets, which may soon become extinct. One drawback is that e-tickets on one carrier cannot be honored by another, so in a cancelled-flight snafu, the original carrier must print hard copy tickets before another airline can accept them. This presents major paperwork problems for the affected carrier

EU, Non-EU-Residents

EU, Non-EU-Residents: Europese Unie, inwoners uit de Europese Unie of van buiten de Europese Unie.

EUROCONTROL

EUROCONTROL (officieel volledig in hoofdletters geschreven), met als ondertitel European Organisation for the Safety of Air Navigation is een Europese organisatie met als voornaamste doel het ontwikkelen van een pan-Europees luchtverkeersleidingssysteem. Dit project staat ook wel bekend als The Single European Sky. De organisatie heeft momenteel 38 lidstaten.

Het hoofdkwartier van EUROCONTROL is gelegen in Haren, net naast Brussel en Zaventem. Eén van de bekendste afdelingen is het Maastricht Upper Area Control Center (MUAC) in Beek, gelegen naast Maastricht Aachen Airport, vanwaaruit het en route-luchtverkeer boven FL245 in de Benelux en een groot gedeelte van Duitsland wordt begeleid.

Excess Bagage

Excess Bagage: Overgewicht of buitenmaatse bagage, waarvoor een toeslag moet worden betaald. Voorbeelden hiervan zijn ski's, golfsticks, fietsen.

Family Rate

De prijs voor een hotelkamer gebaseerd op de bezetting door een stel ouders met kinderen.

Floor person

Een casino medewerker die toezicht houdt op dealers en is getraind om valsspelers te herkennen.

Fly-and-Drive

Fly-and-Drive: Vakantieformule waarbij men de vlucht en de huurauto vooraf reserveert. De logiesmogelijkheden kan je vrij bepalen.

Free Bagage Allowance

Free Bagage Allowance: Passagiers op vliegtuigen mogen doorgaans een beperkte hoeveelheid bagage vrij meenemen. Op chartervluchten wordt het gewicht van de reiskoffer beperkt tot 15 kg., op lijnvluchten geldt 20 kg. als maatstaf in Economy. Passagiers in Business of First Class mogen soms tot 40 kg. bagage meenemen. Overgewicht moet in de regel worden betaald.

Full Fare Ticket

Full Fare Ticket: Ticket waarvoor je de volle prijs hebt betaald en dat volledig flexibel is. Het is doorgaans een jaar geldig, je mag een rerouting doen en tussenstops inbouwen en het is volledig overdraagbaar en inwisselbaar. Aan deze soepelheid hangt echter ook het gepaste, dure prijskaartje.

Gate

Gate: Dit is de poort waar u moet inschepen, in iedere luchthaven werkt men met letters en cijfers. De letter staat voor een deel van het gebouw, het cijfer staat voor de poort in dat deel van het gebouw. Zorg ervoor dat u minstens 20 minuten voor vertrek aan uw Gate bent!

General Sales Agent

GSA, General Sales Agent: Bedrijf of vertegenwoordiger die in een bepaald land de alleenverkoop van de tickets van een luchtvaartmaatschappij of rederij organiseert en die vaak ook onder de benaming van die onderneming werkt.

GEOCODE

GEOCODE (Geospatial Entity Object Code) is a standardized all-natural number representation format specification for geospatial coordinate measurements that provide details of the exact location of geospatial point at, below, or above the surface of the earth at a specified moment of time.

Geocoding

Geocoding betreft het vinden van coordinaten van plaatsen. Het gaat dan over de geografische lengte en breedte (Longitude en Latitude). Als de geografische coordinaten beschikbaar zijn, kan ook gekeken worden welke plaats daarbij hoort.

Geofysica

Geofysica is de studie van de natuurkundige verschijnselen die zich voordoen in de Aarde.

Geofysica wordt tot de aardwetenschappen gerekend, maar is ook te zien als een specialisatie binnen de natuurkunde. In ruimere zin bestudeert de geofysica alle onderdelen van het systeem Aarde, maar er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de geofysica van de dampkring (bv. meteorologie en klimatologie), de geofysica van de oceanen (fysische oceanografie) en de geofysica van de vaste Aarde. In engere zin betreft de geofysica alleen de geofysica van de vaste Aarde, en heeft dan veel raakvlakken met de geologie en de geochemie.

Geografie

Aardrijkskunde of (Romaans) geografie (Oudgrieks: γεος (geos), aarde en γραφειν (grafein), (be-)schrijven) is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het bestuderen van het aardoppervlak, het in kaart brengen van vormen van bijvoorbeeld cultuur, het plantenleven en de dierenwereld, gebruik van het milieu en verkeer en het beschrijven van het landschap overal op de wereld.

Geologie

Geologie of aardkunde is de wetenschap die de Aarde, haar geschiedenis en de processen die haar vormen en gevormd hebben, bestudeert. Geologie behoort tot de aardwetenschappen. Wetenschappers die de geologie als vakgebied hebben, worden geologen genoemd.

Gezondheidstoerisme

Gezondheidstoerisme is een vorm van toerisme. Het kan worden omschreven als het bezoeken van plaatsen en/of gebieden buiten het eigen woongebied ter bevordering van de mentale of fysieke gezondheid. Hoewel het verschijnsel tegenwoordig veel aandacht krijgt, is het in feite al eeuwenoud.

Gezondheidstoerisme mag niet verward worden met medisch toerisme. Terwijl gezondheidstoerisme eerder preventief en relaxerend is, is medisch toerisme het concreet behandelen van bestaande kwalen. Deze twee vormen van toerisme werden vroeger als exact hetzelfde aanzien. In de moderne tijd zijn ze uitgegroeid tot twee verschillende vormen van toerisme.

Google Earth

Google Earth is een vrij te downloaden applicatie van Google Inc. waarmee men vrijwel elke plek op de wereld kan opzoeken met behulp van satellietfoto's en luchtfoto's. Daarnaast kan een GPS-apparaat of GIS aan het programma worden gekoppeld.[1] De geografische informatie wordt online aangeboden zodat een breedband-internetverbinding noodzakelijk is.

Google Maps

Interactieve kaarten van Google. Data wordt meestal geleverd door Teleatlas. De kaarten zijun interactief, omdat de mogelijkheid bestaat in/uit te zoomen, te veranderen van kaart, informatie uit de kaart af te lezen en veel andere mogelijkheden.

Grappa

Is een gedestilleerde alcoholische drank, die gemaakt wordt uit destillatie van restanten van de druiven na de wijnbereiding. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen. In Frankrijk heet deze drank Marc (Eau de Vie de Marc).

Greenwich Mean Time (GMT)

Greenwich Mean Time (GMT) is a term originally referring to mean solar time at the Royal Observatory in Greenwich, London. It is arguably the same as Coordinated Universal Time (UTC) and when this is viewed as a time zone the name Greenwich Mean Time is especially used by bodies connected with the United Kingdom, such as the BBC World Service, the Royal Navy, the Met Office and others.

Before the introduction of UTC on 1 January 1972 Greenwich Mean Time (also known as Zulu time) was the same as Universal Time (UT) which is a standard astronomical concept used in many technical fields. Astronomers no longer use the term "Greenwich Mean Time".

In the UK, GMT is the official time only during winter; during summer British Summer Time is used. GMT is the same as Western European Time.

Gross Registered Tonnage (GRT)

a measurement of the enclosed space in a ship. Cruise ships in the 70,000 ton range are considered " superliners "

Grote cirkel

De kortste verbinding tussen twee punten op een bol, gemeten over de oppervlakte, is altijd een deel van een grootcirkel. Zo vaart een trans-Atlantisch schip van Southhampton naar New York niet over een oost-west-breedtegraad, wat op veel wereldkaarten (o.a. bij een Mercatorprojectie) de kortste route lijkt, maar over de grootcirkel die door beide plaatsen loopt. Deze grootcirkel loopt relatief hoog (noordelijk) over de Atlantische oceaan. Op deze route komen ook ijsbergen voor, zoals de Titanic ervoer.

Guaranteed reservations

Een reservering gemaakt door een gast die gegarandeerd betaald wordt, ook al komt de gast niet opdagen. Dit soort gegarandeerde boekingen worden vaak gemaakt door bedrijven en door gasten die hun creditcard gegevens hiervoor achterlaten.

Hard-copy

a printed version of a document, such as an airline ticket or hotel voucher

Haul

Haul, long haul, short haul, medium haul: Haul duidt op afstand. Met long haul worden lange afstandsvluchten bedoeld naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Azië. Short haul zijn dichtbij-bestemmingen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk of Duitsland. De medium haul situeert zich tussen beide.

Hospitality

De hartelijke en genereuze ontvangst van gasten. Komt van het Latijnse woord ‘hospes’, wat gast en ook vreemdeling betekent.

IATA

IATA of International Air Transport Association, gevestigd in Genève, werd opgericht in 1945 als handelsorganisatie met als doel om te functioneren als een samenwerkingsorgaan tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen. De samenwerking moest zorgen voor veilige, betrouwbare luchtvaartdiensten en economische voordelen.

Ondertussen is IATA uitgegroeid tot een internationale handelsorganisatie die als aanspreekpunt en vertegenwoordiger dient voor (bijna) de volledige luchtvaartindustrie.

IATA airport code

An IATA airport code, also known an IATA location identifier, IATA station code or simply a location identifier,[1] is a three-letter code designating many airports around the world, defined by the International Air Transport Association (IATA). The characters prominently displayed on baggage tags attached at airport check-in desks are an example of a way these codes are used.

The assignment of these codes is governed by IATA Resolution 763, and it is administered by IATA headquarters in Montreal. The codes are published biannually in the IATA Airline Coding Directory.[2] Most countries use ICAO codes, not IATA codes, in their official aeronautical publications.

IATAN

International Airlines Travel Agent Network - administers the IATAN card, the only widely accepted form of legitimate travel agent identification as distinguished from the often-fake photo ID cards distributed by the so-called " card mills "

ICAO-code

De ICAO-codes zijn twee- tot vierletterige codes die verwijzen naar navigatiebakens, vliegvelden en weerstations, luchtvaartmaatschappijen of luchtruimen. Deze door de ICAO in samenwerking met de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vastgestelde codes worden gebruikt door piloten en luchtverkeersleiders, in hun communicatie, bij de opmaak van vluchtplannen en in de Notams (=Notices to Airmen). In tegenstelling tot de IATA-codes heeft elke luchthaven wel een unieke code. Vaak verwijst deze naar de locatie en/of naam van het vliegveld (bijvoorbeeld EHAM naar AMsterdam), maar dat is zeker niet altijd het geval, zo is DXXX de code van de luchthaven van Lomé, Togo. BV: EB België (Europe, Belgium) ED Duitsland (Europe, Deutschland) EG Groot-Brittannië (Europe, Great Britain) EH Nederland (Europe, Holland) EL Luxemburg (Europe, Luxemburg) EK Denemarken (Europe, Kopenhagen) EN Noorwegen (Europe, Norway) EP Polen (Europe, Poland) ES Zweden (Europe, Sweden) K Verenigde Staten (Continental states) P Verenigde Staten (Pacific; Alaska, Hawaii, Guam etc.) LF Frankrijk (Europe zone zuid, France) LI Italië (Europe zone zuid, Italy) LG Griekenland (Europe zone zuid, Greece) LO Oostenrijk (Europe zone zuid, Österreich) LS Zwitserland (Europe zone zuid, Switzerland) FA Zuid-Afrika TN Nederlandse Antillen U Voormalige Sovjet-Unie

Inclusive Tour

IT, Inclusive Tour: Ticket aan voordelige voorwaarden en in combinatie met een rondreis of verblijf ter plaatse. De reisvoorwaarden en de prijs werden vertrouwelijk onderhandeld tussen reisorganisator en vervoerder. Afhankelijk van het tariefniveau zijn beperkte wijzigingen aan de vluchturen mogelijk. Je kan een IT-ticket in zekere zin vergelijken met een charterticket op lijnvluchten. IT-tickets kunnen meestal niet worden gewijzigd en geannuleerd.

International Date Line

at 180 degrees longitude, the date on one side of this imaginary line, running from the north to the south pole, is different from the other. The line runs through the Pacific Ocean, and because of it, it is possible to leave one destination on one day, and arrive in another the day before !

IP adres

Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol, is een adres waarmee een NIC (network interface card of controller), of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host in een netwerk eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model (Standaard van "het" internet) .

Elke computer die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Men kan dit vergelijken met telefoonnummers. Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren hebben deze hun eigen nummer nodig. Deze nummers zijn de IP-adressen. Een IP-adres op internet is meestal gekoppeld aan een bedrijf.

ISO 3166 - 1993

Lijst van landcodes in ISO norm alfabetische rangschikking met bijbehorende afkorting - (bron : norm NBN EN23166 / ISO 3166 - 1993)

Jet lag

a upset of one's biological clock, due to travel across many time zones; not all folks are affected by it

Juniorsuite

Juniorsuite: Een kamer die iets groter is dan een standaard-hotelkamer en waarin men gemakkelijk een extra bed kan plaatsen voor de kinderen of voor een derde volwassene.

Kampeerterrein

Terrein of een deel van een terrein met ten minste twintig toeristische slaapplaatsen en met ten minste wasgelegenheid en toiletten, waarop kan worden overnacht in tenten, toercaravans, kampeerauto's, stacaravans, tenthuisjes of trekkershutten.

Kempenaar

Klasse uit de indeling Vaarwegen bevaarbaarheid (CEMT). Vaarweg uitsluitend geschikt voor vaartuigen met een maximale lengte van 55 meter, een maximale breedte van 6,60 meter en een maximale diepgang van 2,60 meter. Het laadvermogen van dergelijke schepen is over het algemeen maximaal 650 ton. Zie ook: Vaarwegen, bevaarbaarheid (CEMT)

Kingsize

Kingsize: Uitzonderlijk groot tweepersoonsbed in een hotelkamer.

Korte vakantie

Verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met ten minste één en ten hoogste drie opeenvolgende overnachtingen. Ook het logeren bij familie, vrienden of kennissen in het buitenland valt onder het begrip vakantie. Een verblijf bij familie, vrienden of kennissen in Nederland telt echter niet mee, tenzij de bewoners de hele tijd of de meeste dagen afwezig waren.

Last minute

Late minute, last minute: Meestal een kant-en-klaar promotiereis die je kort voor de vertrekdatum kan reserveren.

Latitude

De breedtegraad is samen met de lengtegraad een geografische positieaanduiding in bolcoördinaten. De breedtegraad van een plek op Aarde is de hoek die de verbindingslijn tussen die plek en het middelpunt van de Aarde met het vlak van de evenaar maakt. De breedtegraad varieert van 0° tot 90°, met de toevoeging NB (noorderbreedte, ten noorden van de evenaar, op het noordelijk halfrond) of ZB (zuiderbreedte, ten zuiden van de evenaar, op het zuidelijk halfrond).

LDW

loss damage waiver - additional insurance pertaining to car rentals, covering theft and vandalism in addition to accident damage

Lijnvlucht

Een lijnvlucht is een vlucht die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige, vooraf geprogrammeerde uren vliegt tussen twee of meer punten gedurende het gehele jaar. Een lijnvlucht wordt uitgevoerd in opdracht van de luchtvaartmaatschappij zelf en tickets worden meestal rechtstreeks aan de klant verkocht.

Voor lijnvluchten gelden vaak ook andere regels dan voor chartervluchten. Binnen de Europese Unie mogen mensen die niet uit een EU-land afkomstig zijn vaak enkel een lijnvlucht naar hun thuisland nemen en er moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden door de luchtvaartmaatschappij om een lijnvlucht te mogen doen naar het land van bestemming.

Links

Doorverwijzing naar de url van interessante sites van anderen.

Longitude

De lengtegraad is samen met de breedtegraad een geografische positieaanduiding in bolcoördinaten. De lengtegraad is de hoek tussen het vlak door een punt en de omwentelingsas van het bolvormig lichaam en het vlak door de nulmeridiaan of referentiemeridiaan. Voor de coördinaten op aarde varieert de lengtegraad van 0° tot 180°, met de toevoeging O.L. (oosterlengte, ten oosten van de nulmeridiaan, op het oostelijk halfrond) of W.L. (westerlengte, ten westen van de nulmeridiaan, op het westelijk halfrond). Wanneer een teken wordt toegekend, wordt oosterlengte als een positieve waarde en westerlengte als een negatieve waarde weergegeven.

Luchtverkeersleiding

De luchtverkeersleiding is een instantie die het beheer heeft over een zeker luchtruim en ervoor zorgt dat alle luchtverkeer veilig door dit luchtruim navigeert. De vliegplannen van alle binnenkomende en vertrekkende toestellen zijn bij de luchtverkeersleiding bekend.

Alle verkeer dat het gecontroleerde luchtruim betreedt, moet zich bij de luchtverkeersleiding aanmelden met een radioroepnaam (Engels: callsign) die voor commerciële vluchten het vluchtnummer omvat. Met de komst van secundaire radar en transponders wordt een veelheid aan vluchtgegevens automatisch door de transponder aan de "ondervragende" radar toegestuurd, waarna het systeem dit verwerkt zonder dat de verkeersleider zich daarmee hoeft te bemoeien. De vluchtgegevens worden hierna automatisch op het radarscherm zichtbaar gemaakt.

Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtverkeersleiding Nederland, afgekort tot LVNL, is de instantie die zich bezighoudt met de luchtverkeersleiding in het Nederlandse civiele luchtruim en op de Nederlandse civiele luchthavens.

Massatoerisme

Massatoerisme is een vorm van toerisme die ontstond na de jaren 60. In die periode gingen de mensen meer verdienen en kregen ze meer vrije tijd om op vakantie te gaan. Men ging ook steeds verder op vakantie, omdat de vervoersmiddelen (met name het vliegtuig) sterk verbeterden. Massatoerisme ontstaat doordat velen naar eenzelfde gebied op reis gaan in dezelfde periode. In die gebieden bevinden zich vaak hotels die een heleboel voorzieningen en groepsactiviteiten aanbieden.

Master folio

Een overzichtsrekening waarop de totalen van alle gemaakte (on)kosten van alle leden uit een (grotere) gastengroep staan.

Medisch toerisme

Medisch toerisme kan worden omschreven als het bezoeken van plaatsen en/of gebieden buiten het eigen woongebied ter bevordering van de mentale of fysieke gezondheid. Hoewel het verschijnsel tegenwoordig veel aandacht krijgt, is het in feite al eeuwen oud. Voor de ontwikkeling van medisch toerisme moeten plaatsen of gebieden beschikken over 'therapeutische eigenschappen'. Deze eigenschappen kunnen plaats- of streekgebonden zijn (geneeskrachtige bronnen of schone lucht) of specifiek voor medische doeleinden zijn geconstrueerd (medische klinieken). Uiteraard zijn mengvormen heel gebruikelijk (kuuroord, zeebadplaats).

Medisch toerisme mag niet verward worden met gezondheidstoerisme. Terwijl medisch toerisme het concreet behandelen van bestaande kwalen is, is gezondsheidstoerisme eerder preventief. Deze twee vormen van toerisme werden vroeger als exact hetzelfde aanzien. In de moderne tijd zijn ze uitgegroeid tot twee verschillende vormen van toerisme.

Meridiaan

Een meridiaan is in de aardrijkskunde een rechte lijn op het aardoppervlak tussen de noordpool en de zuidpool. Daarmee vormt de lijn de helft van een grootcirkel.

De meridiaan die door het Koninklijk Greenwich Observatorium in Engeland loopt, staat bekend als de 'meridiaan van Greenwich' of 'nulmeridiaan'.

Minimum connecting time

Minimum connecting time: Minimaal benodigde en officieel vastgelegde tijd die je nodig hebt om in een luchthaven over te stappen van de ene vlucht op de andere. Het kan best dat je afstand tussen twee uitgangen persoonlijk kan overbruggen of dat je met een busje over de tarmac naar het andere vliegtuig wordt gereden, maar dat de 'minimum connecting time' niet wordt gehaald om de bagage over te brengen. In dat geval word je bagage met de eerstvolgende vlucht meegegeven.

Modified American Plan

Een kamer waarbij de kosten voor twee maaltijden inbegrepen zijn. Vaak is dit het ontbijt en het diner.

Multiple Entry Visum

Multiple Entry Visum: Visum dat je de toelating geeft om het land meermaals in en uit te reizen. Handig als je tijdens je vakantie in het buitenland ook een buurland wil bezoeken.

NBTc

Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

No show

No show: Term die wordt gebruikt voor een passagier die niet opdaagt voor een geboekte reis en zich ook niet heeft afgemeld. Je kan dan ook geen aanspraak maken op terugbetaling van het ticket.

Occupancy rate

the percent of hotel rooms expected to be filled during a specific time period. For example

Overboeking

Overboekingen: Overboeking is het fenomeen waarbij er teveel reserveringen werden geaccepteerd voor een welbepaald hotel. Bepaalde gasten kunnen hierdoor niet terecht in de accommodatie van hun keuze. De hotelhouder die overboekt wenst leegstand te vermijden en biedt daarom meer bedden aan dan zijn hotel beschikbaar heeft. Hij gaat ervan uit dat een bepaald percentage van de klanten annuleert en overboekt zijn hotel dus met dit percentage. De berekening klopt echter niet altijd... Ondanks het feit dat de tour operator zeer omzichtig te werk gaat met uw reservering en enkel contracten afsluit met betrouwbare partners zijn overboekingen niet altijd te vermijden.

Overstay

Een hotelgast die langer in het hotel/op het terrein blijft na het verstrijken van de vertrekdatum (en tijd).

Pakketreis

Package, pakketreis: dit is een bundeling van verschillende diensten en de Engelse term voor "pakketreis". De reiscontractenwet definieert een pakketreis als "de voorafgaande combinatie van op z'n minst twee van de drie volgende elementen: transport, verblijf en toeristische diensten, die noch op het transport noch op het verblijf betrekking hebben maar die een aanzienlijk deel van het pakket uitmaken. Van een pakketreis wordt verwacht dat zij tegen een globale prijs wordt verkocht en dat zij langer dan 24 uren duurt of minstens één overnachting telt.

Parallel

Een parallel of breedtecirkel is een denkbeeldige cirkel rond de aarde die alle punten op een bepaalde breedtegraad verbindt. De evenaar is een grootcirkel, alle andere parellellen zijn kleincirkels.

Enkele bijzondere breedtecirkels zijn: * de evenaar - deze ligt op 0 graden en scheidt het aardoppervlak in een noordelijk en een zuidelijk halfrond. Tweemaal per jaar, rond 21 maart en 23 september, staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn dag en nacht overal op aarde van gelijke lengte. Vandaar dat deze tijdstippen equinox (gelijke nacht) genoemd worden. * de keerkringen, te weten de steenbokskeerkring (± 23½° zuiderbreedte) en de kreeftskeerkring (± 23½° noorderbreedte). Deze cirkels markeren de hoogst mogelijke breedte waarop de zon gedurende een jaar loodrecht boven het aardoppervlak kan staan. Dit gebeurt voor beide cirkels respectievelijk op of rond 22 december en 21 juni. Het gebied tussen beide keerkringen wordt de tropen genoemd. * de poolcirkels, op ± 66 graden noorder- en zuiderbreedte. Op breedten hoger dan die van de poolcirkels gaat de zon in de zomer een of meer nachten per jaar niet onder, en komt deze in de winter een of meer dagen niet op.

Pax

Pax: dit is de benaming voor personen, bvb. 3 pax = 3 personen.

Preferred suppliers

a travel agency's list of the products they prefer to sell the most. These suppliers sometimes offer extra commissions, but also often make special offers available to the consumer through that travel agent. This usually results in a win-win situation for both the agency and the traveler - the agency can rely on the preferred supplier for integrity and a quality product, and the traveler gets a good value at a fair price

Prestige pricing

Hotels en restaurants die zich als luxueus en kwalitatief hoogwaardig willen positioneren betreden een markt vaak met het zetten van hoge prijzen. Zo wordt een signaal afgegeven dat het gewenste merkbeeld moet bevestigen.

Prime Meridian - Greenwich

The Prime Meridian is the meridian (line of longitude) at which the longitude is defined to be 0°.

The Prime Meridian and its opposite the 180th meridian (at 180° longitude), which the International Date Line generally follows, form a great circle that divides the Earth into the Eastern and Western Hemispheres.

Quad

Een gastenverblijf bestemt voor vier gasten. Hierin staan dus twee of meerdere bedden.

Queensize

Queensize: Tweepersoonsbed dat iets breder is dan een standaard tweepersoonsbed.

Rackrate

Tarieven die hotels hanteren voordat er kortingen zijn verrekend. Deze gepubliceerde kamerprijzen zijn soms kunstmatig hoog om kortingen te kunnen verdisconteren.

Ramptoerisme

Ramptoerisme is het verschijnsel dat mensen die, als ze vernemen dat er ergens een ongeluk, brand of andere ramp heeft plaatsgevonden er heen snellen om de situatie in ogenschouw te nemen.

Revpar

Revenue Per Available Room Opbrengst per beschikbare kamer

RIT

RIT, Rail Inclusive Tour: Een treinbiljet dat niet afzonderlijk kan worden gekocht, maar deel uitmaakt van een pakket met vooraf gereserveerde logies. Je kan het vergelijken met het Inclusive Tour-ticket uit de luchtvaart.

Rooms checklist

Een lijst per kamer voor het bijhouden van het (preventief) onderhoud aan de gastenkamer. Per item is er ruimte voor informatie over het soort onderhoud of inspectie en welke reparatie- of schoonmaakhandelingen nodig zijn.

Round the World-ticket

Round the World-ticket: Ticket waarmee je in één richting rond de wereld kan vliegen. Je vliegt met een beperkt aantal luchtvaartmaatschappijen en er zijn ook meerdere stops voorzien. Je bent gebonden aan de luchtvaartmaatschappijen en de aangeduide luchthavens. Als je eenmaal een richting (Oostwaarts of Westwaarts) hebt gekozen, dan moet je die ook consequent volgen. Even terugkeren in de andere richting of 'backtracking' is verboden.

Rugzaktoerisme

Rugzaktoerisme (Engels: backpacking) is een vorm van reizen, waarbij met name jongeren met een rugzak of backpack de wijde wereld intrekken. Vaak zijn de reizen van langere duur en wordt slechts korte tijd op een vaste locatie verbleven. Rugzaktoeristen reizen meestal met een beperkt budget en liften of gebruiken het openbaar vervoer. Vaak verblijven rugzaktoeristen in een jeugdherberg of goedkope hotels. Deze toeristen maken vaak gebruik van specifieke reisgidsen, zoals de Lonely Planet, de Rough Guide, Let's Go of de Footprint.

Soms worden toeristen die een fietsvakantie maken waarbij ze steeds elders overnachten ook tot rugzaktoeristen gerekend, hoewel ze hun bagage niet op de rug dragen.

Een favoriete bestemming voor de rugzaktoerist is Australië.

Russian service

De manier van werken de we tegenwoordig gewend zijn in het restaurant. Elk gerecht van iedere gang wordt op aparte borden in de keuken opgemaakt en van daaruit uitgeserveerd. Uitgedokterd door een ambassadeur van de Russische tsaar in 1810, vanuit Frankrijk sinds 1850 over Europa verspreid.

Safari toerisme

Een safari is een jacht- of foto-en-filmexpeditie. Het woord komt van het Arabische سفاري (safārī) wat reis betekent. Bij een jachtsafari trekt de jager, alleen of vergezeld van inlandse helpers, gedurende een aantal dagen of weken door de bush of de jungle op jacht naar groot wild. Het is een vorm van jacht als sport; als jachttrofee brengt men b.v. de huid van de geschoten roofdieren mee. De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, en ook Prins Bernhard beoefenden dit soort jacht.

Schengenlanden

Schengenlanden: dit zijn de landen binnen de Europese Unie die een verdrag gesloten hebben met 'open grenzen' als gevolg. Wanneer u reist naar een Schengenland (Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Nederland, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Zweden) vanuit België hoeft u in principe uw identiteitskaart niet te tonen, alleen uw instapkaart.

Schoolvakanties

Schoolvakanties. Op de scholen past men de volgende vakantieperiodes toe:

* herfstvakantie
* kerstvakantie
* voorjaars-, krokus- of carnavalsvakantie
* paasvakantie
* meivakantie (typisch voor Nederland)
* zomer- of grote vakantie.

De namen van deze vakantieperioden kunnen per streek en per school verschillend zijn.

Sidework

Het voorbereiden en schoonmaakwerk dat voor en na iedere dinerservice moet worden gedaan. Denk aan het bijvullen van de besteklades, voorraad servetten nalopen, opwrijven van de glazen en het vullen van peper en zoutsetjes.

Slot

Een slot is in de luchtvaart een internationale term voor de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven. Op het niveau van de dienstregeling van vliegtuigen kan besloten worden tot het verdelen van slots op luchthavens met capaciteitsschaarste. Hierbij kan het gaan om korte periodes waarin meer vraag is naar starts en landingen dan de beschikbare capaciteit, maar ook om luchthavens waar het totaal aantal gewenste starts en landingen per dag groter is dan de capaciteit over de gehele dag (London Heathrow is hiervan een voorbeeld).

De slots worden toegekend aan luchtvaartmaatschappijen. De internationale procedure voor het toekennen van slots is ontwikkeld door de IATA, de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen. Lokaal wordt echter afgeweken van de door IATA opgestelde regels.

Het toedelen van slots kan geschieden op basis van vrijwilligheid. In dergelijke gevallen is het meestal de grootste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven die optreedt als slotcoördinator. Op Europese luchthavens met structurele capaciteitsschaarste is het tegenwoordig echter verplicht om een onafhankelijke slotcoördinator in te stellen.

Standby pass

Standby pass: Airpass waarbij je de vluchten niet vooraf kan reserveren. Je kan dus alleen maar vliegen als er nog plaatsen beschikbaar zijn op de aangeduide vluchten, zoniet moet je wachten tot de volgende vlucht.

Stop-over

Stop-over: Een- of meerdaagse onderbreking tijdens de heen- of terugreis.

Table d’hôte menu

Een menu dat uit een volledige maaltijd bestaat voor een vaste prijs. Soms worden twee of meer verschillende maaltijden aangeboden. De maaltijden op het menu worden vooraf vastgesteld door de menuplanner. Als gasten al keuze hebben, is deze niet zeer uitgebreid.

Thalassotherapie

Thalassotherapie wordt meestal gegeven in een direct aan zee gelegen kuuroord. De baden zijn gevuld met mineralogisch/organisch zeewater. Ook worden er behandelingen met zee-algen pakkingen gegeven. De Thalasso-cultuur kwam vooral vanaf het begin van de 20e eeuw in de belangstelling.

Thalassocentra zijn vooral in Frankrijk erg populair. Zeewater heeft voor bepaalde huidziekten een helende werking, bijvoorbeeld bij psoriasis, een kwaal die versnelde huidschilfering veroorzaakt.

Aan de oergodin "Thalassa van de zee" ontleent de Thalassotherapie haar naam.

Tijdzone

Een tijdzone is een gebied op aarde met gelijke (standaard)tijd. De zones zijn ontstaan na een eeuwenlange ontwikkeling in het meten van de tijd. Eerder werd per plaats een lokale tijd aangehouden, gebaseerd op de (gemiddelde) lokale 12.00 uur-tijd.

De tijd in een bepaalde tijdzone wordt aangegeven als het tijdverschil van de zone met UTC. UTC is nagenoeg hetzelfde als GMT (Greenwich Mean Time).

Toerisme

Toerisme is reizen met recreatieve of zakelijke doeleinden. Toeristen zijn mensen "die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikelijk milieu, die niet meer dan één jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse." Dit is de definitie van "toerist" door de World Tourism Organization (WTO), de VN-organisatie voor toerisme en de bevordering ervan. Volgens deze organisatie doet ook de afstand tussen de eigen omgeving en die van reisdoel er niet toe.

Toeristenvisum

Toeristenvisum: Visum dat slechts beperkt geldig is en uitsluitend is bedoeld voor vakantiedoeleinden.

Transit

Transit: Passagier die de luchthaven niet verlaat maar overstapt op een ander vliegtuig om zijn reisweg te vervolgen.

Turndown service

Een veelomvattende service die primair aan de hotelgast wordt aangeboden. Gordijnen sluiten, bedden slaapgereed maken. Soms extra: plaatsten van mintsnoepje of chocolaatje op bed. Turndown is ook: extra verschoning van handdoeken, aanvulling bad- en doucheartikelen.

Unchecked Bagage

Unchecked Bagage: Handbagage wordt in de luchtvaart omschreven als 'unchecked bagage'. De afmetingen ervan zijn beperkt. De som van lengte, breedte en diepte van de bagage mag de 115 cm. niet overschrijden. Heel wat van de zogenaamde pilotenkoffers die worden verkocht, beantwoorden aan deze afmetingen. Ook het gewicht van de handbagage wordt beperkt.

Upgrading

Upgrading: Reizen in een hogere klasse of genieten van meer comfort of faciliteiten dan deze waarvoor je betaald hebt.

URL

Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een label dat verwijst naar een informatiebron, bijvoorbeeld een webpagina of een ander bestand.

Vakantie

Vakantie is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan. Dit betreft een periode die (veel) langer is dan een weekend (waarin veel mensen vrij zijn), vaak minimaal een week. Werknemers hebben vakantie wanneer zij hiervoor vakantiedagen (of andere snipperdagen) inleveren, scholieren hebben vakantie wanneer hun school gesloten is.

Sinds ongeveer de laatste helft van de 20e eeuw wordt onder vakantie vaak verstaan dat er een reis wordt gemaakt. Mensen gaan alleen, met vrienden, in groep of met hun gezin naar een andere plaats, om daar ervaringen op te doen.

Verblijfsrecreatie

Verblijfsrecreatie of verblijfstoerisme is een vorm van recreatie waarbij de recreant voor een bepaalde tijd, maar ten minste een nacht in het recreatiegebied of de toeristische plaats verblijft. Het gebied is daartoe ingericht met faciliteiten als hotels, pensions en kampeerterreinen.

Verkeersbureau

Een verkeersbureau vertegenwoordigt de toeristische belangen van een land of regio.

Verkeersinfrastructuur

De verkeersinfrastructuur is het geheel aan voorzieningen voor het vervoer van mensen of goederen.

Voucher

Voucher: In principe een waardebon die je aan de hoteleigenaar of verhuurder overhandigt als bewijs dat je reeds betaald hebt voor een bepaalde dienstverlening of logiesvorm.

VVV

Betekent letterlijk: Vereniging Vreemdelingen Verkeer. VVV staat voor het bevorderen van toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding.

Wake-up call

Wake-up call: Telefoontje op een afgesproken tijdstip in een hotel naar een gast om deze te wekken.

Walk-in guest

Een gast die het hotel binnenwandelt zonder een vooraf gemaakte reservering.

Werelddeel

Hoewel de term niet op een geografische of geofysische manier eenduidig te definiëren is kan een betwistbare basisdefinitie zijn:

Een werelddeel is een continent op de wereld met de omringende eilanden.

Op aarde bevinden zich zeven werelddelen. Deze zijn in volgorde van grootte:

* Azië (ca. 43 608 000 km²)
* Afrika (ca. 30 335 000 km²)
* Noord-Amerika (ca. 25 349 000 km²)
* Zuid-Amerika (ca. 21 069 501 km²)
* Antarctica (ca. 13 661 000 km²)
* Europa (ca. 10 498 000 km²)
* Oceanië (ca. 9 008 458 km²)
Yield management

Een strategisch proces dat hotelexploitanten gebruiken om de opbrengst te maximaliseren. Door het afstemmen van de balans tussen kamerprijzen en bezettingsgraad zoekt men naar een optimale combinatie die de meeste winst oplevert.

Glossary 2.64 is technology by Guru PHP
AddThis Social Bookmark Button

Gadgets voor op reis

Latest Articles:

2travel2 - Reisnieuws - Travel news

Op dit moment publiceert  2travel2 nieuws en persberichten van verkeersbureaus en PR-bureaus in de website www.2travel2.nl
Tot nu toe wordt alle reisnieuws gepubliceerd in de categorie "Laatste Nieuws" en het is zichtbaar op de Homepage. Na circa 7 dagen verhuist het nieuws naar het archief. Uiteraard ontvangen en publiceren wij ook graag uw reisnieuws en worden graag op uw mailinglist voor de pers geplaatst.

2travel2 kan - als maatwerk -  een specifieke "categorie" ontwikkelen met nieuws over uw toeristische produkten en diensten. Daarin kan het nieuws langer blijven staan. Dat is gunstig voor de promotie van een regio, een hotelketen, een luchtvaartmaatschappij, een cruise-onderneming, een evenement of een ander toeristisch product  of dienst. Zie twee voorbeelden in ontwikkeling:
Provence Alpes Côtes d'Azur

Als u graag meer wilt weten over de mogelijkheden dan kunnen we dat  mogelijk bespreken per mail.

Statistics

Extreme tracker installed on 3 april 2011

eXTReMe Tracker

Hotels van Booking.com

Albanië  |  Andorra  |  België  |  Bosnië en Herzegovina  |  Bulgarije  |  Cyprus  |  Denemarken  |  Duitsland  |  Estland  |  Faeröer  |  Finland  |  Frankrijk  |  Gibraltar  |  Griekenland  |  Groenland  |  Hongarije  |  IJsland  |  Ierland  |  Italië  |  Kosovo  |  Kroatië  |  Letland  |  Liechtenstein  |  Litouwen  |  Luxemburg  |  Macedonië  |  Malta  |  Moldavië  |  Monaco  |  Montenegro  |  Nederland  |  Noorwegen  |  Oekraïne  |  Oostenrijk  |  Polen  |  Portugal  |  Roemenië  |  Rusland  |  San Marino  |  Servië  |  Slovenië  |  Slowakije  |  Spanje  |  Tsjechië  |  Turkije  |  Verenigd Koninkrijk   |  Zweden  |  Zwitserland