Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

De Braziliaanse keuken is net zo veelzijdig als het land zelf. Door de jaren heen hebben migranten uit Europa, Afrika en Azië de keuken beïnvloed met hun specerijen en tradities.

Het resultaat? Een heerlijke smeltkroes van culturen en smaken. Elke streek heeft zijn eigen traditionele gerechten. Ga mee op een culinaire ontdekkingstocht door Brazilië en ontdek de rijke Braziliaanse keuken!

Noorden: superfoods uit het Amazonegebied
Het noorden staat bekend om de superfoods uit het Amazonegebied. Zoals de Cupuaçu, een vrucht die rijk is aan antioxidanten. De Indianen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, gebruiken de vrucht tegen allerlei kwaaltjes. Ook de Açaí bes komt uit het Amazonegebied. Deze gezonde superbes is al eeuwenlang een belangrijke voedingsbron van de inheemse bevolking. Naast vruchten, is vis een belangrijk onderdeel van de noordelijke keuken. De piracuru, de grootste zoetwatervis ter wereld, wordt in het noorden graag gegeten met aardappel en gebakken banaan.  

Noord- en Zuidoosten: van Cayenne peper tot gastronomische hoofdstad
De noordoostelijke keuken herken je aan het sterke aroma van cayenne peper, een specerij meegebracht uit Afrika. Daarnaast wordt in traditionele gerechten veel palmolie en kokosmelk gebruikt. Een typisch gerecht uit het noordoosten is moqueca: een visschotel met kokosmelk, palmolie, cayenne peper en koriander. Voor de sterke magen is er buchada: een gerecht met gekookte ingewanden van een geit. In het zuidoosten komen fijnproevers aan hun trekken in São Paulo: de gastronomische hoofdstad van Brazilië. Hier kun je op één plek genieten van maar liefst 52 verschillende keukens. De mogelijkheden zijn eindeloos, van Japans tot Italiaans, Mexicaans en Grieks.

Zuiden: drink Chimarrão met de Gaucho’s
In het zuiden van Brazilië ligt de temperatuur lager dan in de rest van het land. Hier gaat het grasland over in de uitgestrekte dennenbossen. De dennenbomen leveren een belangrijk ingrediënt voor de zuidelijke keuken: de pinhão. Deze pijnboompit gebruiken de inwoners als basis van vele recepten. Ook de Yebra Mate plant vervult een belangrijke rol. De blaadjes zijn de basis van de traditionele chimarrão thee. Je komt geen Gaucho tegen zonder een thermoskan om deze thee onderweg te kunnen drinken.  

Westen: piranha soep
Dankzij de natuurlijke rijkdom van deze streek is de keuken zeer rijk en divers. In de Panatanal, het grootste moerasgebied ter wereld, eet men veel vis. Misschien ook niet zo gek, aangezien het moeras in het regenseizoen overstroomt waardoor 80% van het gebied onder water komt te staan. Één van de bekendste gerechten in de staat Goiás is Galinhada. Een rijstgerecht met kip en pequi, een fruitsoort. Andere traditionele visgerechten zijn pintado of surubim, met veel peper, ui en knoflook. In de staat Mato Grosso moet je niet vreemd opkijken als er als voorgerecht een piranha soepje wordt geserveerd.


Over Embratur
Embratur - het Nationale Verkeersbureau van Brazilië - is een agentschap dat onder het Braziliaanse Ministerie van Toerisme ressorteert. Zij richt zich op de internationale promotie en marketing van specifieke reisbestemmingen, toeristische services en producten in Brazilië. Embratur wil de sociale en economische ontwikkeling van het land bevorderen door het internationale toerisme naar binnenlandse bestemmingen te stimuleren. Hieraan geeft zij invulling door middel van ‘Aquarela’: een strategie met concrete activiteiten voor de internationale promotie van Brazilië. Voor meer informatie: www.visitbrasil.comhttp://www.theworldmeetsinbrasil.com

Andere artikelen Tour de France 2017