Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 1.300.000 accommodaties over de hele wereld.

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt tentoonstelling in Osaka

Het Nederlands elftal gebruikt Rio de Janeiro als uitvalsbasis tijdens het WK Voetbal in Brazilië. Oranje heeft een onderkomen in een luxe vijfsterrenhotel, pal  aan het wereldberoemde strand Ipanema.

Bijna 15.000 Nederlanders vliegen deze zomer naar Brazilië om het Nederlands elftal aan te moedigen en getuige te zijn van de groepswedstrijden die in Salvador (13 juni), Porto Alegre (18 juni) en São Paulo (23 juni) op het programma staan. Rio de Janeiro is de ideale thuisbasis voor het Oranjelegioen. Zo is Rio de Janeiro niet alleen de Copacobana, het carnaval en het beroemde Christusbeeld op de Corcovado, maar ook dé voetbalhoofdstad van Brazilië.


Oranje vertrekt op 5 juni naar Brazilië en neemt zijn intrek in een vijfsterrenhotel. Het hotel is van alle gemakken voorzien en is de ideale locatie voor spelers om te herstellen van wedstrijden en zich op te maken voor een volgend duel. Zij verblijven in zeer luxe kamers, er is een zwembad op het dak, een volledig uitgeruste fitnessruimte en de trainingsaccommodatie van de Braziliaanse topclub Flamengo is om de hoek. Bondscoach Louis van Gaal en zijn selectie gaan twee kilometer verderop trainen in het Estádio José Bastos Padilha Gávea van Flamengo, waar zo’n 8.000 toeschouwers op de tribune kunnen plaatsnemen. Als eerste trekt het Nederlands elftal ten strijde tegen Spanje in Salvador, in de deelstaat Bahia. Dan treedt Oranje aan tegen Australié in Porto Alegre, in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. De laatste groepswedstrijd wordt gespeeld tegen Chili in São Paulo.


Rio de Janeiro: voetbalstad bij uitstek
Het ultieme doel is uiteraard de finale op 13 juli in het prachtig gerenoveerde Maracanã-stadion. Hier staan in totaal zeven wedstrijden op het programma. Het stadion is ingrijpend gerenoveerd en van het oorspronkelijke stadion staat alleen de gevel, die behoort tot het historische erfgoed van Brazilië, nog overeind. Ook zijn overal in de stad fiets- en wandelpaden, parken en recreatiegebieden aangelegd. Supporters krijgen eenvoudig toegang tot Rio de Janeiro dankzij een snelle busverbinding, de Transcarioca. Deze loopt dwars door de stad en verbindt belangrijke bestemmingen als de Barra da Tijuca met Antonio Carlos Jobim Airport en de Ilha do Governador. Deze busroute telt bijna 40 kilometer en waarschijnlijk zullen maar liefst 400.000 mensen per dag hiervan gebruikmaken.
 

Voor de tienduizenden Nederlandse voetbalfans wordt het WK Voetbal in Brazilië - voetballand bij uitstek - ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Voetbal wordt hier beschouwd als een belangrijke, zo niet het belangrijkste onderdeel van het leven. Ook in Rio de Janeiro - met 6,4 miljoen inwoners na São Paulo de grootste stad van Brazilië - leeft voetbal volop. Niet alleen op de stranden. Tijdens het toernooi zullen bij de stranden van Copacabana, Ipanema en Leblon grote schermen hangen waarop alle WK-duels te volgen zijn. Ook worden op honderden speelveldjes in de favela’s wedstrijden georganiseerd door de lokale inwoners.
 

Ideale toeristische uitvalsbasis
Rio de Janeiro is één van de meest geliefde toeristische trekpleisters van Brazilië. De stad staat vooral bekend om haar paradijselijke en zonovergoten stranden, maar bezoekers kunnen er ook prachtige 17e  en 18e eeuwse huizen en musea bewonderen, die vertellen over de rijke geschiedenis van Brazilië. Voorbeelden zijn de Centro Cultural  dos Correios, Centro Cultural Banco do Brasil, Casa França Brasil en Paço Imperial en het Museu Histórica Nacional de Belas Artes. Veel karakteristieke gebouwen zijn fraai gerestaureerd, zoals de kerk Outeiro da Glória. Het Tijuca National Park - ’s werelds grootste stadspark, gelegen op 710 meter hoogte - is een goed vertrekpunt voor talrijke excursies. Ook het beroemde beeld van Christus de Verlosser is vanaf hier uitstekend bereikbaar. Een bezoek aan de Suikerbietenberg of het Sambodrome - waar bezoekers zich kunnen laten meeslepen door wervelende sambashows - mag eveneens niet ontbreken. Het prachtige landschap van Rio de Janeiro staat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rio de Janeiro heeft ook een bruisend nachtleven, met talrijke restaurants, bars en moderne clubs.

Nabijgelegen bestemmingen
Paraty - gevestigd in 1667 aan de kust van de deelstaat Rio de Janeiro - was vroeger één van de  belangrijkste havensteden van Brazilië. Het charmante stadje ligt op 254 kilometer afstand van Rio de Janeiro en biedt toegang tot één van de best bewaarde architectonische complexen in de regio. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Paraty behoren de oude gevangenis, een fort, musea, kerken en winkeltjes met ambachtelijke producten.
 

Angra dos Reis - dat beschouwd wordt als een ecologisch en cultureel paradijs - bevindt zich in de regio Ilha Grande Bay en staat ook bekend als de Costa Verde. Angra dos Reis ligt op 154 kilometer van Rio de Janeiro. Haar kristalheldere wateren zijn zeer geliefd onder duikers. Búzios - op 182 kilometer afstand van Rio de Janeiro - ligt één van de meeste populaire recreatiegebieden van Brazilië. Het schiereiland bestaat uit twintig stranden, waarvan sommigen alleen vanaf zee toegankelijk zijn. Ook Búzios is één van de plaatsen aan de Braziliaanse kust die prima geschikt zijn voor allerlei watersporten en duiken.

Over Embratur
Embratur - het Nationale Verkeersbureau van Brazilië - is een agentschap dat onder het Braziliaanse Ministerie van Toerisme ressorteert. Zij richt zich op de internationale promotie en marketing van specifieke reisbestemmingen, toeristische services en producten in Brazilië. Embratur wil de sociale en economische ontwikkeling van het land bevorderen door het internationale toerisme naar binnenlandse bestemmingen te stimuleren.  Hieraan geeft zij invulling door middel van ‘Aquarela’: een strategie met concrete activiteiten voor de internationale promotie van Brazilië. Voor meer informatie:  www.visitbrasil.com 

Andere artikelen Tour de France 2017