Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Koninginnedag wordt in Nederland gevierd,  overal ter wereld op onze ambassades en de laatste 5 jaar ook in het Esdoorngebergte in Noord Tsjechië.  Deelnemers aan de 3daagse 100km Julianawandeltocht geven rond 30 april kleur aan het dan nog fris ontluikende landschap.  De Julianatocht. Deze tocht werd voor het eerst in 2005 georganiseerd en trekt jaarlijks steeds meer deelnemers vooral uit Nederland en België.  Bij toeval kwamen Bert en Mien van Kampen te Nijenhuis erachter dat er vlak bij hun woonplaats Vernerovice vroeger een luxe berghut was waar Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana in de vorige eeuw tijdens een wintersportvakantie van 14 " 28 februari 1936 verbleven. Deze berghut met de naam Andreasbaude blijkt nog steeds te bestaan.

Het wandelgebied van het Esdoorngebergte wordt enorm gewaardeerd en zij werden meermalen met de vraag geconfronteerd, waarom er geen georganiseerde wandeltocht was. Er werden plannen gemaakt en uitgewerkt, het resultaat is de 3 daagse 100km Julianatocht en in 2009 wordt deze voor de 5e keer georganiseerd.  De tocht wordt gehouden op 30 april, 1 en 2 mei. Het Tsjechisch bureau voor toerisme ondersteunt dit evenement.

Er is de mogelijkheid om de halve afstand te doen, er kan per dag worden gelopen en NordicWalkers en wandelaars met een hond zijn van harte welkom.

Busvervoer vanuit Nederland is georganiseerd.
 

Wandelcentrum

Het dorp Vernerovice in NoordTsjechië,  waar het echtpaar een aantal vakantiewoningen en een minicamping heeft, ontwikkelde zich de laatste jaren tot een echt wandelcentrum voor veel Nederlanders. Niet alleen is het de startplaats voor de Julianawandeling, maar gedurende het hele jaar zijn er wandelactiviteiten, zoals :

Pad door het Verloren Land een 8 daagse individuele wandeltrektocht in Tsjechië en Polen
Foto Wandelworkshops, in mei en oktober te boeken ,
Groepswandelreis in samenwerking met de NIVON , eind juli en in oktober 2009,
Camping Aktief een kleine camping, juist voor wandelaars. De gratis beschikbaar gestelde wandelroutes gaan vanaf de camping.
Vakantiewoningen in Vernerovice met voor de gasten een informatiemap met een 30tal wandel- en fietsroutes in het Nederlands beschreven
Gasten kunnen altijd rekenen op Nederlandstalige ondersteuning bij problemen van kapotte wandelschoen tot medische zorg.

 Voor meer informatie
Algemene informatie over Tsjechie :  www.CzechTourism.com
Telefoon Tsjechisch Verkeersbureau in Amsterdam : 020 - 5753014
 
Juliana - wandeling : www.aktief.cz
Pad door het Verloren Land www.aktief.cz , www.travellers.nl  en www.andersreizen.be

Fotowandel workshop : www.aktief.cz en www.lisethschoutsen.nl

Groeps wandel cultuurreis : www.nivon.nl

Camping en vakantiewoningen voor wandelaars : www.aktief.cz