Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In de zee voor de kust van Nabeul is de stad Neapolis ontdekt

Na jaren zoeken hebben duikers ruïnes van de verloren gewaande stad Neapolis ontdekt voor de kust van Nabeul in Tunesië. Straten, monumenten en fermentatietanks van de Romeinen zijn blootgelegd.

De enorme en historisch gezien zeer belangrijke vondst bevestigt de tsunami die 1700 jaar geleden grote delen van deze Mediterrane regio verwoestte. Niet alleen Neapolis zou rond 365 voor Christus in zee verdwenen zijn, ook de Egyptische stad Alexandria en het Griekse eiland Kreta zouden grote schade hebben geleden. De verhalen over de natuurramp werden destijds beschreven door de Romeinse historicus en soldaat Ammianus Marcellinus.

Tunesië verkennen en accommodatie zoeken . . . .

Neapolis wereldproducent van garum
Tot op heden bleef het bij verhalen en aannames. De recente ontdekking onderwater van straten, monumenten en ruim 100 fermentatietanks versterkt het bewijs van het bestaan  van Neapolis. Als ook het feit dat Neapolis ooit het centrum van wereldhandel was in garum, de Latijnse naam die de Romeinen aan hun favoriete, (gepekelde) vissaus gaven, te zien aan de hoeveelheid opgespoorde tanks. De archeologische vondsten liggen verspreid over een gebied van zo’n 20 hectare.

Archeologische missie van zeven jaar
Al in 2010 begon een Tunesisch-Italiaanse archeologenteam onder leiding van de Tunesische Mounir Fantar met het zoeken naar de ruïnes. Pas deze zomer waren de weersomstandigheden voor de duikers zo gunstig dat zij de ruïnes konden traceren in de buurt van Nabeul aan de Golf van Hammamet. Het team zal de komende tijd doorgaan met het nader onderzoeken van de vindplaats.

Zie voor een film over dit thema Neapolis op Youtube

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com