Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De stad Essen is sinds kort - letterlijk - een lichtend voorbeeld. Als eerste stad in Duitsland is Essen voor de winter-feestverlichting overgeschakeld op de energiebesparende LED-techniek (LED staat voor Licht-Emitterende Diode) Tijdens de nog tot en met 3 januari durende Essener Lichtwochen glanst de binnenstad bij het licht van 500.000 LED-lampjes.
Met de nieuwe techniek wordt niet alleen ongeveer 80% aan energie bespaard, maar zijn de creatieve mogelijkheden ook veel groter. Bezoekers aan de Lichtweken kunnen dit jaar enorme driedimensionale lichtobjecten bewonderen. Zo is bijvoorbeeld een enorm lichtobject van 30 bij 12 meter met impressies uit Oostenrijk te zien. Dit land is dit jaar officieel gastland van de Lichtweken, met een cultureel nevenprogramma waarin o.a. concerten en films kunnen worden bijgewoond. Bij de introductie van de LED-techniek heeft een Oostenrijkse firma bovendien een belangrijke rol gespeeld - in samenwerking met Duitse ondernemingen.
De Lichtweken in Essen trekken jaarlijks rond 4.5 miljoen bezoekers en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de stad in het Ruhrgebied.

Internet: http://www.lichtwochen.essen.de/

History

 
Op 3 december 1950 begint de traditie van de Essense Lichtweken. Verlichtte dennen, sterren, klokken en lichtguirlandes versieren de Essense binnenstad. Detailhandel en reclamegemeenschap, de initiators van het idee, richten met de schitterende lichtshow " de spot" op de winkelstad Essen. Trots vermelden de plaatselijke kranten, dat de klanten in de weken voor de Kerst de Essense binnenstad binnenstormen. De aandrang is zo groot, dat de hoofdwinkelstraten tijdelijk als eenrichtingverkeerssysteem omgefunctioneerd moeten worden en de trams extra ritten maken. Het Essense "Lichtwonder" oefent na de verduisteringen van de oorlog een buitengewone aantrekkingskracht uit op de mensen.- Vanaf 1955 staan de Lichtweken onder een jaarlijks wisselend motto: De Gruga - Essens grote stadspark - bloeit in het licht; sprookjesachtig straalt "Duizend en een nacht" 1956 vanaf de Essense stadshemel en 1957 heet het motto "Straten in Europa".

The sixties

 
De jaren zestig brengen de Lichtweken een verder toenemend aantal bezoekers en de stad Essen, die zich van de staal- en ijzer- in winkel- en dienstverleningsmetropool verandert, economische expansie. Politieke visies, ingrijpende veranderingen en sportieve of culturele gebeurtenissen van dat tijdvak vinden zich terug in de thema"s van de lichtshow, 1962 heet het thema "Olympiade van het licht", 1964 "Berlijn - gisteren en vandaag". De toenmalige regerende burgemeester van de gedeelde stad, Willy Brandt, bedankt zich bij de Essenern, indien hij de lichtshow in Essen persoonlijk opent.


The seventies
 

De Lichtweken gaan met de tijd: 1970 beschrijven ze de weg van de Apollo 11 bemanning naar de maan. Als de fitnessrage in het begin van de jaren zeventig steeds groter wordt, doen de Lichtweken mee onder het motto "Trimm Dich". Naar aanleiding van de oliecrisis, die rijverbod op zondag en energiebezuinigingsappèls met zich brengt, wordt dan ook gediscuteerd over het stroomverbruik van de Lichtweken. De organisators maken de argumenten met een goede energiebalans echter krachteloos. Het traditionele evenement laat vooral in de economisch moeilijke jaren vrolijke motieven zien: 1977 zijn "Max en Moritz", 1978 "Wum en Wendelin" van Loriot het thema en 1979 tekenen kinderen de voorbeelden voor de Essense Lichtweken.

The eigthies

 
De actie "Een hart voor kinderen" wordt 1983 het goede doel van de Essense Lichtweken. Onder de titel "Zo"n theater" gaat het doek omhoog voor de Lichtweken 1987, die zich wijden aan toneelgebeurtenissen. Ook plaatselijke thema"s zoals het bouwen van de Aalto-opera worden in lichtbeelden getoond. In oktober 1989 vieren de Essense Lichtweken "40 jaar Bondsrepubliek" - hoe intensief op 9 november het wegvallen van de muur de geschiedenis zal veranderen, kan op dat moment nog niemand vermoeden.


The nineties

 
Het traditionele evenement biedt een goede basis om hoge jubileums zoals bijv. "500 jaar post" ( 1980 ) in het juiste licht te plaatsen. Als reverentie aan de 15 Europese staats- en ministerpresidenten, die elkaar voor de Europese topconferentie in Essen ontmoeten, formeert zich de gloeilampenparade 1994 onder het thema "Europa in Essen". Nadat naar aanleiding van de Essen Motor Show 1997 driedimensionale lichtsculpturen ingezet worden, zetten de Lichtweken 1998 weer op traditie: tienduizenden gloeilampen laten van A voor Aalto tot Z voor Zollverein Essense symbolen uit de cultuur en economie zien. 1999 vieren de Lichtweken zichzelf. Het vijftigste jubileum geeft reden genoeg om te schitteren.


In the new millenium

 
In het nieuwe millennium. De Lichtweken beginnen met een nieuw hoofdstuk in haar meer dan 50-jarige evenementengeschiedenis. En dat om een goede reden: De Europese Unie wordt werkelijkheid. De Euro - gemeenschappelijk betalingsmiddel sinds begin van het jaar 2002 - is slechts een van de vele tekens voor de gemeenschap. Onder het motto "Europa in Essen" beginnen de Lichtweken daarom in de herfst 2001 ermee, met de grote lichtbeelden die ver buiten de eigen stadsgrenzen bekend zijn, ieder jaar een nieuw gastland uit de Europese Unie voor te stellen. De Nederlandse buren maakten het begin. Daarna volgden Groot-Brittannie, Finland, en 2004 - in het aanvangsjaar - de EU-youngster Polen, 2005 Italie, 2006 Ungarn en 2007 Noorwegen. Een folkloristisch en cultureel aanvullend programma maakt de presentatie van het partnerland nog interessanter.