Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Ruhrgebied is culturele hoofdstad van Europa!! Op zaterdag 9 januari is in Essen het officiële startschot voor de culturele hoofdstad 2010 gegeven. RUHR.2010 betekent 365 dagen lang genieten van kunst en cultuur op het hoogste niveau. Op de Vakantiebeurs informeert het Ruhrgebied bezoekers over het actuele programma.


Het hele weekend stond met een bont programma van dans, theater, kunst en concerten in het teken van het openingsfeest GLÜCK AUF 2010! In aanwezigheid van prominente gasten als president Horst Köhler en zanger Herbert Grönemeyer werd er volop feest gevierd op het terrein van Zeche Zollverein. De voormalige kolenmijn, die sinds 2001 tot het werelderfgoed behoort, belichaamt als geen ander industrieel monument het Leitmotiv van de culturele hoofdstad: verandering door cultuur - cultuur door verandering.

In 2010 is het Ruhrgebied een reisbestemming die elke Nederlander gezien moet hebben. Voor het eerst in de geschiedenis presenteert een gehele regio zich als culturele hoofdstad. In het Ruhrgebied liggen 53 steden en wonen in totaal 5,3 miljoen inwoners.

Bij elkaar beschikt het Ruhrgebied over meer musea dan Londen of Parijs. Aan het bestaande culturele aanbod van 200 musea, 100 culturele centra, 100 concertgebouwen, 120 theaters, 250 festivals, 3500 industriële monumenten en drie grote musicaltheaters worden dit jaar honderden bijzondere activiteiten toegevoegd. Met een inspirerend programma nodigt de culturele hoofdstad alle Europeanen uit om het Ruhrgebied te leren kennen. Niet alleen het kunst- en cultuuraanbod, maar ook zijn unieke industriële cultuurlandschap.

Hoogtepunten van RUHR.2010
Op 19 juni vindt het nachtelijke festival 'ExtraSchicht' plaats, een prima gelegenheid om het unieke karakter van het Ruhrgebied in één klap te leren kennen. Tijdens de 'nacht van de industriecultuur’ vinden er tussen 18:00 en 03:00 uur maar liefst 120 evenementen plaats op 40 stoere, industriële locaties. Vier weken later (18 juli) vindt het unieke ‘Still-Leben Ruhrschnellweg’ plaats. Op deze ‘autovrije zondag’ wordt een stuk van de snelweg A40 afgesloten voor een 60 km lang straatfeest.

Het Ruhrgebied kent ook een aantal letterlijke hoogtepunten. Het gebied ligt vol stortbergen, ofwel overblijfselen uit het steenkolentijdperk. De negentig meter hoge heuvel bij Bottrop is bekroond met een gigantische beklimbare piramide, de Tetraeder. Bovenop de berg Schurenbach (45 m) in Essen staat het indrukwekkende kunstwerk: ‘die Bramme für das Ruhrgebiet’ (14,5 m). Ook zijn veel oude schachttorens van mijnen en schoorsteenpijpen van de vroegere zware industrie toegankelijk gemaakt, zoals de hoogoven van het Landschaftspark Duisburg-Nord (70 m), de Gasometer Oberhausen (117 m), de Nordsternturm in Gelsenkirchen (100 m) en de voormalige toren van bierbrouwerij ‘Dortmunder U’ (70 m) .

RUHR.2010 op de Vakantiebeurs

Het Ruhrgebied is met een eigen stand op de  Vakantiebeurs vertegenwoordigd (hal 9) om bezoekers te informeren over het actuele programma van de culturele hoofdstad. Kijk ook op  www.ruhr-tourismus.de of  www.ruhr2010.de.