Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Glienicker Brücke waar spionnen werden uitgewisseld, de Waldsiedlung waar partijbonzen in enorme villa"s woonden en Eisenhüttenstadt, de eerste stad die volgens socialistische principes werd gebouwd - tal van plekken die herinneren aan de periode dat Brandenburg nog achter het IJzeren Gordijn lag.        
De "Wende" (letterlijk omslag) bracht grote veranderingen voor de deelstaat met zich mee. Twintig jaar na de val van de Muur is de regio rond Berlijn een interessante bestemming. Enerzijds zijn er veel sporen van de Koude Oorlog bewaard gebleven, zoals de  bunkercomplexen in Harnekop. Anderzijds zijn sommige plekken juist vernieuwd. Zo konden de prachtige paleizen en landhuizen die na de Tweede Wereldoorlog waren onteigend en in verval waren geraakt, weer in oude luister worden hersteld.
Het  Marmorpalais in Potsdam vormt daarvan het bewijs. Nadat de Russische tanks en het MiG gevechtsvliegtuig uit de romantische tuinen waren verdwenen, is het een van de populairste bezienswaardigheden van de voormalige garnizoensstad.
Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar heeft Brandenburg een flyer met twintig historische plekken en monumenten samengesteld. Daarnaast is er de "Mauerkarte" die laat zien waar vroeger de Muur precies liep. Beide kunnen via het Duits Verkeersbureau worden besteld. Meer info................

Stedentrip       

Hip Heidelberg        
               
"Organic", hip en exotisch. Met de opening van nieuwe hotels en restaurants laat het historische Heidelberg zich van zijn moderne kant zien. In de stad van Goethe en de romantiek is een waar hipheidsoffensief losgebarsten.
       
"Heidelberg Suites" is een exclusief boutiquehotel dat werd ingericht door de Italiaanse stardesigner Michele Bönan. Het is gevestigd in een 19e eeuwse villa, aan de voet van de Heiligenberg. De kamers hebben een adembenemend uitzicht op de Neckar en het beroemde slot.
Het  Hip-Hotel bestond weliswaar al, maar heeft er een aantal kamers bij gekregen waarvan de inrichting door verschillende landen is geïnspireerd. In de "Zermatt"-kamer staat een authentieke berghut, in de Australische Down Under-kamer staat alles op zijn kop. Bovendien kreeg het hotel er een Marokkaans restaurant bij.
Bar Green is een andere nieuwe hotspot. Geinspireerd door de organic-trend uit Californie komen hier lichte en gezonde gerechten op tafel.
Heidelberg is een eeuwenoude studentenstad. De oudste universiteit van Duitsland is hier gevestigd. De smalle straatjes en pleinen in het knusse stadscentrum zijn bezaaid met restaurants en barretjes. Aan de noordkant van de rivier ligt de Philosophenweg die zich leent voor een lange wandeling met prachtige uitzichten over de Neckar-vallei.
Voor meer informatie...


Actief        

Wandelen in Saarland
Het Saarland leent zich uitstekend om een actieve vakantie te combineren met lekker eten. Nadat de deelstaat werd geplaagd door wegkwijnende mijnbouw en hoog oplopende werkloosheid, is het gebied de afgelopen jaren getransformeerd tot een paradijs voor wandeltoeristen.
       
In het  kleinste Bundesland van Duitsland zijn maar liefst dertig bekroonde wandelingen te vinden. Deze "Premium"-routes zijn door het  Deutsche Wanderinstitut in Marburg streng beoordeeld op criteria als bewegwijzering, voldoende afwisselende natuur en bezienswaardigheden. Daarnaast sleepte de bosrijke deelstaat drie jaar achter elkaar de prijs voor de "Mooiste wandelroute van Duitsland" in de wacht.
De 180 kilometer lange  Saar-Hunsrück-Steig is vorig jaar tot beste langeafstandsroute uitgeroepen. Op de route die twee deelstaten doorkruist, wisselen zonnige wijngaarden langs Saar en Moezel en dichtbeboste bergkammen elkaar af. Dat Saarland aan Frankrijk grenst is te merken aan de voortreffelijke regionale keuken. De "Saarland Tafeltouren - Wandern & Schlemmen" zijn acht wandelroutes waarbij wandelaars culinaire specialiteiten uit de regio kunnen ontdekken. Saarvoir vivre op zijn best!
Voor meer informatie...

Kunst, cultuur & design        

Klaar na 11 jaar: Het Neue Museum        
               
Hoewel de tentoonstellingsruimtes nog leeg zijn, heeft het Neue Museum in Berlijn tijdens het eerste lenteweekeinde al meer dan 32.000 bezoekers getrokken. Na een restauratie die 11 jaar in beslag nam, was het gebouw dat door de Britse toparchitect David Chipperfield onder handen is genomen, één weekend van binnen te bewonderen.
       
In de Tweede Wereldoorlog raakte het  museum ernstig beschadigd, vervolgens werd het decennialang verwaarloosd. Op 16 oktober vindt, na een sluiting van ruim 70 jaar, de officiële heropening van het museum voor antropologie plaats. Het hoogtepunt is de meer dan 3000 jaar oude buste van de Egyptische koningin Nefertiti.
Na de heropening van de Alte Nationalgalerie en het Bodemuseum zijn nu drie van de vijf gebouwen van het Unescowerelderfgoed  "Museumsinsel" gerestaureerd. In 2026 moeten ook het Pergamonmuseum en het Alte Museum geheel gerenoveerd zijn. Chipperfield ontwerpt eveneens het entreegebouw voor het museumcomplex dat voor volgend jaar gepland staat.
Met de restauratie van het Berlijnse Museumsinsel - het grootste bouwproject van Duitsland - is meer dan een miljard euro gemoeid.
Voor meer informatie...

Lifestyle        

Koken met sterren        
Net als in Nederland hebben de Duitsers het koken ontdekt. De Duitse keuken is allang niet meer alleen Bratwurst, Sauerkraut en Leberknödel: de Duitsers hebben zelfs hun eigen "Jamie": Tim Mälzer. De nieuwste trend is om op kookles te gaan bij sterrenkoks.
       
In  La Vie in Osnabrück verraadt de jonge ambitieuze sterrenkok Thomas Bühner de beste trucs voor teppanyaki-grillen wokken. Zelfs de grootste leek in de keuken kan na een beginnerscursus in de "Smaakschool" een Michelin-waardig menu op tafel zetten.
In  Schlosshotel Lerbach in Bergisch Gladbach geeft driesterrenkok Dieter Müller een kijkje in de keuken. Een arrangement inclusief diner, overnachting met ontbijt en kookles kost 520 euro voor twee personen. In  restaurant Hugos in het InterConti in Berlijn geeft chef Thomas Kammeier zijn masterclasses. Het eigen viergangenmenu bereiden onder deskundige leiding kost hier 310 euro. De drankjes zijn inbegrepen en als aandenken krijgt elke deelnemer een superdeluxe Global koksmes cadeau.

Duitsland met kids        

Wellness voor kinderen        

Met wellness kun je niet vroeg genoeg beginnen. Steeds meer hotels bieden behandelingen voor kinderen aan. Dat het daarbij niet om anti-aging gaat moge duidelijk zijn. De kids krijgen juist hele volwassen ontspanningspakketten voorgeschoteld.
       
Zo masseren de specialisten van het  Travel Charme Hotel in Bansin aan de Oostzeekust kinderen vanaf vier jaar met gesmolten chocoladebonen. Niet alleen lekker voor de kids, ook vermoeide ouders varen wel bij een uurtje tijd voor zich zelf.
Het superdeluxe  Hotel zur Bleiche, dat al meermaals de "oscar" van de wellnesshotels in de wacht sleepte, doet ook aan kinderwellness. Voor € 90 krijgen de kleintjes een aarbeien-kwarkmasker. In plaats van het esoterische getokkel dat normaal is bij volwassenenwellness, worden tijdens het badderen in venkelolie sprookjes uit het Spreewald voorgelezen. Aansluitend volgt er een schminksessie waarin de kindergezichtjes in vrolijke kleuren worden geverfd.
Het prachtig in de Alpen gelegen  Hotel Rübezahl in Allgäu is gespecialiseerd in rugmassages voor kinderen. Verder bestaat de behandeling uit een voetbad en een crëmepakking in een warm waterbed, inclusief een glaasje alcoholvrije sekt. Prijs € 50. En als ouders ook een behandeling nemen, krijgen de kinderen korting. Meer info...........