Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Met maar liefst 15.000 gerberabloemen in hun onnoembare kleurenpracht en bijzondere arrangementen in Keukenhof"s Oranje Nassau Paviljoen heeft de voorjaarstuin in Lisse van 2 tot en met 7 april een extra attractie. Variatie is troef in de speciale bloemenpaviljoens, want in het Willem Alexander Paviljoen.... zorgen klassieke en moderne kamerplanten voor een kleurrijke toevoeging aan de tulpen- en narcissenshow. Dankzij deze permanente en wisselende binnenshows verrast het voorjaarspark in Lisse bezoekers, uit Nederland en uit de hele wereld.

Bloeiende crocusvelden, de Kaufmanniatulpen die bij uitstek geschikt zijn voor de tuin en de Dutch Master-narcissen kondigen het naderende voorjaar in Keukenhof aan. De drie speciale bloemenpaviljoens geven de bloem-, tuin -en planthebbers het lentegevoel in geuren en kleuren. Zij liggen mooi verspreid in het prachtig ontworpen park, waardoor er in Keukenhof altijd van een natuurbeleving is te genieten.

Bloemenzee van gerbera"s vult compleet paviljoen

Gerbera is de themabloem van 2 tot en met 7 april in het Oranje Nassau Paviljoen. Nog nooit is dit complete paviljoen volledig in beslag genomen voor één bloemsoort. Juist daarom zullen bezoekers worden verrast, want geen bloem heeft zo"n rijkdom aan kleuren als de gerbera. Nederlandse veredelaars, die nieuwe bloemen ontwikkelen en kwekers van gerbera"s zorgen voor dit enorme aantal bloemen, dat oploopt tot zo"n 15.000. Hoeveel precies is nog niet te zeggen, want ondanks de geavanceerde teelttechnieken blijft de afhankelijkheid van de natuur groot. En het zijn niet alleen de kleurenvariatie en de enorme aantallen, maar ook de nieuwe gevarieerde vormen en uiteraard de zeer aparte arrangementen die Oranje Nassau Paviljoen tot topattractie verheffen.
Gerbera"s zijn er in de bekende vorm met grote bloemen, maar ook als kleinbloemige mini"s. En met spinvormige en bolvormige bloemen, zoals gerrondo"s en pomponi"s en de zogenaamde pasta"s, waarvan de lintbloemen gedraaid zijn. Er zijn tegenwoordig zelfs gerbera"s met blad aan de stelen en al deze vormen zijn te zien op Keukenhof.
Onder leiding van de internationaal bekende Heleen Valstar tonen topbloemsierkunstenaars aan, dat de moderne Nederlandse gerbera echt geen kunstmatige verstevigingsdraad meer nodig heeft. Van een mensengroot liefdeshart van louter rode gebera"s en een echt gerberabed tot een gerberataart met een doorsnede van vijf meter en bruidswerk: met gerbera"s kunnen alle gevoelens worden uitgedrukt.
Alleen al in Nederland worden per jaar zo"n 850 miljoen gerbera"s geteeld. De absolute kwaliteitstop is vijf dagen lang te bewonderen in Keukenhof in Lisse.

 

Naast bolbloemen ook kamerplanten in Willem Alexander Paviljoen

De basistentoonstelling tulp en narcis geeft bezoekers van het Willem Alexander Paviljoen al het lentegevoel, dat met extra exposities van vier groepen kamerplanten wordt versterkt: Azalea, Begonia, Cyclaam en Pothortensia. Vanaf de opening van Keukenhof tot en met de laatste tentoonstellingsdag verrijken Nederlandse plantenkwekers deze bolbloemenshow.
Azaleaveredelaar en -kweker Maurice van der Meer uit Kudelstaart bij Aalsmeer bijvoorbeeld exposeert in Lisse gangbare soorten, maar ook de nieuwste rassen. Daarbij gaat het niet alleen om variaties op de bekende witte, rode, roze, paarse en dubbelkleuren. De planten zijn speciaal op sterkte geselecteerd om de uitbundige bloei te kunnen dragen en hebben prachtig donkergroen, glimmend blad. Als verwijzing naar hun natuurlijke kracht, zijn deze azalea"s vernoemd naar bergen en gebergtes, zoals Mont Ventoux en Himalaya.
Telers uit heel Nederland verzorgen een presentatie van begonia"s. Naast bloeiende planten met tegenwoordig louter dubbele en dus extra mooi gevulde bloemen, zijn er uitzonderlijke bladbegonia"s te zien. Zoals Begonia "Etna" Magic Colors van Kwekerij Hoefnagels uit Lent, die met de donkerbruin tot zwart getinte bladeren een opvallende aanvulling is.
Cycamen zijn er met hun bekende grote en kleine bloemen, maar ook in midivorm en met gefranjerde bloemen. Van nature bloeit de cyclaam in het najaar. Dankzij langdurig veredelingswerk zijn er nu ook rassen, die het hele jaar door bloeien en zelfs variëteiten, die als tuin- en balkonplant buitenshuis de omgeving opfleuren. Nog lang niet alle consumenten weten dat er tuincyclamen zijn, de geschiktheid als kamer- én als tuinplant is van Pothortensia bekender. Ook deze steeds populairdere plant is met witte, roze, blauwe en alle kleurvarianten daartussen sterk vertegenwoordigd in het Willem Alexander Paviljoen Bezoekers die vaker komen, kunnen genieten van een ras als Green Shadow waarvan de bloemknoppen groen beginnen, vervolgens doorkleuren naar rood met een groene gloed en daarna weer naar groen verkleuren. Zulke details versterken de variatie, die van Keukenhof zo"n kleurrijke verrassing maken.

Tentoonstellingskalender binnenshows Keukenhof 2009

Met het kleurenbombardement in het Oranje Nassau Paviljoen, de combinatie van voorjaarsklassieker en kamerplanten in het Willem Alexander Paviljoen en de exotische natuur in het Beatrix Paviljoen zijn er elke dag bloemsensaties op Keukenhof te beleven. Permanent en wisselend en vooral verrassend tegelijk, zoals blijkt uit de showkalender.

Oranje Nassau Paviljoen

19 maart t/m 24 maart Amaryllis  Freesia  Hyacinten - Tulpen
26 maart t/m 31 maart Chrysanten
02 april t/m 07 april Gerbera
09 april t/m 14 april Roos - Iris
16 april t/m 21 april Alstroemeria
23 april t/m 28 april Narcissen - Bijzondere bolgewassen
30 april t/m 05 mei Lisianthus - Lathyrus - Saintpaulia - Bouvardia- Potchrysant - Kalanchoë
07 mei t/m 12 mei Anjers - Asters - Limonium
14 mei t/m 21 mei Anjers - Zantedeschia - Snijhortensia - Zomerbloemen


Willem Alexander Paviljoen

19 maart t/m 30 april Basistentoonstelling tulpen en narcissen in volle grond
19 maart t/m 19 april Bloeiende Heesters
19 maart t/m 21 mei Azalea, Cyclamen, Pothortensia en Begonia
22 april t/m 21 mei Vaste planten, Kuip- en terrasplanten
19 maart t/m 21 mei Eén en 2-jarigen, Bloeiende bolgewassen (Iris, Narcis, Amaryllis,
Zantedeschia)
14 mei t/m 21 mei Basistentoonstelling Lelies


Beatrix Paviljoen

19 maart t/m 21 mei Anthurium - Bromelia - Orchideeën

Internet: www.keukenhof.nl