Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Onlangs verrichte ZKA Consultants & Planners in opdracht van de stichting "Groene Hart, kloppend hart" een herhalingsonderzoek naar de economische betekenis van het Verblijfstoerisme in het Groene Hart. Gelijktijdig met deze zogenaamde "éénmeting"  vond er een nulmeting voor de watersport plaats. Deze was bij de eerste meting in 2006 buiten beschouwing gebleven. De stichting Groene Hart, kloppend hart maakt deel uit van het "Groene Hart" waarin wordt samengewerkt met Groene Hart Bureau voor Toerisme en Groene Hart Landwinkels. Een van de doelstellingen is: "meer bezoekers langer dan 24 uur in de regio te houden en herhalingsbezoek te bevorderen".

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat de bijna driehonderd deelnemers van de stichting op de goede weg zijn.

De stijging van de toeristische bestedingen (17%) is aanzienlijk. Relatief gezien zijn de Bed & Breakfasts (56%), de bungalowparken (31%) en de groepsaccommodaties (24%) qua overnachtingen het hardst gegroeid. Het aantal overnachtingen op campings in het Groene Hart is gedaald, wat overeenkomt met de landelijke trend.

Overigens blijkt nu dat campings door Nederlanders worden herontdekt; het is duidelijk waarneembaar dat in deze "economische dip" de Nederlanders weer ontdekken hoe mooi Nederland is. Dit geldt ook in sterke mate voor het Groene Hart.

Het Groene Hart is een uniek groen gebied midden in de Randstad. Vanuit hartje Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is men in 15 minuten fietsen al midden in het groen. Het Groene Hart vormt een mooi contrast met de drukte van de steden en is het grootste Nationale Landschap van Nederland. Het gebied reikt van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede. Van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt het Groene Hart geschikt voor uiteenlopende activiteiten. Er kan heerlijk worden gefietst, gevaren of gewandeld. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In vele restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan slapen in een hooiberg of genieten van een koud biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter kun je bij Kinderdijk schaatsen in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten bieden het hele jaar door een prachtig schouwspel.

Het Groene Hart is een oer-Hollands cultuurlandschap. Mensenhanden vormden het landschap door veen te ontginnen en moerassen droog te leggen. De wind- en watermolens begonnen de industriële revolutie. En ook in de groene revolutie zullen de windmolens een grote rol spelen. Geschiedenis en toekomst gaan hier hand in hand. Het Groene Hart is een proeftuin voor innovatieve ondernemers die naar duurzame oplossingen streven. Er zijn hier drijvende kassen, waterstofboten en zorgboerderijen. Nieuwe vormen van recreatie en natuurbeheer krijgen er volop ruimte. Het platteland heeft de toekomst.

Het Groene Hart is een bruisend gebied waar van alles te ontdekken valt! (www.groenehartkloppendhart.nl/)

Het rapport is als volgt samen te vatten:

Hoge respons (67%)

Het Groene Hart telt totaal circa 425 bedrijven op verblijfstoeristisch gebied (inclusief jachthavens). Daarvan hebben er circa 280 meegewerkt aan dit onderzoek. Dit betekent een respons van 67%, wat als hoog kan worden aangemerkt.  Overigens hebben zich nog niet alle jachthavens aangesloten bij "Groene Hart, kloppend hart".

 

Ruim 1,3 miljoen overnachtingen in het Groene Hart

In totaal vonden in 2008 in het Groene Hart ruim 1,3 miljoen overnachtingen plaats. Dit aantal is inclusief passantenovernachtingen in jachthavens, maar exclusief de overnachtingen op vaste ligplaatsen en op vaste plekken op campings. Daarmee zou dit cijfer nog hoger uitgevallen zijn.

Vooral in hotels (43%) en op campings (31%) is een groot deel van deze overnachtingen gerealiseerd. Het aantal overnachtingen in 2008 in het Groene Hart in de categorie Bed&Breakfast bedraagt ongeveer 29.000, een toename van 56% ten opzichte van 2005.

 

Omgeving en fietsen belangrijkste bezoekmotieven

Verblijfstoeristen komen vooral naar het Groene Hart vanwege de Hollandse omgeving (56%) en om te fietsen (47%). Bezoek aan (omliggende) steden, watersport, wandelen, attracties en bezienswaardigheden scoren ook hoog (20-30%).

Van de toeristische verblijfsgasten in het Groene Hart is circa 13% afkomstig uit het Groene Hart zelf; ongeveer 21% komt uit de rest van de Randstad en 48% uit de rest van Nederland.  Circa 18% is bezoek uit het buitenland.

 

Verblijfstoeristen en watersporters geven ruim € 220 miljoen uit €¦

De verblijfstoeristen (inclusief watersporters) in het Groene Hart hebben in 2008 gezamenlijk ruim € 220 miljoen besteed, het meeste aan verblijf (38%) en horeca (25%). Hotelgasten en watersporters (door het grote aantal vaste ligplaatsen) zijn goed voor circa 80% van de bestedingen (beide 40%).

 

€¦ en scheppen werkgelegenheid voor circa 3.700 personen

De bestedingen creëren werkgelegenheid voor circa 2.625 FTE (voltijdbanen). Door parttime- en seizoenwerk schept het verblijfstoerisme in het Groene Hart daarmee in totaal werk voor circa 3.675 personen.

 

Verblijftoeristische bestedingen +17%, werkgelegenheid +6%

Ten opzichte van de nulmeting over 2005 zijn de verblijfstoeristische bestedingen (exclusief watersport) in het Groene Hart met circa 19 miljoen euro toegenomen, ofwel een groei van 16,7%. Ook de werkgelegenheid steeg, namelijk met 5,6%.
De groei van de bestedingen betreft voor 77% een volume-effect (meer overnachtingen, onder andere door hogere bezettingsgraden in de meeste categorieën én meer vaste kampeerplaatsen); voor 23% is dit een prijseffect.