Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op donderdag 1 april om 11.40 uur draaien de wieken van de korenmolen ‘De Nieuwe Palmboom’ uit Schiedam voor het eerst in Madurodam. Met kaart en fotos van Panoramio

Piebe Koster, de 17-jarige burgemeester, burgemeester Verver van Schiedam en wethouder Siljee, stellen de molen dan in werking. 

Stellingmolen

De stellingmolen heeft een ronde, stenen vorm met een stelling, de zogenaamde omloop rond de molen vanaf waar de wieken in de wind gedraaid worden. De molens in Schiedam behoren tot de hoogste ter wereld. De Nieuwe Palmboom in de miniatuurstad is exclusief de wieken 1,28 meter hoog en dient als karakteristiek fotopunt voor de vele gasten van het park. De vlucht, de lengte van twee wieken in elkaars verlengde, is in Madurodam iets meer dan 1 meter.

De Palmboom

De oorspronkelijke molen De Palmboom is in 1781 gebouwd op initiatief van een compagnieschap van jeneverbranders. De molen werd in 1901 verwoest door een brand en deels gesloopt. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is het plan opgepakt het cultureel erfgoed van Schiedam te herstellen. Onder de naam De Nieuwe Palmboom is de huidige molen in 1993 heropend in de functie van werkend museum.

www.madurodam.nl

 .