Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vanaf donderdag 1 april is het schilderij De dans (1909-1910) van Henri Matisse opgenomen in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage.

De dans, tot en met 9 mei in de Hermitage Amsterdam te zien, is nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Het schilderij is een van de iconen uit de kunstgeschiedenis, afkomstig uit de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Het werk wordt dan ook zelden uitgeleend. Zeer recent heeft het Ministerie van Cultuur in Moskou toestemming gegeven De dans voor zes weken in bruikleen te geven aan de Hermitage Amsterdam. Het monumentale doek van 260 x 391 centimeter vormt een belangrijke aanvulling op de tentoonstelling. Vanwege zijn vernieuwende en onconventionele opzet is het schilderij een sleutelstuk binnen het oeuvre van Matisse.

De komst van De dans is mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. De dans is naar Nederland gebracht door KLM Royal Dutch Airlines.

Henri Matisse (1869-1954) werd zijn hele leven geïnspireerd door het thema van de dans. Hij verwerkte het in houtsnijwerk, in aquarelschetsen, in tekeningen met potlood en houtskool en zelfs op vazen. Voor hij de versie schilderde die nu naar Amsterdam komt, maakte hij een eerdere Dans (collectie MoMA, New York). Toen Sergej Sjtsjoekin dat schilderij zag, gaf hij Matisse opdracht een dergelijk doek met dezelfde imposante afmetingen te maken voor zijn Moskouse villa. De dans is de pendant van een ander schilderij, De muziek, ook in 1909 door Sjtsjoekin besteld.

De compositie van De dans is sober. Vijf naakte vrouwen draaien rond in een opzwepende dans. Hun roze lichamen steken af tegen een groen grondvlak en een blauwe hemel. Matisse koos hier voor sterke vereenvoudiging van vorm en kleur. Schaduwen ontbreken en er is vrijwel geen suggestie van ruimte meer. De figuren en de achtergrond zijn kleurvlakken geworden, die allemaal even nadrukkelijk meedoen in de voorstelling. De dans, voor die tijd zo baanbrekend en onconventioneel, is de krachtigste en meest duidelijke uiting van de gehele Franse fauvistische schilderkunst.

Turing Foundation
De Turing Foundation is snel bereid gevonden de benodigde financiering te verstrekken om de komst van De dans daadwerkelijk te kunnen realiseren. Dit goede-doelenfonds is eind 2006 door Pieter en Françoise Geelen opgericht met het vermogen dat zij verkregen dankzij de beursgang van TomTom. Sindsdien ontwikkelde deze stichting zich snel tot een belangrijke kunstfinancier.

Ter gelegenheid van de komst van De dans is een supplement bij de catalogus van 4 pagina’s gemaakt, dat los in de catalogus wordt gevoegd. Het is ook in de museumwinkel in de losse verkoop verkrijgbaar voor € 1,– (in Ned. en Eng).

Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage is tot en met 17 september te zien in de Hermitage Amsterdam.

Voor meer informatie:
HERMITAGE AMSTERDAM
W:

www.hermitage.nlTuring Foundation
Herengracht 514
1017 CC Amsterdam
W:

www.turingfoundation.org

Factsheet

Tentoonstelling Matisse tot Malevich.
Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. 
Locatie Hermitage Amsterdam
Amstel 51, Amsterdam 
Tentoonstellingsdata 6 maart 2010 tot en met 17 september 2010
Website www.hermitage.nl
Publieksinformatie 0900-HERMITAGE (0900-437648243) of 020-5308751 /
Opdrachtgever Stichting Hermitage aan de Amstel
Founder BankGiro Loterij
Hoofdsponsor Fortis Bank Nederland en Phillips
Sponsor Fugro, KPMG en Heineken International
Subsidiënten Staat der Nederlanden, Provincie Noord-Holland en Gemeente Amsterdam
Met dank aan  W.E. Jansen Fonds, de Stichting Amsterdamse Grachtentuinen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en VandenEnde Foundation
Directeur Ernst W. Veen
Inrichting Wim Crouwel
Grafische vormgeving Pieter Roozen
Samensteller tentoonstelling Dr. Albert Grigorjevitsj Kostenevich Staatsmuseum Hermitage St.-Petersburg
Gastconservator Henk van Os
Openingstijden Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Woensdag tot 20.00 uur
Gesloten op 25 december en 1 januari 
Toegangsprijs Volwassenen: € 15,–
Kinderen t/m 16 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
Vrienden van de Hermitage Amsterdam: gratis
CJP: € 12,–
Groepen > 15 personen: € 12,–

 
Audio Tour
De Audio Tour bij de tentoonstelling is verkrijgbaar in het Nederlands, het Engels en Frans. Prijs: € 3,- per stuk. Reserveren is mogelijk via
Tentoonstellingscatalogus De catalogus Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage is een aantrekkelijk vormgegeven en kleurrijk geïllustreerd boek met o.a. een inleidend essay van Professor Henk van Os, korte wetenschappelijke biografieën over de schilders en informatieve teksten bij alle objecten in de tentoonstelling.
Kosten: €29,95 (onder voorbehoud) 


Rondleidingen
Groepen kunnen een van de professionele rondleiders van de Hermitage Amsterdam boeken: +31 (0)20 530 87 55 of . Prijs: € 90,  per rondleiding (exclusief toegang tot de tentoonstelling), maximaal 15 personen. Rondleidingen zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans, Russisch, Turks, Arabisch en Berbers.

Lezingen
Op verzoek kan een rondleider van de Hermitage Amsterdam een lezing geven in een van de drie vergaderzalen. Prijs: € 175,– per lezing (exclusief toegang tot de tentoonstelling en exclusief de huurkosten van de zaal). Het aantal personen dat deel kan nemen aan de lezing is afhankelijk van de zaal (24, 30 of 60 personen). Te boeken via:

Museumshops
De collectie van de Museumshop bestaat uit boeken en producten die gelieerd zijn aan het onderwerp van de tentoonstelling. De winkel bevat ook een vaste collectie, met literatuur uit de Russische Bibliotheek, Russische muziek, (hedendaagse) films, kunstboeken en een eigen merchandise-lijn van speciale Hermitage Amsterdam-producten. De museumshop is toegankelijk voor bezoekers zonder entreekaartje voor de tentoonstelling. Openingstijden: iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur en woensdag tot 20.00 uur.

Studiecentrum
Het studiecentrum is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van de Hermitage Amsterdam.
Via 16 computers en touchscreens is informatie te krijgen over de onderwerpen van de tentoonstellingen en de collectie van de Hermitage St.-Petersburg. Er is toegang tot het filmarchief en de bibliotheek van de Hermitage Amsterdam. Dagelijks is er in de middag een speciaal filmprogramma, gerelateerd aan de tentoonstelling. Openingstijden: dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur. 

Faciliteiten
Museumshop, Kinder Cadeau Shop, Studiecentrum, Café-restaurant Neva, een groot auditorium en een aparte Vriendenlounge

Hermitage Informatie
In de Amstelvleugel, aan de voorzijde van de Hermitage Amsterdam, zijn twee vaste presentaties te zien. Eén zaal is gewijd aan de relatie tussen Nederland en Rusland. De andere zaal richt zich op de geschiedenis van Amstelhof als gebouw en als instelling. Onder de presentatie van Amstelhof vallen ook de regentessenkamer en de oude keuken.

Bereikbaarheid
Tram: lijn 9, halte Waterlooplein
Metro: Lijn 51, 53, 54, halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht
 
Bustransport
Laad- en losplek op de Weesperstraat

Groepsingang: Nieuwe Keizersgracht

Boottransport
Er is een aanlegsteiger voor de hoofdingang aan de Amstel. Voor groepen is er een aanlegsteiger aan de Nieuwe Keizersgracht.

Parkeren
De dichtstbijzijnde bewaakte parkeergarages zijn die van Het Muziektheater, parking Waterlooplein aan de Valkenburgerstraat en Markenhoven in de Anne Frankstraat, vlakbij de ingang van de IJtunnel.

Toegankelijkheid
Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is mogelijk, via .