Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Lisse, 5 april 2010 - Het fraaie Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof in Lisse is dit jaar weer een week lang het decor voor wereldwijd de grootste gerberashow: van 8 tot en met 13 april.

Nederlandse telers verwachten er bijna 20.000 gerberabloemen te tonen in een ongekende kleurenvariatie. In het Willem-Alexander Paviljoen biedt de semipermanente expositie van bolbloemen en bloeiende planten een altijd verrassende aanblik. Het Beatrix Paviljoen is de gehele openingsperiode tot en met 16 mei het podium voor rijk bloeiende bromelia's, anthuriums en orchideeën.

Met de permanente en wisselende bloemen- en plantenshows in drie speciaal hiervoor ontworpen paviljoens heeft het voorjaarspark in Lisse altijd topattracties voor bezoekers uit de hele wereld. Toparrangeurs inspireren de gasten van Keukenhof met de nieuwste creaties uit de bloemsierkunst, maar ook met klassieke toepassingen. Kwekers uit heel Nederland tonen de best denkbare bloemen- en plantenkwaliteit. Veredelaars laten er de allernieuwste variëteiten zien, de resultaten van het kruisen van verschillende bloemsoorten.

Kleurensymfonie van gerbera's in Oranje Nassau Paviljoen Dankzij de enorme kleurenrijkdom is de gerbera een zeer populaire bloem. Het is ook de bloem die kinderen als eerste tekenen en deze sierlijke eenvoud staat tegenwoordig ook synoniem voor kwaliteit. Dat is te zien in Keukenhof's Oranje Nassau Paviljoen, waar de grootste geberashow ter wereld wordt gehouden. Veredelaars en telers staan garant voor minimaal 15.000 bloemen, die door arrangeur Heleen Valstar op een originele en creatieve manier worden verwerkt in honderden toepassingen. De Nederlandse kwekers schatten, dat er meer dan 200 verschillende kleuren kunnen worden geteld. Van groot- en kleinbloemige gerbera's, al dan niet met een bijzonder accentuerend donker hart, gevuldbloemig en enkelbloemig, in één kleur tot dubbele en zelfs driedubbele kleurnuances.
Naast de kolossale arrangementen waarin de 15.000 bloemen zijn verwerkt, zijn er de individuele inzendingen van kwekers, die door deskundige keurmeesters worden beoordeeld en meedingen naar kwaliteitsprijzen. Hiermee wordt het aantal van 20.000 bloemen benaderd. En ook tijdens de gerberashow zijn er de demonstraties van bloemsierkunstenaars, die de bezoekers extra inspiratie meegeven. De bijzondere arrangementen in combinatie met de uitstraling van de bloem, de klassieke toepassingen in combinatie met de demonstraties en de kleurenvariatie tegen de achtergrond van het in het kader van het thema 'From Russia with Love' tot Bolsjoj Theater omgebouwde paviljoen is van 8 tot en met 13 april een topattractie in Lisse.

Plantenpracht in Willem-Alexander Paviljoen

Gedurende de gehele openingsperiode is de azaleatentoonstelling in het Willem-Alexander Paviljoen een van de icoontjes in dit kleuren- en geurenparadijs op Keukenhof. Keukenhof beleeft de primeur van de unieke Fuji, waarvan de spinachtige bloemblaadjes als het ware als een vulkaan uit de bloembodem springen. Nu is er nog maar één kweker op de hele wereld, die deze Fuji teelt. De bloemetjes zijn rose, die zich mooi aftekenen tegen het ook al bijzondere lancetvormige blad. Donkergroen en glanzend is een kenmerk van de Mountain-serie, waarin de azalea's vanwege hun kenmerkende bloeikracht vernoemd zijn naar gebergtes en bergen, zoals Himalaya, Mont Blanc en Mount Ventoux. Een andere opvallende is de azalea Tapestry, met de brede rode bloemrand.

Begonia's maken ook deel uit van de plantenpresentatie in het Willem-Alexander Paviljoen in twee hoofdtypes: bladbegonia en bloeiende begonia's. Inca Fire met het vuurrode blad is bij kenners en liefhebbers bekend, maar nieuw is de Begonia Beleaf 'Evening Glow'. De bordeauxrode kleur van deze bladbegonia staat centraal en de buitenkant van het blad is zilvergrijs met een pikzwarte nerftekening en bordeauxrode bladrand. Geen wonder dus, dat deze noviteit werd genomineerd voor de Innovation Award van de Horti Fair, de internationale vakbeurs voor tuinbouwprofessionals! Nieuw voor het grote publiek dat Keukenhof bezoekt is ook de Begonia Bodinia-serie, nu nog in twee kleuren: de oranjegele Rio en en de witroze Pink. Krullend blad, gevulde en ook gefranjerde bloemen en een prima houdbaarheid zijn de kenmerken van deze nieuwe groep. Er zijn verder Betulia-rassen te zien, die ook geschikt zijn voor gebruik buiten in de tuin, op het balkon of het terras.

Buitengebruik is ook een trend bij klassieke cyclamen, die hiermee een revival ondergaan. In het Willem-Alexander paviljoen zijn ze te zien met kleine en grote bloemen, de tussenvariant midi en ook gefranjerde bloemranden, in vele pastelkleuren maar ook helderrode en witte rassen.

Dubbelbloemig of eigenlijk driedubbelbloemig is een trend bij Hortensia, een andere opvallende gewasgroep in het Willem-Alexander Paviljoen. De nieuwst rassen hebben 16 in plaats van 4 bloemblaadjes, door kwekers petalen genoemd. Er is een uniek exemplaar va n de roodwitte Hortensia Mars, die door kleurtechniek als bij vele hortensia's ook een blauwwitte variant kent. De stedenserie die op Keukenhof wordt tentoongesteld kenmerkt zich door de compacte vorm, de stevige plant die geen ondersteuning nodigt heeft en een rijke bloei, met de dieprode Amsterdam als een van de fraaiste rassen.
Tegen de achtergrond van vele bolgewassen, waarbij tulpen en narcissen de hoofdmoot vormen, zijn de bloeiende planten een verrassende verrijking van het als tuinbouwkas en expositiegebouw ontworpen paviljoen. Tentoonstellingskalender paviljoens Keukenhof 2010

Drie bloemenpaviljoens zijn dankzij de zorgvuldig samengestelde tentoonstellingskalender van Keukenhof in Lisse elke dag meer dan de moeite waard: Oranje Nassau Paviljoen:
19 maart t/m 23 maart:  Amaryllis - Freesia - Tulpen
25 maart t/m 30 maart:  Chrysanten
1 april t/m 6 april:          Rozen
8 april t/m 13 april:        Gerbera
15 april t/m 20 april:       Asters - Limonium - Bouvardia - Saintpaulia - Kalanchoë
22 april t/m 27 april:       Narcissen - Bijzondere Bolgewassen
29 april t/m 5 mei:         Alstroemeria - Irissen - Lisianthus - Lathyrus
7 mei t/m 16 mei:          Anjers - Snijhortensia - Zantedeschia - Zomerbloemen

Willem-Alexander Paviljoen:
Naast de basistentoonstellingen met tulpen en narcissen en de afsluiting met de grootste lelieshow ter wereld zij n er speciale bloemenshows: 18 maart t/m 30 maart:  Hyacinten
18 maart t/m 27 april:    Tulpen - Narcissen
18 maart t/m 16 april:    Bloeiende Heesters (Syringa, Viburnum, Prunus, Forsythia)
18 maart t/m 16 mei:     Azalea - Begonia - Cyclamen - Pothortensia
16 april t/m 16 mei:       Vaste planten
18 maart t/m 16 mei:     Bloeiende bolgewassen zoals: Iris, Narcis, Tulp, Lelie, Amaryllis, Zantedeschia
6 mei t/m 16 mei:          Lelies

Beatrix Paviljoen:
18 maart t/m 16 mei:     Orchidee - Anthurium - Bromelia

www.keukenhof.nl