Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op 13 april aanstaande om 16.30 uur openen de burgemeesters en de voor toerisme verantwoordelijke wethouders van de fusie gemeenten Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom gezamenlijk het nieuwe seizoen voor Werelderfgoed Kinderdijk.

Ondanks de door de winterse omstandigheden opgelopen achterstand gaat het voorspoedig met de restauratiewerkzaamheden van de molens van Kinderdijk. Alle dertien voor restauratie in aanmerking komende molens zijn eind van dit jaar gereed.

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is dan helemaal klaar voor het jaar 2011, dat door de provincie Zuid-Holland is uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molen’.

De negentien windmolens van het Werelderfgoed Kinderdijk een icoon voor Nederland

Om het overtollige water van de rivier de Lek te lozen werden er van 1366 tot 1369 door de Alblasserwaard, vaak op handen en knieën, twee kanalen naar Kinderdijk gegraven. Toen die kanalen niet meer waren opgewassen tegen het stijgende water werden er, om het achterliggende land tegen overstroming te beschermen, vanaf 1738 zestien molens gebouwd. Door de jaren heen namen moderne gemalen de taak van deze molens over. Nu staan er maar liefst 19 windmolens dicht bij elkaar, als indrukwekkend symbool van de Hollandse strijd tegen het water. In 1997 plaatste Unesco het molencomplex, dat nog steeds in de vrijwel oorspronkelijke staat verkeert, op de werelderfgoedlijst. Om de molens weer volledig maalvaardig te maken, wordt op dit moment volop gewerkt aan de restauratie van de molengangen, roeden, rompen en het binnenwerk van 13 van de 19 molens.

Bezoekmolen

Van april tot eind oktober is de Bezoekmolen dagelijks open van 09.30 tot 17.30 uur. Bij voldoende wind maalt hij elke dag, behalve op zondag. Er wordt uitleg gegeven hoe men vroeger werkte en leefde op deze ruim 266 jaar oude molen waarvan ook het interieur nog in de oorspronkelijke staat is. De combinatie van wonen en mechaniek maken een bezoek de moeite waard.

Wisboomgemaal
Het Wisboomgemaal - voormalig stoomgemaal - is een monument uit 1868. Vier schepraderen maalden in het stoomtijdperk het water van de Lage Boezem van de Overwaard in de Hoge Boezem. In 1924 werden de installatie en de naast het gemaal staande schoorsteen gesloopt. Er zijn twee centrifugaalpompen geplaatst. Het gemaal is in 1995 buiten werking gesteld en vervolgens deels gerestaureerd. 

Nu doet het dienst als bezoekerscentrum van Kinderdijk waardoor het een prachtige herbestemming kreeg. Groepen tot circa 50 personen kunnen er tussen de indrukwekkende pompen, die de Alblasserwaard drooghielden, terecht voor een lezing of videopresentatie.

Boot

Ook vanaf het water bieden de molens een mooi schouwspel. Bovendien kan men op deze manier op een bijzondere wijze van het landschap genieten. De boot vertrekt vanaf de koffiekiosk op de dam.

Verblijf

Voor een consumptie of versnapering bieden de restaurants, kantine en shop van het Werelderfgoed Kinderdijk diverse mogelijkheden. Op verschillende adressen zijn eveneens fietsen en een audiotour in diverse talen te huur.