Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Na de succesvolle Maand van het Groene Hart  ook in mei en juni weer veel evenementen in deze regio.

In de maanden mei en juni staat een aantal in het oog springende evenementen op het programma. Het Groene Hart profileert zich met deze evenementen weer als een bijzondere destinatie voor verblijf, dagrecreatie en toerisme.

Uitmarkt Vechtvloer in Loenen
Onder auspiciën van de ‘Vereniging Vrienden van de Vechtkronkels’ wordt op 15 mei van 12.00 tot 21.00 uur, op een centraal in de Vechtstreek gelegen locatie in Loenen, een recreatieve uitmarkt georganiseerd. Bedrijven, die actief zijn in de recreatieve sector, presenteren op deze dag hun waren zoals botenverhuur, wandeltochten, overnachten en honing- en sapproeverijen. Alles wordt omlijst met diverse muzikale en theatrale optredens. Om 16.00 uur is de bekendmaking van de Nachtburgemeester van de Vechtstreek.

De Vechtstreek wil zich met deze markt profileren als toeristische regio met een rijke historie en cultuur. Er wordt veel aandacht besteed aan lokaal en regionaal aantrekkelijke producten, vaardigheden en bijzonderheden uit deze bijzondere regio: de Vecht en de plassen.

Polderdag Land van Wijk en Wouden
Op 13 mei is de jaarlijkse Polderdag in het Land van Wijk en Wouden;  in de dorpen Zoeterwoude, Stompwijk, Hazerswoude, Leiderdorp en Koudekerk aan den Rijn. Dit jaar wordt ook Boskoop aangedaan.

Het thema is: ‘De Polder: Streekproduct Nr. 1!'. De deelnemers kunnen genieten van de mooie natuur en de historie, die de dorpen en plattelandsomgeving te bieden hebben. Molens, weidse vergezichten, koeien en schapen in de wei, weidevogels zoals de kieviet en de grutto, bloemrijke slootkanten en meer.

De fietsroute voert langs boerderijen en kwekerijen waar diverse activiteiten georganiseerd worden. Bovendien zijn er diverse vogelwerkgroepen aanwezig om uitleg over hun activiteiten te geven. Er is eveneens een demonstratie kaasmaken volgens eeuwenoude traditie en er kunnen streekproducten worden geproefd. Voor kinderen staan de hooiberg en de stal open.

Nationale Zilverdag Schoonhoven
Op 24 mei, tweede pinksterdag, vindt vanaf 10.00 uur de Nationale Zilverdag voor de 26e keer plaats. Vorig jaar groeide deze dag met meer dan 25.000 bezoekers uit tot een evenement met landelijke bekendheid.

Schoonhoven Zilverstad: een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Al sinds de 14e eeuw wordt in Schoonhoven met zilver gewerkt. In ruim 700 jaar groeide de stad uit tot de ‘Creatieve Zilverstad aan de Lek’. Tot op de dag van vandaag maken de Schoonhovense goud- en zilversmeden traditionele en moderne sieraden en gebruiksvoorwerpen.

Op meer dan 140 locaties wordt op 24 mei geëxposeerd, verkocht en vinden  demonstraties plaats.  

Behalve in paviljoens en kramen is er volop bedrijvigheid in de ateliers van de Schoonhovense goud- en zilversmeden. Een aantal ateliers, dat normaal voor publiek is gesloten, opent op de 26e Nationale Zilverdag de deuren. Ook de Vakschool voor Edelsmeden en Juweliers is 24 mei open om geïnteresseerden kennis te laten maken met deze opleiding.

Wie zelf het vak van zilversmid wil uitproberen, kan een zilveren draad smeden. Degene, die de langste draad smeedt, wint een zilveren sieraad. Taxateurs verstrekken informatie over de keurmerkjes op de meegebrachte stukken en bepalen de waarde ervan.

Er is weer een ‘trouwringenroute’ en een Noviteitenshow. In onder meer de Watertoren en Het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum is bijzonder werk te zien.

Heksenfestijn Oudewater
Op 25 en 26 juni is het weer tijd voor het Heksenfestijn Oudewater. Tijdens het Heksenfestijn wordt ieder jaar gevierd dat Oudewater, al sinds mensenheugenis, de stad is van de beroemde Heksenwaag. In de Middeleeuwen was de Heksenwaag dé plek waar mensen, van wie men dacht dat het heksen waren, werden gewogen. Wie ‘te licht’ was werd ‘dus’ voor heks aangezien en daarmee zou het slecht aflopen.
In de Heksenwaag van Oudewater is echter nooit iemand als heks beoordeeld en dus ook niet aan zijn of haar einde gekomen. Bij ‘goedkeuring’ kreeg men een ‘Certificaet van Weginge’ waarmee diegene kon aantonen dat hij of zij geen heks was.

Vanwege de rijke historie van Oudewater op het gebied van heksen wordt er tegenwoordig elk jaar in het laatste weekend van juni feest gevierd rond de Heksenwaag. Twee dagen lang bevolken echte en namaakheksen, straatartiesten, dweilorkesten, zangers en zangeressen, goochelaars en bands de straten van het pittoreske stadje aan de Hollandse IJssel.

Gouda Waterstad
Het evenement ‘Gouda Waterstad’, dat jaarlijks vele bezoekers uit de regio trekt, wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd op 25, 26 en 27 juni.

Door de eeuwen heen is Gouda een knooppunt in de binnenvaart tussen Noord en Zuid Nederland;  van de gekostumeerde vaart in de 16e eeuw door het hart van de stad tot en met de huidige, toeristische Staande Mastroute vlak langs de stad. De Staande Mastroute is de route, die door de waterwegbeheerders zo wordt ingericht dat schepen met staande mast van Amsterdam naar Zeeland via beweegbare bruggen kunnen varen. Eeuwenlang liep deze route door het hart van de stad. Om die reden is aan dit bijzondere evenement de naam ‘Gouda Waterstad  - Goudse Glorie’ gegeven.  

De organisatie, de ‘Stichting Gouda Waterstad’, is opgericht om de historische betekenis van water in Gouda levend te houden. Om zowel de historische schepen, als de doorvaart goed voor het voetlicht te kunnen brengen, werkt de Stichting  samen met de historische vereniging ‘Die Goude’.

‘Gouda Waterstad’ is drie dagen feest in het historische hart van de stad. Naast vele activiteiten staat gezelligheid met veel muziek voorop. Het erfgoed ‘water’ speelt dit weekend een centrale rol met authentieke, historische en klassieke schepen zoals bedrijfsvaartuigen, slepers, rond- en platbodems, boeren- en zalmschouwen en klassieke plezierjachten. Bovendien wordt de rijke watergeschiedenis van Gouda met zijn binnenvaart, sluizen en bijzondere waterhuishouding ook in het zonnetje gezet.  

Het Groene Hart
Het Groene Hart is een uniek groen gebied midden in de Randstad. Vanuit hartje Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is men in 15 minuten fietsen al midden in het groen. Het Groene Hart vormt een mooi contrast met de drukte van de steden en is het grootste Nationale Landschap van Nederland. Het gebied reikt van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede. Van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt het Groene Hart geschikt voor uiteenlopende activiteiten. Er kan heerlijk worden gefietst, gevaren of gewandeld. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In vele restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan slapen in een hooiberg of genieten van een koud biertje aan de waterkant.

In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter kun je bij Kinderdijk schaatsen in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten bieden het hele jaar door een prachtig schouwspel. www.groenhart.nl  en www.groenehartkloppendhart.nl