Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Culinaire kalender bekend gemaakt. De Italiaanse regio Ligurië, gelegen tussen de Apennijnen en de Mar Ligure, staat naast haar paradijselijke omgeving en schitterende kusten bekend om haar rijke gastronomie.

Bij een bezoek aan de schilderachtige regio zal men er snel achter komen dat alles hier om eten en drinken draait. De Ligurische keuken is dankzij de combinatie van de zee en het land eenvoudig en licht maar enorm rijk aan smaken. Elk gebied in Ligurië heeft zijn eigen specialiteiten en recepten die men kan ontdekken via een bezoek aan wijnkastelen, olijfolie producenten, restaurants en agrotoerisme. Voor iedereen die van een hapje en een drankje houdt is de culinaire kalender van deze smakelijke regio weer bekendgemaakt.

Ligurisch smakenpallet
Ligurië
, het op twee na kleinste gebied van Italië, heeft de vorm van een boomerang en vormt het verbindingsstuk tussen Frankrijk en Toscane. Door de geografie is de Ligurische keuken divers met ingrediënten uit de zee én de bossen wat er voor zorgt dat de gerechten bestaan uit een smakenpallet van het blauw van de zee en het groen van het land. Ook de internationale invloeden die van oudsher via de haven van Genua binnengesluisd werden zorgen voor een diverse keuken. Zowel Portugese, Catalaanse, Provençaalse als Afrikaanse invloeden zijn overal te proeven. Ze worden verwerkt in soepen zoals burrida, de eenvoudige ripieno, de pasqualina-pastei en niet te vergeten de ravioli, die oorspronkelijk afkomstig is uit Genua zelf.

Ligurische trots
Erg populair zijn de wilde planten, die dankzij de vruchtbare grond te vinden zijn in de regio. Deze wilde planten worden met name gebruikt als vervanger van spinazie in de welbekende tortelli en de "torta Pasqualina" (traditioneel Paasgerecht bestaande uit een hartig taartje gevuld met spinazie en snijbiet). De echte trots van de Ligurische gastronomie is de bij ons ook zeer bekende pesto Genovese, een traditionele saus gemaakt op basis van basilicum, bereid met extra vergine olijfolie en pijnboompitten. Het liefst nuttigen de Ligurianen deze pesto met een enorm bord trofie, een Ligurische pasta. In het Parco del basilico in Genua kan men alles ontdekken over deze groene specialiteit.

Populaire wijnen
De Ligurische wijnen zijn al eeuwenlang enorm populair. Zowel de Romeinse keizer Plinius, de vader van het humanisme Petrarca als Boccacio waren er gek op. De wijnbouw in deze regio is tot op de dag vandaag een enorme uitdaging vanwege de steile kliffen die uitlopen op zee. Ligurië beslaat het op één na kleinste wijnoppervlak ( 6000 hectare wijngaard ) van Italië en kent geen vlak land wat betekent dat de wijngaarden op smalle stroken land worden aangelegd. De Cinque Terre, vernoemd naar de gelijknamige zone, is vanwege de gouden kleur en zoete smaak vandaag nog altijd de bekendste wijn uit Liguria. De amandelachtige "Riviera Ligure di Poniente Pigato" ( lokale druivensoort ) heeft de eer van "de beste witte wijn van Ligurië". De schaarse Rossese di Dolceacqua ( de druif rossese ) is al sinds 1270 de toonaangevende rode wijn van de regio en wordt geteeld in de westelijke stad Dolceacqua.

Een gastronomische agenda om je vingers bij af te likken!
- Liguria da bere, 25-27 juni, La Spezia. Een manifestatie ter ere van de god van de wijn Bacchus en alle DOC's en IGT's (IGT staat voor Indicazione geografica typica, een classificatie die speciaal in het leven werd geroepen voor de beste regionale wijnen. Deze aanduiding maakt duidelijk dat de druiven uit een bepaalde regio komen en aan bepaalde productievoorschriften voldoen.)
- Pesto e dintorni, 8-10 oktober, Lavagna (GE). Er zal niet alleen pesto zijn, maar een heel aanbod van specialiteiten die samengaan met pesto, het "uithangbord" van de streek.
- Olioliva - Festa dell'olio nuovo, 26-28 november, Imperia. Vijf dagen om te genieten van het "groene goud" van Ligurië, een belangrijk ingrediënt in de heerlijke zuiderse schotels, via themaworkshops, kookateliers en bezoeken aan perserijen.

Over Ligurië
Ligurië is gelegen in het noordwesten van Italië aan de Golf van Genua, een deel van de Ligurische Zee (noordelijke deel Middellandse Zee). Ligurië staat ook wel bekend vanwege haar kustlijn, ook wel bloemenrivièra genoemd, met tal van leuke plaatsjes. Het milde zeeklimaat en de vruchtbare grond zorgen voor een ideale combinatie op het gebied van gastronomie. De prachtige binnenlanden, de heldere zee en sfeervolle plaatsen als de hoofdstad Genua, de dorpen van Cinque Terre, Albenga en San Remo, maken Ligurië een verrassende bestemming.

Bereikbaarheid
transavia.com heeft dagelijkse vluchten van Amsterdam naar Pisa en één vlucht per week van Rotterdam naar Genua. Daarnaast heeft transavia.com 2 vluchten per dag van Amsterdam naar Nice. Verder is het ook mogelijk naar Genua te vliegen via verschillende tussenstops zoals met KLM/Air France, Lufthansa of Alitalia. Voor meer informatie www.schiphol.nl


Meer informatie Liguria: http://www.turismoinliguria.it