Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op de grootste lelieshow ter wereld in Keukenhof's Willem-Alexander Paviljoen doopt Ard Schenk op de eerste openingsdag, donderdag 6 mei om 16.00 uur, een nieuwe, bijzondere lelie.

Dit eerbetoon voor Nederlands beste schaatser past in de rijke traditie van de lelietentoonstellingen op Keukenhof, dit jaar van 6 tot en met 16 mei. Het Oranje Nassau Paviljoen is van 7 tot en met 16 mei het podium voor de zeer gevarieerde, laatste wisselende binnenshow met anjers, snijhortensia, zantedeschia en zomerbloemen. Het Beatrix Paviljoen is van de eerste tot en met de laatste openingsdag van het lentepark in Lisse het decor voor een exotische expositie van (sub)tropische bloemen en planten.

Tot en met 16 mei is Keukenhof nog open. Bezoekers genieten volop van het mooiste voorjaarspark ter wereld en van de fantastische, overdekte bloemenshows in drie paviljoens.

Grootste lelieshow ter wereld
Uit de hele wereld komen leliespecialisten jaarlijks naar Keukenhof voor hun grootste en belangrijkste vaktentoonstelling, die ook te bewonderen is door alle bloemen- en plantenliefhebbers die Keukenhof bezoeken. Het complete assortiment lelies is er te zien. Honderden verschillende rassen, inclusief de nieuwste introducties, op in totaal ruim 6.000 m2 zo'n 20.000 stelen. Iedere steel met een veelvoud aan bloemen, waardoor het totale aantal misschien wel de grens van 100.000 overschrijdt!

Nederland is een vooraanstaand land in de internationale leliewereld. Het bollenareaal is tegen de 5.000 hectare groot, jaarlijks worden via de Nederlandse bloemenveilingen zo'n 400 miljoen bloemstelen verhandeld en alle toonaangevende lelieveredelaars, die nieuwe rassen op de markt brengen, zijn hier gevestigd. Zij gebruiken de l elieshow op Keukenhof ook als introductieplatform voor nieuwe soorten en het is bijzonder, dat consumenten hiervan al in zo'n pril stadium kunnen genieten.

De rode Orfeo won vorig jaar op Keukenhof de Lelie Innovation Award omdat deze noviteit het resultaat was van een kruising tussen twee verschillende leliegroepen: Oriëntal en Aziaat. Dit jaar heeft Orfeo er al drie zusjes/broertjes bijgekregen, die tijdens de show hun primeur beleven: de gele Nanjing, de paarse Cocopa en de roodgele Kaveri. De rassen combineren de exclusieve uitstraling van de Oriëntals met de kleurrijke eigenschappen van de Aziaten: grote bloemen, prima blad, stevige stelen en een lange houdbaarheid. Potlelies zijn er ook te zien, met nieuwe oranje, gele en rode varianten en lelies voor de tuin. Apart in deze categorie zijn de rassen, die dubbelbloemig en stuifmeelloos zijn, zoals de roodgeel gevlamde Cocktail Twins en Orange Twins. Hiervan zijn nu ook nieuwe rassen met hangende bloemen, die z o nieuw zijn dat er nog geen naam aan is gegeven.

Ard Schenk krijgt eigen lelie
Vele malen nam Ard Schenk als schaatskampioen de bloemen voor de winnaar in ontvangst. Nederlands beste schaatser ooit, die achttien keer een wereldrecord vestigde en tijdens de Olympische Spelen in het Japanse Sapporo drie keer goud won, doopt op 16 mei een nieuwe lelie met zijn naam. Het is een uiteraard witte, zogenaamde LA-hybride, met fraai opstaande bloemknoppen en passend bij de reputatie van Schenk een sterke variëteit. Stevige stelen, mooi compact blad en een prima houdbaarheid zijn andere positieve eigenschappen waarmee deze nieuweling hoge ogen gooit en de potentie heeft een kampioen te worden in het aanbod van lelies.


Anjers, snijhortensia, zantedeschia en zomerbloemen
Met een rijke variatie aan prachtige snijbloemen wordt van 7 tot en met 16 mei een indrukwekkende reeks van acht wisselende themashows afgesloten in het Oranje Nassau Paviljoen: anjers, snijhortensia, zantedeschia en zomerbloemen. In het imposante decor van het geïmiteerde beroemde Moskouse Bolsjoj Theater, een van de verwijzingen naar het thema 'From Russia with Love' van Keukenhof 2010, is de mengeling van klassieke bloemen en aparte nieuwigheden een extra attractie.

Klassiekers zijn de groengele Euphorbia's, waarvan de Black Pearl een opvallend zwart hartje heeft, de Campanula glomerata met het paarsblauwe bloemetje en de fraaie Delphinium Volkerfrieden. Sommige buitenbloemen komen uit zogenaamde rolkassen, die kwekers over het gewas heen rollen om het juiste klimaat te creëren voor de gewenste topkwaliteit snijbloemen.

Met de gele bloemetjes die na bestuiving tot heuse, eetbare vruchten uitgroeien is de snackkomkommer in de bloemenshow in het Oranje Nassau Paviljoen een buitenbeentje... maar dat geldt ook voor de hagelnieuwe Breanthus. Deze volstrek t nieuwe bloem is een primeur op Keukenhof en nog nooit eerder in Europa vertoond. Het is een soortkruising van duizendschoon en anjer en voor kenners de eerste bloeiende Green Trick. Waar een duizendschoon een plat bloemscherm heeft, de anjer een ronde, bolvormige bloem en Green Trick groen blijft en niet bloeit, is Breanthus hiervan de unieke combinatie. Er zijn nu al vijf kleuren beschikbaar, maar slechts een is al ver genoeg om aan het publiek te worden getoond: de rode, fijn witgerande King Breanthus.
Snijhortensia's nemen toe in populariteit en zijn met de aparte zantedeschia (calla's) dankbare bloemen voor de bloemschikdemonstraties door toparrangeurs, die het Oranje Nassau Paviljoen een geheel eigen dynamiek geeft.


Tentoonstellingskalender paviljoens Keukenhof 2010

Nog tot en met 16 mei, de laatste dag van Keukenhof, is de kalender van de bloemen- en plantententoonstellingen in de drie speciale bloemenpaviljoens zeer interessant.

Oranje Nassau Paviljoen:
7 mei t/m 16 mei:          Anjers - Snijhortensia - Zantedeschia - Zomerbloemen

Willem-Alexander Paviljoen:
Naast de basistentoonstellingen met tulpen en narcissen en de afsluiting met de grootste lelieshow ter wereld zijn er speciale bloemenshows:

 18 maart t/m 16 mei:     Azalea - Begonia - Cyclamen - Pothortensia
16 april t/m 16 mei:       Vaste planten
18 maart t/m 16 mei:     Bloeiende bolgewassen zoals: Iris, Narcis, Tulp, Lelie, Amaryllis, Zantedeschia
6 mei t/m 16 mei:          Lelies

Beatrix Paviljoen:
18 maart t/m 16 mei:     Orchidee - Anthurium - Bromelia

www.keukenhof.nl