Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een paar bijzondere activiteiten lichten we uit de agenda, die we als bijlage meezenden.

Heksenfestijn Oudewater – 25 en  26 juni
Op 25 en 26 juni is het weer tijd voor het Heksenfestijn Oudewater. Tijdens het Heksenfestijn wordt ieder jaar gevierd dat Oudewater, al sinds mensenheugenis, de stad is van de beroemde Heksenwaag. In de Middeleeuwen was de Heksenwaag dé plek waar mensen, van wie men dacht dat het heksen waren, werden gewogen. Wie ‘te licht’ was werd  voor heks aangezien en met die persoon zou het slecht aflopen.

In de Heksenwaag van Oudewater is echter nooit iemand als heks beoordeeld en dus ook niet aan zijn of haar einde gekomen. Bij ‘goedkeuring’ kreeg men een ‘Certificaet van Weginge’ waarmee diegene kon aantonen dat hij of zij geen heks was.

Vanwege de rijke historie van Oudewater op het gebied van heksen wordt er tegenwoordig elk jaar in het laatste weekend van juni feest gevierd rond de Heksenwaag. Twee dagen lang bevolken echte en namaakheksen, straatartiesten, dweilorkesten, zangers en zangeressen, goochelaars en bands de straten van het pittoreske stadje aan de Hollandse IJssel.
Info: www.heksenfestijn.nl

 Gouda Waterstad - 25, 26 en 27 juni
Het evenement ‘Gouda Waterstad’, dat jaarlijks vele bezoekers uit de regio trekt, wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd.
Door de eeuwen heen is Gouda een knooppunt in de binnenvaart tussen Noord en Zuid Nederland;  van de gekostumeerde vaart in de 16e eeuw door het hart van de stad tot en met de huidige, toeristische Staande Mastroute vlak langs de stad. De Staande Mastroute is de route, die door de waterwegbeheerders zo wordt ingericht dat schepen met staande mast van Amsterdam naar Zeeland via beweegbare bruggen kunnen varen. Eeuwenlang liep deze route door het hart van de stad. Om die reden is aan dit bijzondere evenement de naam ‘Gouda Waterstad  - Goudse Glorie’ gegeven.  
De organisatie, de ‘Stichting Gouda Waterstad’, is opgericht om de historische betekenis van water in Gouda levend te houden. Om zowel de historische schepen, als de doorvaart goed voor het voetlicht te kunnen brengen, werkt de Stichting samen met de historische vereniging ‘Die Goude’.

 

‘Gouda Waterstad’ betekent drie dagen feest in het historische hart van de stad. Naast vele activiteiten staat gezelligheid met veel muziek voorop. Het erfgoed ‘water’ speelt dit weekend een centrale rol met authentieke, historische en klassieke schepen zoals bedrijfsvaartuigen, slepers, rond- en platbodems, boeren- en zalmschouwen en klassieke plezierjachten. Bovendien wordt de rijke watergeschiedenis van Gouda met zijn binnenvaart, sluizen en bijzondere waterhuishouding ook in het zonnetje gezet.
Info: www.goudawaterstad.nl

Kaags Muziek Festival –  4 juli
Ook dit jaar wordt op de eerste zondag van juli (4 juli) op en bij het eiland Kaag het gratis toegankelijke Kaags Muziekfestival georganiseerd. Vanaf 14.00 uur tot 18.00 uur brengen circa vijftien bands hun repertoire ten gehore. Op straat, op de terrassen van de horecagelegenheden, in de kerk en bij restaurant Kaagzicht in Buitenkaag kunnen de bezoekers luisteren naar en meeswingen op allerlei soorten muziek. Er is voor elk wat wils: van jazz tot rock, van blues tot dixieland. De toegang is overal gratis (exclusief de overtocht met pont).
Bovendien worden er optredens gegeven door straatbands, straattoneel met een 17e Eeuws Wagenspel en een groep Schotse strijders, die met hun doedelzakken en drums hun strijdmuziek spelen. Een shantykoor zingt het allernieuwste repertoire en er speelt een dixielandband. In de mooie Nederlands Hervormde kerk speelt een jazz combo.
Voor de kinderen rijdt er een gratis treintje over het eiland dat stopt op verzoek.  Halverwege het eiland is een speciale kinderruimte ingericht met spelletjes en een springkussen. Voor afkoeling zijn er gratis ijsjes verkrijgbaar.
Info: www.kaagsmuziekfestival.nl