Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Eén op de drie Nederlanders verkiest traditionele wegenkaart en verkeersbord boven navigatiesysteem


Nederlander goed voorbereid, met kofferbak vol electronica, eten en drinken op reis

Nu het WK voetbal achter de rug is, is de grote vakantie uittocht begonnen. Afgelopen zaterdag zijn maar liefst 1.000.000 Nederlanders op vakantie gegaan. Onderzoeksbureau Team Vier onderzocht in opdracht van Allsecur voor het tweede jaar op rij de gewoonten van de Nederlandse autovakantieganger. Hieruit blijkt dat de voornaamste redenen om met de auto op vakantie te gaan mobiliteit is. Meer dan de helft (58%) wil ter plekke graag de auto ter beschikking hebben. Nederlanders lijken zich redelijk goed voor te bereiden op hun reis en eventuele pech gevallen waarbij aanspraak gemaakt moet worden op de verzekering. 81% Van de ondervraagden weet zeker, of denkt zeker te weten hoe te handelen bij pech in het buitenland. Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als er niet een kofferbak vol traditionele etenswaren mee naar de bestemming gaat. Van koffie, thee, kaas en brood tot hagelslag en drop. Hoewel het merendeel (73%) van de vakantiegangers op een navigatiesysteem vertrouwt, geeft één op de drie Nederlanders aan gebruik te maken van de ‘ouderwetse’ wegenkaart en verkeersborden naar de plaats van bestemming. Nederland (26%), Frankrijk (19%) en Duitsland (13%) zijn ook dit jaar de meest populaire bestemmingen.
 

Net als vorig jaar blijkt uit het jaarlijkse autovakantie onderzoek dat Nederlanders goed voorbereid op vakantie gaan. Negen op de tien automobilisten geven aan verzekerd te zijn voor pech in het buitenland (90%). Een zeer ruime meerderheid van degenen die verzekerd zijn nemen de verzekeringspapieren mee op vakantie. Driekwart (74%) geeft aan de verzekeringspapieren standaard in de auto te hebben liggen. Bij eventuele pech onderweg heeft slechts één op de drie het telefoonnummer van de verzekeraar in de mobiele telefoon opgeslagen (32%). 18% Geeft aan dit nog te zullen doen voorafgaand aan de vakantie. 49% Moet deze voorbereiding nog wel treffen. Desgevraagd geeft 80% aan dat een goede telefonische bereikbaarheid voor een pechhulpservice buitengewoon belangrijk is. Bijna de helft van de Nederlanders (48%) wil snel geholpen worden. Daarnaast hecht men (37%) veel waarde aan medewerkers die in eigen taal spreken.
 

Koffer vol elektronica mee op reis
Naast de mobiele telefoon gaan andere elektronica zoals de laptop (32%), de Mp3 speler (28%), iPod (15%) en de waterkoker (14%) mee op vakantie. Ook een portable Dvd-speler (13%) en een Senseo koffiezetapparaat (6%) gaan mee. Nederlanders hechten niet alleen waarde aan elektronische apparatuur om tijdens de vakantie te gebruiken, onderweg vertrouwt men op moderne apparatuur. Maar liefst drie kwart van de autovakantiegangers rijdt naar de vakantiebestemming met behulp van een navigatiesysteem.


Traditionele Hollandse etenswaren en WC-papier mee op reis
Vorig jaar bleken Oer-Hollandse etenswaren al onmisbaar op vakantie. Dit jaar geeft maar liefst 83% aan eten en/of drinken mee te nemen op vakantie. Koffie en thee (49%) worden het meest meegenomen, gevolgd door frisdrank (34%), kaas (29%), brood (28%), hagelslag (24%), drop (22%), pindakaas (20%) en water (19%). De jongste vakantiegangers nemen vaker frisdrank dan koffie of thee mee (42% versus 32%). Degenen die naar Italië afreizen nemen gemiddeld 3,9 levensmiddelen mee op reis. Degenen die in Nederland op vakantie gaan nemen gemiddeld 2,5 levensmiddelen mee. 17% van de reizigers neemt zelfs WC-papier mee op reis.
 

Nederlander kent geen vakantiestress
Stress wordt weinig ervaren onder de autovakantieganger. Slechts één op de tien zegt last te hebben van stress voor vertrek naar de bestemming. Vrouwen hebben vaker last van stress (14% versus 6%) dan mannen. Vooral het inpakken van de koffer zorgt voor de meeste spanning (40%). Enkele andere factoren die stress veroorzaken zijn de vraag of men wel veilig op de bestemming aankomt (38%), het al dan niet vergeten van de spullen (36%) en het achterlaten van het huis (30%).
 

Nederlander vindt zichzelf een betere coureur dan buitenlander
Wanneer Nederlanders zichzelf een rapportcijfer moeten geven voor hun eigen rijgedrag geven ze zichzelf gemiddeld een 7,8. Dit is iets hoger ten opzichte van vorig jaar waar het gemiddelde cijfer een 7,7 was. Mannen en vrouwen beoordelen hun eigen rijgedrag allebei met een 7,8. De bestuurders in het land van de vakantiebestemming kunnen op lagere cijfers van de Nederlandse vakantieganger rekenen. Zij krijgen voor hun rijgedrag gemiddeld een 6,9. Fransen krijgen gemiddeld een 6,6, Italianen een 6,4, Duitsers een 7,2 en Oostenrijkers een 7,7.


Overige highlights:
Net als vorig jaar ergert de helft (51%) van de autovakantiegangers zich het meest aan de file tijdens de rit.
Waar vorig jaar het bespreken van de vakantieplannen nog het meest favoriete gespreksonderwerp was in de auto, praat men nu het meest over de dingen die tijdens de autorit gezien worden (86%).
62% Van de Nederlanders geeft aan nooit iets te vergeten wanneer men op vakantie gaat.
Bijna de helft (46%) zegt voorafgaand aan de vakantie de auto nog even langs de garage te brengen. 47% Doet dit niet. Hoe ouder men is, des te vaker men langs de garage gaat.
Bijna de helft van de autovakantiegangers rijdt alleen naar de vakantiebestemming; er is dus geen medebestuurder.
Meer dan de helft (53%) neemt na ongeveer twee uur rijden een rustpauze.
Jongeren stoppen 15 minuten bij een benzinepomp en ouderen nemen 30 minuten pauze bij een wegrestaurant. In het geval van bijrijders wordt er door de meerderheid (63%) pas gewisseld bij vermoeidheid.
De meeste rustpauzes worden langs de snelweg bij het tankstation gehouden (41%).
 
Kijk ook op
: www.allsecur.nl voor de onderzoeksresultaten.