Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

400 jaar geleden, op 24 december 1610.....vond een zeer bijzondere gebeurtenis plaats: de  vertegenwoordigers van Sultan Moulay Zidan (Ahmed ben Abdellah

en Samuel Pallache) en de gevolmachtigden van de Staten-Generaal Staten van de Nederlandse Republiek der Verenigde Provinciën tekenden in Den Haag het eerste verdrag tussen een Europees land en een niet-christelijk
land. In ruil voor het openen van de Marokkaanse havens voor de schepen van de Republiek, verkreeg Marokko toegang tot de Republiek om wapens en oorlogsschepen te kopen. Een ware primeur, gezien het feit dat Marokko tot die dag slechts wapens had verkregen via smokkelarij. Met deze overeenkomst overtrad de Republiek het verbod van de Paus om wapens te verschaffen aan niet-christelijke landen. Als een mondiale en protestantse mogendheid hoefde het zich uiteraard ook niets aan een dergelijk verbod gelegen te laten liggen.

Marokko in het kort
Wanneer Nederland en Marokko samenwerken Marokko staat bekend als een exotisch land. Bij de meeste mensen zal de naam ‘Marokko’ een beeld oproepen vol kleur, schitterende moskeeën en oude medina’s, maar misschien ook van kamelen en woestijn. Marokko is tegenwoordig een steeds populairdere vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Maar bovenal blijven
Nederland en Marokko met elkaar verbonden door de meer dan 300.000 Nederlanders van Marokkaanse origine.


Marokko is een land in ontwikkeling, niet alleen op het gebied van politiek en mensenrechten, maar ook op dat van economie. De afgelopen zes jaar is Marokko er al in geslaagd om haar Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking meer dan te verdubbelen. Er wordt voorspeld dat Marokko, ondanks het huidige ongunstige economische en financiële klimaat, haar economische groei zal voortzetten in de komende jaren.
Kansrijke sectoren in Marokko zijn met name landbouw, zonne-energie, afvalverwerking en water. Ook de infrastructuur en het toerisme bieden vele kansen. Op dit moment hebben al 2.500 buitenlandse bedrijven zich in Marokko gevestigd en dit aantal neemt ieder jaar toe. Deze groeiende interesse is in Europa duidelijk te zien. Het zijn niet langer alleen de geijkte landen Frankrijk en Spanje die kansen voor ondernemers bespeuren, ook landen als Denemarken, Duitsland en België oriënteren zich op de Marokkaanse markt.
Nederland blijft wat dat betreft helaas nog wat achter. En dat, terwijl Marokko naast dit gunstige economische klimaat, nog veel meer te bieden heeft. Wat dacht u van Marokko’s geografische ligging, interessante geschiedenis, vakkundige ambachtslieden, vriendelijke bevolking en exotische cuisine? Redenen temeer om de 400-jarige relaties tussen Marokko en Nederland te vieren en bovendien nog verder aan te moedigen.
Vandaag de dag ontwikkelen veel Nederlandse multinationals in Marokko zich zeer voorspoedig (o.a. Shell, Akzo Nobel, Unilever, Van Oers, Philips). Deze multinationals nemen veel midden- en kleinbedrijven in hun kielzog mee, geïnteresseerd in de mogelijkheden die dit land te bieden heeft.
De combinatie van Marokko’s economische en geografische kenmerken en de Nederlandse technologieën bieden mogelijkheden voor een intense samenwerking, die zich bovendien ook snel en efficiënt kan ontwikkelen.
Men kan hierbij denken aan Nederlandse sectoren zoals landbouw, water, groene energie en het milieu, terwijl Marokko groente, fruit en chemicaliën verkoopt op de Nederlandse markt.
Om deze samenwerking aan te moedigen en respectievelijke sectoren nader tot elkaar te brengen, geeft de Nederlandse Ambassade als vanouds advies over en oriënteert zich op mogelijke partnerschappen tussen Nederlandse en Marokkaanse partijen. Ook zijn diverse programma’s ter promotie van economische bilaterale betrekkingen beschikbaar. Deze programma’s zijn onder andere: Matchmaking Facility (MMF), Private Sector Investment (PSI), MENA, Market Scans, PUM. Meer informatie kunt u verkrijgen via de EVD of de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Rabat.

Hotels in Casablanca

Gif Banner 300x250