Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het gemiddeld bedrag dat kopers van een tweede huis willen investeren is 210.000 euro; een stijging ten opzichte van vorig jaar (195.000 euro).

Deze conclusie volgt uit de evaluatie onder bezoekers van de internationale onroerendgoed beurs Second Home International 2010, van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Opvallende constatering is dat het huis in toenemende mate moet renderen.   

Centraal middelpunt voor informatie over beleggingsmogelijkheden in recreatief onroerend goed was het Seminar Theater. Met de lage rentestand, onbelaste huuropbrengsten en de verwachte waardestijging is de tweede woning vaak een prima investering. In het theater moesten stoelen worden bijgeplaatst wegens de grote toestroom van potentiële huizenkopers. Sprekers van Van Lanschot Bankiers en Ytrium Consult belichtten thema’s zoals rendement en BTW constructies, het prijspeil in Europa en erfrecht. Second Home International wordt twee keer per jaar gehouden, in het voor- en het najaar.

Aangenaam en nuttig
De beursbezoekers waren veelal op zoek naar een huis op een specifieke locatie om zodoende het aangename met het nuttige te verenigen. De meesten prefereren een huis bij het water (40%), anderen zoeken de rust van een bergachtig gebied (26%) of een landelijke omgeving (24%). Frankrijk (32%) is en blijft de onbetwiste nummer één, op de voet gevolgd door Oostenrijk, Zwitserland, Spanje (elk ongeveer 26%), Italië en Nederland (elk 17%) en Duitsland (13%). Van alle bezoekers wil 44% binnen een tot twee jaar de aankoop beklinken.
Projectmanager Marianne Bukkems van VNU Exhibitions: ,,Uit de evaluatie onder de beursbezoekers blijkt wel dat het gebruik voor eigen vakanties (56%) de nummer één reden is voor de aanschaf van een tweede huis. Sterk stijgend in dit beslissingsproces zijn de mogelijkheden voor verhuur (33%) en belegging (29%)’’.

Oostenrijk
De toegenomen belangstelling voor Oostenrijk en Zwitserland is mede te danken  aan het beursthema. Franz Lackner, directeur van de Oostenrijkse onderneming Lackner Project: ,,Nederland is een hele stabiele markt voor Oostenrijks onroerend goed en daarom komen wij jaar in jaar uit naar Utrecht. Niet allen om puur te verkopen, maar zeker ook om informatie te verstrekken. De situatie in Oostenrijk kan voor tweede huizenbezitters nogal gecompliceerd zijn, dus is een goede voorbereiding en vooral  goede begeleiding erg belangrijk. Je mag als buitenlander niet altijd en overal zo maar wat kopen en provincies en gemeenten hebben ook allerlei eigen regels en verplichtingen over het gebruik van een tweede huis. Het is goed om je daarvan op de hoogte te stellen. Dat weten Nederlanders en daarom komen ze naar deze beurs en wij dus ook’’.

Spanje blijft populair
Ed ter Beek van het Spaanse TM Grupo Immobilario: ,,Spanje blijft populair, dat heb ik wel  gemerkt. We hebben veel aanloop van potentiële kopers en mensen die zich aan het oriënteren zijn. Heel verstandig  want dit is echt de tijd om in Spanje wat te kopen. De prijzen zijn gedaald dus kun je profiteren van waardevermeerdering. Ik wil wel een kanttekening plaatsen. Spanje is goedkoop, maar niet zo goedkoop als sommigen denken. Desalniettemin is het een interessant land voor een tweede huis, met bovendien goede verhuurmogelijkheden. Ik denk dat ongeveer de helft van al onze klanten een vakantiehuis wil aanschaffen om het ook te kunnen verhuren. De andere helft koopt echt voor zichzelf, met als uiteindelijke doel om in de toekomst permanent in Spanje onder de zon te gaan wonen’’.

www.secondhome.nl
In totaal trok Second Home International 5361 bezoekers, vergelijkbaar met het voorjaar. De data van de komende editie zijn vrijdag 18 tot en met zondag 20 maart 2011. Voor meer informatie: www.secondhome.nl