Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Comité Régional du Tourisme Poitou-Charentes. Aan de Atlantische kust, op 3,5 uur rijden van Parijs, ligt de regio Poitou-Charentes. In deze veelzijdige regio vind je de havenstad La Rochelle,

de kuststreek (o.a. Île de Ré, Île d’Oléron, Royan en Rochefort), Marais Poitevin, Cognac en natuurlijk het attractiepark Futuroscope.

aan de Franse Atlantische kust maak je kennis met de wereld van de cognac, de stripverhalenhoofdstad Angoulême, het apenpark Vallée des Singes en de indrukwekkende attracties van de Futuroscope. De regio telt een scala aan overnachtingsmogelijkheden waarvan een groot deel eenvoudig te reserveren is via iPhone en smartphone applicaties.

1. Nieuwe attracties in Futuroscope
Elfjes betoveren Futuroscope in de kerstperiode
Van 4 december 2010 tot 2 januari 2011 staat Futuroscope geheel in het teken van Kerstmis. De speciale show ‘Le père Noël et les lutins magiciens’, kerstworkshops voor kinderen en natuurlijk de favoriete attractie ‘Athur l’Aventure 4D’ zorgen voor een betoverende dag.
Le père Noël et les lutins magiciens
De Kerstman en drie elfjes vertellen het kerstverhaal in een nieuwe familieshow van Bertran Lotth. De Kerstman speelt verstoppertje met de toeschouwers en verschijnt op de meest onverwachte plekken en momenten. De verrassingen wisselen zich af in hoog tempo en worden ondersteund door muziek en geluidseffecten.

Arthur workshops
In de kerstperiode kunnen kinderen deelnemen aan diverse Arthur worksho ps. Kinderen hebben de keuze uit een make-up workshop (vanaf 4 jaar), geheimen workshop (geheime boodschappen en wenskaarten, vanaf 6 jaar) en een kleding workshop (decoreren van kleding).
Daarnaast is er de verrassende FutuRobot show. Kinderen hebben de mogelijkheid om Arthur en Sélina, de hoofdpersonen van de show, in het echt te ontmoeten. Tijdens de koude dagen van het jaar vergezellen zij de Kerstman.

 

Nieuw vanaf februari 2011:
- Monstres des Mers
De nieuwe 3D attractie ‘Monsters van Mars’ neemt je terug in de tijd. Een tijd waarin de aarde nog gedomineerd werd door dinosaurussen en de zee vol zat met angstaanjagende dieren.  Tijdens deze attractie komen de bezoekers oog in oog te staan met Dolly, een monster uit de zee, die geheel tot leven komt door het verassende 3D effect. De film is geproduceerd door National Geographic.
- Coup de foudre à Pizza Hill
Vanaf februari 2011 is ‘Coup de foudre à Pizza Hill’ in Cinéma Dinamique. E en jonge pizza bakker beland in een zenuwslopend avontuur wanneer hij het leven van een jonge vrouw probeert te redden.
- Au cœur du vivant
‘Au coeur du vivant’ is de nieuwe tentoonstelling met 76 wetenschappelijke foto’s op gigantisch formaat. De foto’s worden gecombineerd met originele personages van Jules Verne en zijn voorzien van commentaar van schrijver Bernard Werber, auteur van Fourmis, l’Ultime secret…
- Ma Maison pour agir
Wie in 2011 een bezoek brengt aan de Futuroscope kan ‘Ma Maison pour agir’ aanschouwen. Dit duurzame huis is ontworpen door Michel Chevalet en is helemaal 2012. De aanleiding voor het ontwikkelen van het huis is om te laten zien wa t de mogelijkheden zijn op het gebied van wonen en energiebesparing. Het huis heeft een laag energieverbruik en voldoet aan de eisen die worden gesteld door het Franse BBC (energiebesparing gebouwen). 

Nieuw vanaf april 2011: Le 8e continent
Onze oceanen worden bevuild met plastic en afval waarvan meer dan 70 procent wordt veroorzaakt door de mens. Het idee achter deze nieuwe attractie is ontstaan door de Britse zeiler Charles Moore. Hij ontdekte in 1997 een ‘soep’ van plastic materialen in de zee die bij elkaar werden gehouden door micro organismen. Door de enorme omvang (3 keer Frankrijk) heeft dit brok vuil de bijnaam ‘het 8e continent’ gekregen . Tijdens deze attractie ga je samen met de ecologen Marc en Sarah de strijd aan tegen het afval.

Voor meer info: www.futuroscope.com

2. Reconstructie Hermione fregat bijna voltooid
In het oude arsenaal van Rochefort, nabij La Rochelle, wordt sinds 1997 gewerkt aan de reconstructie van de Hermione fregat. In 1780 vertrok de fregat richting de Verenigde Staten om de Amerikaanse natie te ondersteunen in de strijd om de onafhankelijkheid. Na een periode van 13 jaar nadert de reconstructie, uitgevoerd door een enthousiast team van timmerlui, meubelmakers en smeden, zijn einde. Het team heeft onder toeziend oog van het publiek getracht het oorlogsschip tot in detail na te bootsen. Zo is het eikenhout van de romp afkomstig van dezelfde leverancier als die van de oorspronkelijke fregat. De fregat is 65 m lang en heeft drie masten. In 2011 kan de Hermione voor het laatst worden aanschouwd op het droge. In 2012 zet het schip koers richting Boston.

Het arsenaal is dagelijks geopend in de periodes:
- februari en maart en oktober tot en met december: 10.00-12.30 uur en 14.00-18.00 uur
- april tot en met juni en september: 10.00-19.00 uur
- juli en augustus: 09.00-19.00 uur
Het arsenaal is gesloten op 25 december en in januari
Entree: € 8,- volwassenen, € 4,- kinderen 6-15 jaar
Een combinatie met een bezoek aan de Koninklijke touwenfabriek is mogelijk voor € 14,- voor volwassenen. Kinderen 6-15 jaar betalen € 7,-
www.hermione.com

Vallée des Singes is van 2 april tot 13 november 2011 dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Entree volwassenen: € 16,-
Entree kinderen 5-12 jaar: € 10,-
www.la-vallee-des-singes.fr
 

3. Vallée des Singes verwacht enige bonobo’s van Frankrijk
In Vallée des Singes in Romange, 50 km ten zuiden van Poitiers, arriveren in 2011 bonobo’s (ook wel bekend als dwergchimpansees). In het park lopen 350 apen, bestaande uit 30 verschillende soorten, vrij rond op een terrein van 15 hectare. De Vallée des Singes is de enige plek waar je in Frankrijk bonobo’s kunt aanschouwen. In heel Europa zijn er slechts zeven parken waar deze apensoort verblijft. Schrik niet wanneer je gelijkenissen ziet tussen jezelf en een bonobo. De bonobo is namelijk voor 98% genetisch identiek aan de mens! De bonobo komt oorspronkelijk uit Kongo en leeft in groepsverband. Hij kan zich uitstekend voortbewegen op twee voeten en eet alleen groenten en fruit.  
Het gerenommeerde apenpark huisvest tevens de grootste populatie chimpansees van heel Europa en de meeste gorilla’s van Frankrijk.

4. Stripverhalen festival in Angoulême
Stripverhaalliefhebbers reizen eind januari af naar Angoulême, de internationale hoofdstad van het striptekenen. Van 27 tot en met 30 januari vindt h ier namelijk het jaarlijkse internationale stripverhaalfestival plaats. Auteurs, stripfiguren en fans verzamelen zich voor het 4-daagse festival vol optredens, exposities en lezingen.

Enkele hoogtepunten:
Expositie ‘Tout le mode aime Snoopy’
Wie is geen fan van het zwart witte hondje en zijn gele vriendje? De trouwe v iervoeter en Charles M. Schulz, de bedenker van de strip, vieren de 60e verjaardag van Snoopy. Speciaal voor deze gelegenheid is de ‘Tout le mode aime Snoopy’ tentoonstelling opgezet waarin de humor en de filosofie achter Snoopy centraal staan. Schulz behoort tot één van de

belangrijkste striptekenaars van de vorige eeuw.


Meet en great met tien striptekenaars
Tien striptekenaars laten de bezoekers meekijken bij de ontwikkeling van hun nieuwste stripverhaal. Voor de ogen van de toeschouwers tekenen zij de ene personage na het andere en ontstaat er stukje bij beetje een echt verhaal. Ook krijgen ze de kans om de tekenaars een uur lang de hemd van het lijf te vragen en hun passie voor stripverhalen met elkaar te delen. www.bdangouleme.com

. Aandacht voor ecologisch verantwoorde initiatieven
Poitou-Charentes is één van de eerste regio’s met een eco-label voor accommodaties. Het nabij Poitiers gelegen Hôtel Les Orangeries*** heeft in 2006 als eerste in Frankrijk het Europese eco-label ontvangen. Inmiddels voldoen zestien andere accommodaties aan de normen voor deze certificering. Camping ‘Le Rayonnement’ in Rochefort heeft deze status als laatst verworven.
Niet alleen bovengenoemde accommodaties houden zich bezig met duurzame en ecologisch verantwoorde initiatieven. Camping INDIGO in St-Trojan-les-Bains is hier een voorbeeld van. In dit ongerepte natuurreservaat, omgeven door dennenbossen, vind je geen massa’s stacaravans en campers. De camping beschikt over tenten van canvas en hout. In de winterperiode is de camping gesloten en worden de tenten weggehaald. www.camping-indigo.com

Uitbreiding bijzondere accommodaties in Poitou-Charentes

Poitou-Charentes is rijk aan charmehotels. Deze karakteristieke en veelal kleinschalige accommodaties staan garant voor een bijzonder verblijf met persoonlijke benadering. Recentelijk heeft de regio er een aantal nieuwe charmehotels bij gekregen.


Home Sweet home: een authentieke chambre d’hôte tussen La Rochelle (30 min) en Rochefort (17 min)
De typische bed en breakfast ‘Home Sweet Home’ heeft een idyllische ligging op tien minuten van de kust tussen La Rochelle en Rochefort. De twee kamers van dit pittoreske verblijf zijn recentelijk gerestaureerd. Bij de herinrichting zijn de oorspronkelijke details in een modern jasje gestoken. De gastvrije eigenaren doen er alles aan om de gasten een onbezorgd verblijf te bieden. Zo wordt het ontbijt bij goed weer geser veerd op het terras en staan er ligstoelen bij het zwembad. Omringd door de prachtige natuur vergeet je snel het hectische leven en kom je helemaal tot rust.  

 

Beide kamers hebben een eigen ingang, liggen aan het terras en het zwembad en bevinden zich op de begane grond. De ‘La Dame Blanche’ kamer is een oase van rust. ‘The Pink Lady’ is een ode aan chocolade en rood fruit. Beide kamers hebben een tweepersoonsbed, badkamer, toilet, LCD tv en draadloos internet. Het plaatsen van een extra tweepersoonsbed is mogelijk. De toeslag voor een externe privé sauna bedraagt € 10,- per persoon per dag.

De kamers zijn te reserveren vanaf € 70,- per nacht voor twee personen of € 65,- voor één persoon.

Voor meer info:
Home Sweet Home
23 Rue de Terre Neuve
17290 Ciré d’Aunis
+33 546 553602, +33 608 030198

www.wix.com/chambresdhotes/home-sweet-home

Villa Emma: in de voetsporen van Henri IV en Napoléon III
In het hart van Poitiers verwelkomt mevrouw Ranjon haar gasten in Villa Emma. De Villa, omringd door vijf hectare grond, is eigendom geweest van Henri IV en diende als ziekenhuis. Later is het pand onder het bewind van Napoléon III verbouwd tot een herenhuis. Villa Emma beschikt over vier kamers en ligt in het centrum van Poitiers. De Futuroscope ligt op tien minuten afstand.Overnachting in Villa Emma is mogelijk vanaf € 125,- per kamer
Villa Emma
12 Rue Auber
86000 Poitiers
+33 549 880485, +33 609 177837


6. Wat doen? Waar eten? Waar slapen? Vind alle antwoorden op je smartphone
Om vakantiegangers in Poitou-Charentes zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden in de omgeving zijn er een aantal smartphone applicaties ontwikkeld.

La Rochelle: met de ‘La Rochelle Tour’ kunnen bezoekers met een smartphone de hoogtepunten van de stad bezoeken. Of je nu op zoek bent naar een leuk restaurant, een overzicht van evenementen, openingstijden van musea of de geschiedenis van die ene kerk, binnen een paar klikken heb je alle informatie . Een geschikt restaurant gevonden voor een romantisch diner? Met één klik bel je om een reservering te maken en na afloop ‘post’ je jouw beoordeling. Door de Google Maps kaarten, ondersteund door een routebeschrijving en foto’s, bereik je in een mum van tijd je bestemming. www.larochelle-tourisme.com

De eilanden virtueel in beeld

Île de Ré lanceert iPhone applicatie voor overnachtingen en uitstapjes
Vanaf dit voorjaar is het mogelijk om je verblijf op Île de Ré rechtstreeks te reserveren via de iPhone. Op www.iledere.com is bijna 90% van alle accommodaties opgenomen en gerangschikt op type accommodatie.

Nieuw in 2011 is de uitbreiding met leuke uitstapjes. Vanaf maart kun je met de gratis ‘Ile de Ré tour’ applicatie sportieve activiteiten, bezienswaardigheden, diners en toegangskaarten voor evenementen reserveren. Ook zijn er verschillende routes ontwikkeld om het eiland te voet, met de fiets of met de auto te verkennen. De applicatie is te downloaden in de Apple Store onder het zoekwoord ‘Ile de Ré tour’. www.ildere.com  

Naast de huidige iPhone diensten van Île d’Oléron, is het in 2011 mogelijk om video’s te bekijken en online activiteiten in Marennes-Oléron te reservere n. Aanleiding om de iPhone applicatie te ontwikkelen is het steunen van duurzame initiatieven en het verminderen van papierverbruik. www.ile-oleron-marennes.com, www.oleroneiland.nl

In Poitiers kunnen bezoekers de stad zelfstandig verkennen met de ‘Zevisit’ audiogids. De gids is te downloaden via de website van de tourist office of ter plaatse bij de tourist office. Op dit moment heeft ‘Zevisit’ een Nederlandse versie beschikbaar van de blauwe (Quartier Épiscopal) en de gele route (Quartier Montierneuf). De rode route (Quartier de l’église Saint-Hilaire) volgt binnenkort.
Naast deze online service voor telefoons en mp3 heeft Poitiers tevens een applicatie voor de iPhone ontwikkeld. Met ‘e-poitiers’ maak je eenvoudig en snel reserveringen voor hotels en restaurants. www.ot-poitiers.fr

In Futuroscope kunnenbezoekers met een multimedia functie op hun telefoon de volgorde van de attracties online plannen. Futuroscope is het eerste attractiepa rk met een dergelijke functie. De ‘futuroscope.mobi’ dienst geeft voor iedere attractie de begintijd aan van de eerst volgende show, plus de wachttijd. Ook  wordt aangegeven hoeveel stoelen er nog vrij zijn in de restaurants. Hierdoor omzeil je lange wachttijden voor attracties en restaurants. Daarnaast is de applicatie uitgerust met een plattegrond waarop alle attracties worden aangeduid met een vlag en foto. Het in 2009 geïntroduceerde systeem is een aanvulling op de plasma schermen die de wachttijden aangeven voor alle attracties. www.futuroscope.com

Futuro Tour, de wereld van Futuroscope op je smartphone
Op zoek naar accommodaties en activiteiten in de buurt van de Futuroscope? De nieuwe applicatie ‘Futuro Tour’ geeft een overzicht van alle hotels, bezienswaardigheden, goede restaurants en culturele uitstapjes in Vienne en omgeving. ‘Futuro Tour’ geeft voor alle attracties en bestemmingen aan wat de afstand is vanaf Futuroscope en welke route het best gevolgd kan worden. Deze online dienst bevat ook uitgebreide informatie over hotels en bezienswaardigheden. Om de keuze te vergemakkelijken kun je een richtprijs en voorkeuren aangeven. Het perfecte hotel gevonden? Bel of mail dan direct naar de receptie of vraag de online routebeschrijving op.
Voor iPhone: http://itunes.apple.com
Voor overige smartphones: www.futurotour.mobi   

In 2011 worden vergelijkbare internetdiensten verwacht van La Fédération de l’hôtellerie de plein air de Charente-Maritime, Angoulême en de tourist office van Niort-Marais Poitevin.