Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Spanje is een echte klassieker onder de toeristische bestemmingen en de verleidingen om dit prachtige land in het nieuwe vakantieseizoen te bezoeken worden steeds groter.

Zo ontwikkelde de Spaanse overheid voor de inwoners van EU landen het speciale Senior Toerisme Programma. Op de Vakantiebeurs, van woensdag 12 tot en met zondag 16 januari 2011, krijgen de ongetwijfeld vele geïnteresseerde beursbezoekers van ter zakekundige deskundige Spaanse exposanten (hal 8) een uitgebreide toelichting op dit bijzondere initiatief dat duurt tot en met mei. Van deze actie kon ook vorig jaar al worden geprofiteerd met als gevolg een instroom van liefst 45.000 toeristen van 55 jaar en ouder uit de veertien Europese landen.
    

De Spaanse exposanten zijn goed voorbereid op hun komst naar de Vakantiebeurs. De beursbezoekers krijgen actuele informatie over het wegennet en de kampeer mogelijkheden in het land. De Mapa España, een uitgebreide wegenkaart, en de Mapa Camping, een gedetailleerde campingkaart, zijn vernieuwd en sinds kort beschikbaar en verkrijgbaar op de beurs.

‘Zonvakantie’
Een voorbeeld van een verleidelijke aanbieding in het Senior Toerisme Programma is een week ‘zonvakantie’ in de winter voor 365 euro per persoon. In die prijs zijn inbegrepen een retourvlucht, zeven overnachtingen in een viersterrenhotel, drankjes bij de maaltijden, transfer van en naar vliegveld en hotel, enkele excursies en entertainment in de plaats van bestemming. Voor deze reizen heeft de Spaanse overheid contracten afgesloten met grote reisorganisaties in de EU-landen.
Bestemmingen zijn de Costa del Sol, de Costa de la Luz, Almería en Granada in de regio Andalusië, de eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza. Aan het programma zijn onlangs toegevoegd de steden Gandia, Peñiscola en Benidorm in de regio Valencia.

Picasso exposities
Het toerisme naar Spanje is vorig jaar op peil gebleven. De verwachtingen voor het komende jaar zijn optimistisch, mede dankzij speciale evenementen en nieuwe bestemmingen. In Barcelona is heel 2011 een serie Picasso tentoonstellingen te bewonderen. Deze elkaar opvolgende exposities hebben elk een eigen thema en zijn tot stand gekomen met medewerking van het Van Goghmuseum in Amsterdam.

Sagrada Familia
Een beroemde en ongetwijfeld opnieuw veel bezochte bestemming is de beroemde Sagrada Familia in Barcelona van de modernistische architect Gaudí. De Paus kende aan deze kerk uit 1882 met de formele inwijding dit jaar de nieuwe status toe van basiliek. Vorig jaar bezochten ruim drie miljoen bezoekers dit oogstrelende bouwwerk. Naast deze basiliek ontwierp Gaudí in Barcelona onder meer het karakteristieke pand Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia, een van de hoofdstraten, en het Park Güell in het stadsdeel Gràcia.

Mezquita
In Córdoba kan voor het eerst ’s nachts de Mezquita worden bezocht. Deze kathedraal van het bisdom van de stad is een voormalige moskee uit de achtste eeuw. Na verschillende verbouwingen zijn zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar. Onder de naam ‘El Alma de Córdoba’, de ziel van Córdoba verzorgen deskundige gidsen rondleidingen in de sfeervol verlichte zalen. Het historische centrum van de Córdoba met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Duurzaam toerisme
Ook prominent aanwezig op de Vakantiebeurs zijn lokale experts op het gebied van duurzaam toerisme, wat een nieuwe en sterke impuls kreeg nadat de Europese Federatie voor Nationale Parken het Certificaat voor Duurzaam Toerisme toekende aan de natuurparken Bahía de Cádiz y Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama in Andalusië. Met inmiddels achttien gecertificeerde parken heeft Andalusië de meeste beschermde gebieden in Europa.

‘Onvergetelijke Bestemmingen’
De openingstijden van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 12 t/m zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 14 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Beursthema is ‘Onvergetelijke Bestemmingen’. Entreekaarten, waarvan middagkaarten al beschikbaar zijn vanaf tien euro via www.vakantiebeurs.nl met kans op een vijfdaagse vliegreis naar Slovenië voor twee personen.