Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Unieke trans-Atlantische overtocht naar New York – schepen 19 keer in thuishaven Rotterdam Rotterdam, 3 februari 2011 – Voor het Europese cruiseseizoen van 2011 zet Holland America Line zwaar in op haar thuishaven Rotterdam.

Liefst zestien cruises hebben Rotterdam als begin- én eindpunt. Hoogtepunt is de retourcruise naar New York, een eerbetoon aan de dan veertig jaar geleden gestaakte passagiersdienst tussen Rotterdam en ‘het beloofde land’. In totaal meren schepen van de Holland America Line in 2011 negentien keer aan in Rotterdam, vier keer in Amsterdam en zeven keer in Zeebrugge.

,,Met de keuze voor Rotterdam onderstreept Holland America Line haar historische band met de stad,’’ stelt Nico Bleichrodt, director of sales Benelux en Duitsland van Holland America Line. ,,De Europese cruisemarkt is voor Holland America Line van groot belang. Het is een markt die ook de komende jaren nog flink kan groeien. Niet voor niets worden vanuit het Rotterdamse kantoor van Holland America Line de cruisemarkten in België, Luxemburg en Duitsland bewerkt.’’ Holland America Line vaart in 2011 met het recordaantal van zeven schepen in de Europese vaargebieden. De schepen maken in totaal honderd reizen voor 55 verschillende cruises waarbij 162 havens, waaronder vijftien voor Holland America Line ‘nieuwe’, één of meerdere keren worden aangedaan. In zestien havens blijven de schepen een nacht over. Veel cruises kunnen worden gecombineerd tot een langere reis.

Met twee schepen, het vlaggenschip ms Rotterdam en ms Ryndam, onderstreept Holland America Line haar verbondenheid met Rotterdam, waar de rederij in 1873 is opgericht. Er worden vanuit de Maasstad zestien cruises aangeboden naar de Noorse fjorden, de Baltische regio, de Noordkaap en naar de Middellandse Zee. De reizen variëren in duur van zeven tot eenentwintig dagen.


De cruise vanuit Rotterdam naar het westelijk deel van de Middellandse Zee is nieuw in het aanbod van Holland America Line. De reis voert onder meer langs de havens van Lissabon, Gibraltar, Barcelona, Sète (Montpellier), Nice, Rome, Eivissa (Ibiza) en Cadiz. De historische overtocht vanuit Rotterdam, op 3 juli, naar New York duurt negen dagen en telt slechts één tussenstop. Op weg naar New York is dat Southampton in Engeland en op de terugreis Cork in Ierland. Holland America Line heeft tussen 1873 en 1971 veel vracht en ongeveer een half miljoen passagiers vanuit Rotterdam naar New York gebracht. Veel van de passagiers waren emigranten. Door de opkomst van de luchtvaart in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft Holland America Line de passagiersdienst naar New York in 1971 gestaakt. Op 8 november van dat jaar maakte de ss Nieuw Amsterdam (II) voor het laatst de transatlantische oversteek vanuit Rotterdam. ,,Veertig jaar na de laatste passagiersdienst is deze cruise vanuit Rotterdam naar New York een unieke reis,’’ stelt Nico Bleichrodt. ,,Het is een eerbetoon aan de geschiedenis van de rederij en laat zien dat Holland America Line de nauwe band met haar passagiers en haar oud-werknemers
koestert. Het is de bedoeling dat van deze cruise een groots evenement wordt, zowel bij het vertrek in Rotterdam, tijdens de oversteek als ook bij aankomst in New York.’’

Een langere trans-Atlantische oversteek kan worden gemaakt vanuit Amsterdam naar Boston, een 18 dagen durende reis met de ms Maasdam. De ms Prinsendam maakt, met Amsterdam als begin én eindpunt, een 21-daagse cruise, waarbij zelfs de Noord-Russische haven Moermansk wordt aangedaan. Ook worden vanuit Amsterdam twee cruises naar de Baltische regio gemaakt, met Londen als eindpunt. Holland America Line besluit het cruiseseizoen met een 12-daagse reis vanuit Rotterdam naar Rome.

In 2011 zullen op twee dagen, 26 juni en 3 juli, de ms Rotterdam en de ms Ryndam tegelijk in hun thuishaven Rotterdam zijn.

Holland America Line biedt in 2011 ook veel cruises aan in het Middellandse Zeegebied, het meest populaire vaargebied van de Europese cruiseliefhebbers. De ms Nieuw Amsterdam, die deze zomer in de vaart wordt gebracht, en de ms Noordam, varen de hele zomer in de Mediterranean en maken er reizen van 7 tot 12 dagen. Ook de ms Eurodam begint haar Europese seizoen met enkele cruises in de Middellandse Zee. Nieuw is ook een 11-daagse cruise vanuit Barcelona met de ms Ryndam naar de Canarische Eilanden en Marokko.

www.hollandamerica.com