Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het eerste decennium van de 21e eeuw zit er op, tien jaar waarin Duitsland als vakantieland vele hoogtepunten kende, zoals het WK Voetbal in 2006, de herdenking van de val van de Muur in 2009

en de uitverkiezing van het Ruhrgebied tot culturele hoofdstad in 2010!

1. Duitsland is in
In 2010 is voor de eerste keer het astronomische aantal van 10 miljoen Nederlandse overnachtingen in Duitsland bereikt, een groei van 5 procent. De teller komt hiermee wereldwijd op 60 miljoen buitenlandse overnachtingen te staan.

2. Kuren bij de buren
Ayurveda, LomiLomi, Thalasso, maar ook de goede oude Kneipp-kuur. Duitsland loopt voorop op wellnessgebied en heeft alles in huis voor een paar heerlijke daagjes me-time. Van super-de-luxe verwenhotels in een prachtige natuurlijke omgeving, tot verleidelijke Day Spa’s in hippe steden. Het 'Deutsche Wellnessverband' deelt onafhankelijke keurmerken uit waarbij anonieme testers op pad worden gestuurd. Wellness is dit jaar ons hoofdthema, houd voor de beste tips onze nieuwsbrief goed in de gaten!

3. Leve de auto!
In 2011 is het 125 jaar geleden dat Carl Benz in de Zuid-Duitse stad Karlsruhe patent aanvroeg voor de allereerste automobiel. Toeristische attracties rond de auto staan dit jaar daarom centraal in Duitsland. Daartoe behoren de spectaculaire automusea van Porsche, Mercedes, BMW, Audi en Volkswagen. Onder de noemer 'AutoZomer' wordt het autojubileum in de deelstaat Baden-Württemberg van 7 mei t/m 10 september 125 dagen lang gevierd. Tip: rijd over de 'Bertha Benz Memorial Route' van Mannheim naar Pforzheim.

4. In de ban van Franz Liszt
Muziekliefhebbers verheugen zich al enige tijd op 2011, het 200e geboortejaar van Franz Liszt. Hoewel Liszt als Europeaan geldt, werkte de wereldberoemde componist een groot deel van zijn leven in Thüringen. Onder de titel ÜBERLISZTET? vinden hier van 18 juni t/m 9 juli talloze uitvoeringen plaats. Een ander hoogtepunt is de Liszt-expositie in Weimar, van 24 juni t/m 30 oktober. Met Lust auf Liszt brengt Bayreuth in de vorm van 150 concerten een jaar lang een ode aan het muzikale genie.


5. Ontdek nieuwe steden
Voor een tripje naar een wereldstad hoef je echt geen oceaan over te steken. Vanwege zijn wolkenkrabbers wordt Frankfurt wel Mainhattan genoemd, tevens een knipoog naar de rivier die de stad in tweeën deelt. Volgens onderzoeksbureau Mercer staat Frankfurt op nummer 7 in de wereldwijde top 10 van steden met de hoogste levenskwaliteit. Geen wonder met musea als het Städel en de Schirn Kunsthalle, leuke restaurantjes op elke straathoek en hippe winkels waarbij elke fashionista in katzwijm valt. En dat alles op slechts 3,5 uur rijden vanaf Utrecht met de comfortabele ICE.

6. Genieten van La Deutsche Vita...
..ofwel mediterrane flair op 3 uurtjes rijden! Met zijn amandelbomen en wijnstokken op leistenen terrassen doet de deelstaat Rijnland-Palts bijna zuidelijk aan. De rijke wijntraditie draagt bij aan het aangename levensgevoel in dit zonnige hoekje van Duitsland. Na een dieptepuntje in het Liebfraumilch-tijdperk is er een jonge generatie wijnboeren opgestaan die Duitse wijn nieuw elan geeft en die hun producten wereldwijd op de kaart van de beste restaurants weet te zetten. Ook op culinair gebied kun je tegenwoordig meer dan de traditionele Saumagen verwachten.


7. Honderd jaar Blaue Reiter
Wie door het gemoedelijke Beierse plaatsje Murnau slentert, zou niet vermoeden dat hier de wieg stond voor een van de belangrijkste stromingen binnen het expressionisme. In 2011 eert Murnau zijn beroemde inwoners Wassily Kandinsky en diens geliefde Gabriele Münter met de bijzondere expositie ‘Die Maler des Blauen Reiters und der Japanismus’ in het Schlossmuseum. ( 22.7 t/m 7.11). Het Münter-Haus, waar ‘volkse’ schilderingen van Kandinsky kastdeuren en andere meubelstukken sieren, is dagelijks voor bezoekers geopend.

8. Lief voor je portemonnee
Museumpje hier, drankje daar... de uitgaven lopen tijdens een vakantie al gauw hoog op. Gelukkig bieden veel Duitse steden en regio’s met speciale kortingskaarten volop mogelijkheden om op een voordelige manier de stad of omgeving te verkennen. Overnachten hoeft ook geen strop te zijn. Hotels in Duitse steden kosten gemiddeld 7 euro minder per nacht dan in de rest van Europa (bron: IHA).

9. Avontuur om de hoek
Ook voor een stoere outdoor-ervaring kun je naar Duitsland, dat over maar liefst 13 nationale parken beschikt. Wat te denken van een boomtoppentocht in het Thüringse park Hainich, een ezeltrekking over de Beierse Alpen, of een klimtocht door de Sächsische Schweiz, waar zich een heuse canyon bevindt? Helemaal spectaculair als je gaat boofen: overnachten onder een overhangend rotsblok als enige dak boven je hoofd.

10. Het WK Voetbal...voor dames
De aftrap van het WK voetbal voor dames vindt op 26 juni plaats in het Berlijnse Olympiastadion, de finale wordt op 17 juli gespeeld in Frankfurt. In Duitsland staat het vrouwenvoetbal al heel wat jaartjes op de kaart, mede dankzij de geweldige prestaties van het Duitse nationale team: twee keer op rij wereldkampioen, 1 keer vice-wereldkampioen, 6 EK-titels en drie keer brons bij de Olympische spelen. Duitsland heet iedereen welkom om er in de zomer van 2011 net zo’n feest van te maken als vijf jaar geleden.
Van 24-27 juni organiseert het Duits Verkeersbureau een persreis rond dit thema. Aanmelden bij Loes Kraaijo.

11. Het weer
Natuurlijk, u kunt wachten tot de klimaatveranderingen Duitse eiken vervangen door palmbomen. Maar ook nu al is het weer geen reden om Duitsland links te laten liggen. In de kustgebieden van Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein schijnt de zon gemiddeld meer dan 2100 uur per jaar. Juist rond 21 juni, het begin van de zomer, is de kans op zonneschijn bijzonder groot. Mocht het weer uiteindelijk toch niet meewerken, grijp dan terug op een oude Duitse wijsheid: Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.