Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een Waka in Museum Volkenkunde Leiden en nu tijdens de Vakantiebeurs op de stand van TravelEssence


Een historische gebeurtenis. Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben Maori-houtsnijders in Nieuw-Zeeland een kano, Waka, gemaakt die bestemd is voor een ander land die daar door niet-Maori gebruikt zal worden. Op 18 oktober 2010 werd Volkenkunde niet één maar twee Waka’s rijker en tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht is de Waka te zien op de stand van Down Under specialist Travel Essence, hal 1 stand F146.

Hoezo een Waka in Leiden en tijdens de Vakantiebeurs Utrecht
Een Waka is een imposant en actueel bewijs van de Maori-cultuur. Het versterkt de banden tussen Museum Volkenkunde en de Nieuw-Zeelandse Maori’s.  Voor de Maori’s zoiets als een overzeese springplank om ook hier hun cultuur uit te dragen. Als je dát naar de Vakantiebeurs kunt halen, beschik je over een van de belangrijkste symbolen van hun samenleving. Het project is een samenwerking met Maori’s in Nieuw-Zeeland. Volgens het credo van het museum: ‘niet over hen zonder hen (erbij te betrekken)’.
Geen voorwerp om in een vitrine te tonen, maar een fraai bewerkte, veertien meter lange boot die mag varen. In de oude verhalen over de aankomst van de Maori’s op Nieuw-Zeeland spelen Waka’s een belangrijke rol. Daar begon het immers allemaal mee. Maori’s noemen hun geschiedenis niet voor niets W(h)akapapa en een Maori die zich aan een ander voorstelt, zal altijd vertellen tot welke Waka hij behoort. Daarmee bedoelt hij met welke mythische Waka zijn groep lang geleden in Nieuw-Zeeland is aangekomen. Waka’s spelen nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Maori’s. Elke groep heeft nog steeds zijn eigen Waka. Die wordt gebruikt voor ceremoniële tochten en wedstrijden. De Waka taua  is een kostbaar bezit, een schat (Taonga)  geladen met kracht van de voorouders.

Een haka voor de Waka door Hone
Bij speciale gebeurtenissen hoort een haka. Een dreigende dans om de tegenstander uit te dagen. Rollende ogen, de tong ver uit de mond en slaan op borst en bovenbenen onder het luidkeels roepen van je tekst:  zó imponeer je de ander nog eens!  Je ziet het bijvoorbeeld bij wedstrijden van het rugbyteam de All Blacks. Geen wedstrijd zonder vooraf een haka. Tijdens de Vakantiebeurs is de Maori  Hone op de stand van TravelEssence aanwezig en kan de bezoeker de haka en Waka zien!

Museum Volkenkunde , Leiden
www.volkenkunde.nl
| www.maori.volkenkunde.nl


TravelEssence  www.travelessence.nl   stand F 146, hal 1

TravelEssence is een gespecialiseerde  touroperator met bases in Nederland en Duitsland. De onderneming biedt naar  Australië en Nieuw-Zeeland unieke, hooggekwalificeerde en individuele reisbelevenissen aan, die de verwachtingen van de klanten overtreffen ongeacht hun reisbudget.

TravelEssence probeert het milieu te beschermen door kleine en milieubewuste toerisme te steunen  in plaats van het massatoerisme. De onderneming stelt de interactie tussen gasten en gastheren veilig  door te bewerken dat die in redelijke balans is. Dit helpt reizigers als reizigers te zien en niet als toeristen.  De gasten verbreden hun ervaringen door te leren over de plaatselijke cultuur, elkaars verhalen te horen en te profiteren van de kennis van het locale milieu.  Bovendien ondersteunt dit plaatselijke ondernemers  bij het ontwikkelen van unieke plekken door herstel en behoud  van bossen, kusten en hun cultuur.
De bewering: “Down Under door de ogen van de plaatselijke bevolking”  benadrukt  de filosofie  daarachter.

TravelEssence reageert op de CO2 uitstoot als gevolg van de wereldreizen met een uniek milieu-herstelproject  het “ Urewera Rainforest Restoration”, dat vele honderden jaren zal duren.  Het toont de relatie en visie van TravelEssence met de ononderbroken, duurzame en positieve invloed, dat het toerisme op het milieu en samenlevingen kan hebben. In Murapara ontvangt  Joe Doherty de gasten.  Joe behoort tot de stam van de Urewera, zijn voorouders leefden al vele honderden jaren  in dit gebied en was vele jaren in de  “Te Papa”, het nationale museum van Nieuw-Zeeland, verantwoordelijk voor de integratie van de Maori-cultuur.  
 www.restorerainforest.com

TravelEssence werd in  2006 opgericht en wordt aangestuurd door de initiatiefnemers Andrew Morten en Martin Klug met een aanvullend team van acht medewerkers. Reizen worden alleen verkocht na individueel advies. TravelEssence heeft een netwerk opgebouwd van meer dan 1000 kleine aanbieders van toerisme (B&B, luxe lodges, strandhuisjes, natuurgidsen of verhalenvertellers) en het  aanbod groeit nog steeds.  In 2008 won TravelEssence de Tourism New Zealand award voor de beste marketingcampagne.

www.travelessence.nl