Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.


Culinaire thema’s met Holland America Line. Vorige week hebben Jonnie Boer en de overige nieuwe leden van de Culinaire Adviesraad van Holland America Line

met elkaar van gedachten gewisseld over culinaire thema’s.De nieuwe ‘Culinary Council’ met Jonnie Boer gaat Holland America Line adviseren over het culinaire aanbod aan boord van de cruiseschepen. De Culinaire Adviesraad is samengesteld door Holland America Line’s master-chef Rudi Sodamin en bestaat naast hem uit vijf toonaangevende chef-koks. Dit zijn Jonnie Boer, David Burke, Jacques Torres, Charlie Trotter en Marcus Samuelsson.  

Gastronomie is één van de vijf pilaren van Holland America Line’s cruisevakanties en is een thema waar veel aandacht aan wordt besteed. De ‘Culinary Council’ kwam bij elkaar op het ms Noordam in Fort Lauderdale, Florida. Tijdens de rondleiding aan boord bezochten de chefs onder meer de keuken waar zij alle werkzaamheden en culinaire processen konden volgen. Elke chef zal een aantal gerechten samenstellen die later dit jaar aan boord van de cruiseschepen van Holland America Line worden geserveerd. Ook adviseert de Culinaire Adviesraad over de bestaande menu’s in de verschillende restaurants aan boord en over andere culinaire initiatieven.

De vijf chef-koks in de Culinaire Adviesraad hebben ieder een eigen specialisme. Jonnie Boer is chef-kok van Restaurant De Librije in Zwolle (bekroond met drie Michelinsterren). Jacques Torres was chef patisserie bij restaurant Le Cirque en Le Cirque 2000 in New York City. Hij is opgegroeid in de Provence (Frankrijk) en meester in creaties op basis van chocolade.

Charlie Trotter is chef-kok van het gelijknamige restaurant in Chicago. Tevens is hij auteur van 14 kookboeken. Ook is Charlie Trotter opgenomen in de lijst van ’s werelds 50 beste restaurants. Restaurant De Librije van Jonnie Boer staat ook op deze lijst.

David Burke is chef-kok en eigenaar van David Burke Townhouse in New York. Hij is een zeer ondernemende restauranthouder met een revolutionaire aanpak en lanceert veel nieuwe initiatieven.

Marcus Samuelsson, geboren in Ethiopië en opgegroeid in Zweden, leidt nu het restaurant Red Rooster in Harlem, New York. Zijn recepten worden gekenmerkt door het gebruik van specerijen, kleur en lokale ingrediënten. De Culinaire Adviesraad wordt geleid door Rudi Sodamin, auteur van diverse kookboeken. Onlangs is hij uitgeroepen tot Beste Cruisemaatschappij Master Chef, ook is hij lid van de Académie Culinaire de France.   

Alle cruises van Holland America Line en informatie over de routes en schepen vindt u op de Nederlandstalige website www.hollandamerica.nl.