Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Mooiste tulpenprenten en tekeningen uit eigen collectie. Rijksmuseum gaat samenwerking aan met Keukenhof. Het Rijksmuseum toont vanaf 2 maart de mooiste 17de- en 18de-eeuwse prenten en tekeningen van tulpen uit eigen collectie.

Losse tulpen, tulpen in boeketten, in de tuin, als ontwerp voor een zilveren ornament en op allegorische afbeeldingen. Hoogtepunt van de presentatie is het tulpenboek van Jacob Marrel uit 1637-1639. Complete tulpenboeken zijn uiterst zeldzaam en het exemplaar van Marrel is zeer zelden getoond aan het publiek.
Het tulpenboek van Jacob Marrel was waarschijnlijk een soort catalogus waaruit klanten hun tulpenbollen konden bestellen. Het boek, nog in originele band, bevat zo’n 80 pagina’s met tientallen tulpen, veelal in de kleuren rood en paars. In de 17de eeuw was de ‘gebroken tulp’ het meest populair. Deze ‘gevlamde’ tulp had niet één kleur maar als ondergrond wit of geel en als tweede kleur rood of paars. Deze bloemen droegen namen als Spinnekoop, Condé de Flandez, Bruit van Leide en La Bella Sultana.

In de gehele 17de eeuw bleef de groot buitenhuis, waar zij enthousiast tuinierde en een boek liet vervaardigen met afbeeldingen van alle planten uit haar tuin. De tulp Root en geel van Leyden kostte al 100 gulden, een bol van de Anvers spandde de kroon met 510 gulden. Ter vergelijking: een jaarsalaris van een 17de-eeuwse schoolmeester lag op 200 gulden.

In het boek Hortus Floridus uit 1614 is een tuin te zien met verschillende bedden met tulpen, zoals we die nu ook nog kennen. In de Gouden Eeuw moet dit een fantasie-tuin zijn geweest want zelfs de rijkste koopman kon zich geen tulpen-bed veroorloven.
Verder toont de presentatie verschillende schitterende kleurenprenten van tulpen, spotprenten op de tulpenbollen-windhandel en een Vanitas-prent die het menselijk leven vergelijkt met het kortstondige leven van een bloem.

Vanaf de opening van de Keukenhof op 18 maart gaat het Rijksmuseum een samenwerking aan met het meest populaire voorjaarspark ter wereld. Op één entreeticket kan zowel het Rijksmuseum als de Keukenhof worden bezocht, met de mogelijkheid van extra vervoer, een bezoek aan Haarlem en een overnachting.
Voor deze presentatie plantte het Rijksmuseum extra tulpen in zijn tuin en zal ook de zwarte Ayaan-tulp in bloei staan, genoemd naar publiciste en politica Ayaan Hirsi Ali. In de winkel van het museum wordt daarnaast extra aandacht besteed aan tulpenproducten. Op 24 en 25 april organiseren Museum Van Loon en tuinarchitect Saskia Albrecht de eerste editie van de Amsterdamse Tulpen Dagen. In tien tuinen in de stad, onder meer die van het Rijksmuseum aan de Jan Luykenstraat, zijn dan bloeiende tulpen te zien. Voor meer informatie (vanaf 1 maart) zie de site van Museum Van Loon: www.museumvanloon.nl
Meesterwerken op papier: Tulpen in Amsterdam, 2 maart t/m 1 juni.

www.rijksmuseum.nl