Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Van abseilen in champagne kelders tot en met skatetochten over fietspaden . Champagne-Ardenne bruist van actieve vakanties.   In de auto op je gemak vakantievieren langs de toeristische trekpleisters van de in Noord Frankrijk gelegen streek Champagne-Ardenne?

Daar leent deze streek zich uiteraard perfect voor maar voor diegenen die liever wat meer de spieren in hun lijf inspannen is de keuze aan mogelijkheden legio. Wat te denken van een gezinsvakantie met je eigen paard en huifkar, een trektocht maken met een ezel, met een speciale ‘cyclorail’ over een oude spoorbaan fietsen of met een snelheid van zo’n 100 km hangend in een tuig van een hoogte van 300 meter naar beneden roetsjen. Maar ook voor een fiets-, wandel-, boot- of kajakvakantie is deze dichtbijbestemming ideaal. De streek heeft zo’n 600 km aan kanalen en waterwegen en 450 km ‘voies vertes’ – speciale fietspaden – en een groot aantal bewegwijzerde wandelroutes, waaronder zeven langeafstandwandelpaden – Grande Randonnées.

Ontdek je de omgeving liever per 1 pk,  de mogelijkheden voor een paardrijvakantie zijn legio. Heel apart: je kunt zelfs abseilen naar een kelder met 600.000 flessen champagne. Het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme is aanwezig op de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI op zaterdag 27 en zondag 28 februari. Een overzicht van actieve vakanties is te vinden in de nieuwe gratis Tochten brochure die gedownload kan worden via de site www.tourisme-champagne-ardenne.com. Ook is daar veel informatie te vinden onder de button ‘Activiteiten’.

 

CyclorailFietsen over het spoor en geen trein te bekennen: het startpunt van de cyclorail is het plaatsje Chantraines in het departement Haute Marne. Men kan kiezen uit twee routes. In hetzelfde departement is eveneens een leuk recreatiepark – het ‘Accroder’ (www.accroder.com). Er zijn verschillende parcours voor kinderen en volwassen uitgezet in en langs boomtoppen, soms tot een hoogte van wel 15 meter. En vrijwel door de hele streek Champagne-Ardenne kan men boten huren voor een vaarvakantie: zo is bijvoorbeeld een tocht over het kanaal van de Marne van Champagne & Ardenne naar Bourgogne in een woonboot een aanrader, een vaarbewijs is niet nodig. Zie www.champagne-et-croisiere.com  www.ardennes-nautisme.com.

In Furnay ligt het avonturenpark Ardennes Terre d’Aventures met als hoogtepunt een glijvlucht vanaf 300 meter hoogte; zie  www.terraltitude.com

Met de huifkar op padHet champagnehuis Leclerc Briant in Epernay in het departement Marne biedt een wel heel bijzondere activiteit: tot 30 meter afdalen aan een touw naar de champagnekelders. Iedereen die het gedaan heeft krijgt een diploma, het gaat wel in groepsverband van minimaal 15 personen maar men kan zich aansluiten bij een groep: www.leclercbriant.com.

Het kost een paar stuivers maar het uitzicht is fenomenaal: een tocht met een heteluchtballon over de wijngaarden  van de Champagne-Ardenne. Verschillende bedrijven bieden het aan: zie onder meer www.attelages-verzenay.com. Zoek je hetliever wat dichter bij de grond, men kan ook met een pakezel door de wijngaarden wandelen of zelfs met paard en wagen rondgereden worden – zie bijvoorbeeld www.caleche-evasion.com. Verschillende bedrijven verhuren huifkarren met paarden voor meerdaagse trips – leuk voor gezinnen met jonge kinderen, men overnacht in de huifkar op campings.

Voies vertes 

Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde paden is de Champagne & Ardenne heel goed per fiets of wandelend te verkennen. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’: dit zijn oude jaagpaden die langs de talloze kanalen en oude spoorwegtracés lopen. En veel van deze traject zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. De belangrijkste voies vertes in Champagne & Ardenne zijn: de voie verte Trans-Ardennes (83 km – zie www.ardennes.com), de voies vertes rond het meer Lac du Der (80 km – zie www.lacduder.com)), de vélovoie rond de meren van het forêt d’Orient (42 km – zie  www.pnr-foret-orient.fr) en die langs het kanaal van Champagne naar Bourgogne (130 km -  www.tourisme-hautemarne.com. Nieuw in 2010: de voie verte langs het kanaal van la Haute-Seine (27 km) in het departement Aube, geschikt voor zowel fietsers als skaters. 

Fiets en Wandelbeurs 

De regio Champagne-Ardenne neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 27 en zondag 28 februari in de RAI in Amsterdam. De regio staat in het Frankrijk paviljoen, standnummer 10.E.20. 

Bereikbaarheid 

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons –en-Champagne.