Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

VVV Zuid-Limburg sluit jubileumjaar af met de onthulling van een beeldengroep op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg


Deze middag, de dag dat de VVV Zuid-Limburg precies 126 jaar bestaat, werd het jubileumjaar van VVV Zuid-Limburg afgesloten met de onthulling van een beeldengroep op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg. Met dit monument wilden gemeente Valkenburg aan de Geul en de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg het belang van de VVV symbolisch verankeren.

Het kunstwerk
De beeldengroep is gemaakt door Pierre Habets van Flow Art in opdracht van de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul. Het kunstwerk is tot stand gekomen dankzij input van kinderen van vier basisscholen uit Zuid-Limburg.

Theodoor Dorren, een van de VVV pioniers, wijst de weg aan enkele personen. De figuren rondom representeren de vier regio’s in Zuid-Limburg. Parkstad Limburg wordt vertegenwoordigd door oud wethouder Hans Erfkemper van Landgraaf, een van de aanjagers van het toerisme in Park Gravenrode. Valkenburg aan de Geul wordt gesymboliseerd door Edith Kurris, een nichtje van de voormalige Valkenburgse VVV voorzitter Fons Vijghen, die de VVV tijdens de opkomst van het massatoerisme moderniseerde. Maastricht krijgt een gezicht in de persoon van Yves Stevens. Zijn moeder was een rasechte Maastrichtse en werkte voor de VVV in Maastricht. Het hondje tenslotte is een knipoog naar de Westelijke Mijnstreek. Het beestje is namelijk het hondje van de dochter van Pinkpopbaas Jan Smeets. Alle figuren stralen hun onlosmakelijke verbondenheid met het toerisme uit.

Theodoor Dorren heeft een moderne uitgave in zijn handen van de Wegwijzer, een gids van VVV Zuid-Limburg. In dit magazine is uit elke regio van Zuid-Limburg een karakteristieke bezienswaardigheid afgebeeld. De Wilhelminatoren uit Valkenburg, een aapje uit het GaiaPark in Kerkrade (Parkstad Limburg), de Brigida-den inhalen in Noorbeek (Heuvelland) en de Kiosk op de markt in Sittard (Westelijke Mijnstreek).

Afsluiting 125-jarig jubileum
Met de onthulling van deze beeldengroep sluit VVV Zuid-Limburg een heel bijzonder jaar. Tijdens het jubileumjaar heeft VVV Zuid-Limburg tal van evenementen en exposities georganiseerd. Hoogtepunt was de officiële opening van het jubileumjaar op 26 maart 2010 door Koningin Beatrix met aansluitend een concert van André Rieu in de Gemeentegrot van Valkenburg. VVV voorzitter Wim Heuts dankte tijdens zijn toespraak vooral de financiers van het jubileumjaar waaronder Kees van Wijk van VVV Nederland, Martin Eurlings van de Gemeente Valkenburg aan de Geul en Noël Lebens van Provincie Limburg.  

Doorgaan op de ingeslagen weg, maar met nieuwe accenten
Met de ervaringen van 125 jaar op zak, wil VVV Zuid-Limburg vooral naar de toekomst kijken en doorgaan op de ingeslagen weg, maar wel met nieuwe accenten. VVV Zuid-Limburg heeft hoge ambities en gelooft onder meer in de kracht van kennis (marktonderzoek en kennisoverdracht), in internationale samenwerking, in Duitsland als nieuwe markt voor Limburg en in samen massa maken met ondernemers en gemeenten. VVV Zuid-Limburg heeft vooral de ambitie om innovatief te blijven. “Binnen VVV Zuid-Limburg zal één functionaris worden aangewezen als onze ‘innovatiescout’. Hij of zij zal de wereld op noviteiten afstropen, vooral naar ontwikkelingen die zich voordoen binnen internet en mobiele telefonie.”, aldus Anya Niewierra, algemeen Directeur VVV Zuid-Limburg.

Internet: www.vvvzuidlimburg.nl.