Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Van 17-20 april 2012 is Maastricht gaststad voor zo’n 750 deelnemers aan de European Energy Conference (E2C), die gehouden zal worden in MECC Maastricht.

Opnieuw een succes dat voortkomt uit de intensieve samenwerking van MECC Maastricht, overige participanten en het Maastricht Congres Bureau.

Victoria Ibbertson, Conference Officer van de European Science Foundation (ESF), die het congres samen met de European Materials Research Society en de European Physical Society organiseert, gaf begin februari de ‘go ahead’ aan Maastricht: ‘We are very happy to go ahead and use MECC for this event. Thank you again for all of your hard work on this bid and I look forward to working with you in the coming months.’

Over de organisatoren
Drie vooraanstaande Europese wetenschappelijke verenigingen hebben hun krachten gebundeld en zetten zich in voor een synergetische betrokkenheid om Europees onderzoek en technologievakkundigheid op het gebied van energie te evalueren en promoten. De European Science Foundation, European Materials Research Society en European Physical Society delen de overtuiging dat fundamentele wetenschappelijke onderdelen van energieonderzoek en –ontwikkeling, door middel van interactie van hun specialistische disciplines (materiaalkunde, fysica, chemie, techniek en milieuwetenschap), aanzienlijk efficiënter zullen zijn, met een snellere ontwikkeling en bevordering van inzicht.

 Over het congres
De Europese wetenschappelijke gemeenschap heeft de mogelijkheid de interdisciplinaire samenwerking en communicatie in energieonderzoek te optimaliseren. Dit tweejaarlijkse Europese Energie Congres (de lancering van deze congresreeks was in 2010) promoot, consolideert en communiceert deze synergie, die van vitaal belang is. Hoewel de focus ligt op energieonderzoek en techniek, erkent de congresreeks wel degelijk de politieke, economische en sociale aspecten van energielevering en –consumptie. Duurzame ontwikkeling is immers een sociale en maatschappelijke noodzaak, die alleen bereikt kan worden binnen deze grotere context.

 
Het congresprogramma combineert keynote presentaties over diverse energiethema’s in de ochtend met toegewijde symposia in gespecialiseerde gebieden in de middag. Onderwerpen van de symposia zijn: Energy Systems and Sustainability, Sciences for Energy, Primary Energy Conversion, Distribution & storage, End use of Energy and Emerging Topics, submitted by individuals, groups and institutions.

 
Belangrijke Europese spelers op het gebied van energieonderzoek worden uitgenodigd om gerelateerde energie evenementen en bijeenkomsten te plannen in het programma of randactiviteiten van E2C-2012.

 
Totstandkoming bid
‘Er komt inderdaad heel wat bij kijken voor we een bid kunnen uitbrengen,’ aldus Sonja Opreij-Speth van het Maastricht Congres Bureau. ‘De eerste kennismaking met ESF vond plaats op de MICE vakbeurs EMIF in Brussel, in 2008. We stonden daar met een stand om Maastricht & regio te “verkopen”. Toen bleek al dat het congres qua grootte en benodigdheden prima terecht zou kunnen in Maastricht & regio. Dus toen was het zaak de organisator daarvan te overtuigen. Ik heb ESF daarom uitgenodigd deel te nemen aan een site visit die wij organiseerden in Maastricht & regio, waar men op in is gegaan. Tijdens een site visit benadrukken we de sterke eigenschappen van de stad: de compactheid, de veiligheid, de nabijheid van diverse internationale luchthavens, de kwaliteit van leven, het uitgebreide aanbod aan gastronomie, de groene omgeving en ga zo maar door.  Na de site visit hebben we regelmatig contact gehouden en ben ik haar gaan bezoeken in het ESF kantoor in Brussel. Samen hebben we toen uitgebreider en specifieker gekeken naar het congres en hoe dat eruit zou zien als het in Maastricht & regio zou plaatsvinden. Vervolgens heeft het hele organiserende comité een bezoek gebracht aan de stad en locaties die gebruikt zouden kunnen worden tijdens het congres, zodat ze een en ander met eigen zintuigen konden ervaren. Als de organisatie van een congres enthousiast is geraakt over onze stad, is dat al een grote stap in het mogen uitbrengen van een bid.’

‘Klopt,’ beaamt Charles Beckers van MECC Maastricht. ‘En wat natuurlijk van even groot belang is, is de kwaliteit en de faciliteiten van het congrescentrum. MECC Maastricht is een van de jongste congrescentra met een legio aan mogelijkheden. Ook dát maakt een organisator enthousiast. Als die twee factoren (stad en faciliteiten) de juiste combinatie vormen in de ogen van de organisatie, mag je als destinatie een bid uitbrengen. Een officiële presentatie door Maastricht Congres Bureau en MECC Maastricht van de stad, het congrescentrum, locaties voor feest- en dinermogelijkheden, hotels, vervoer, voordelen die de organisator krijgt, et cetera. Alles wordt netjes op een rij gezet en er worden afbeeldingen toegevoegd ter illustratie. Dit bid wordt aangeboden aan de organisatie en dan is het afwachten of de beslissing in het voordeel van Maastricht valt.’


‘Vaak concurreer je als stad met nog andere mogelijke bestemmingen voor hetzelfde congres,’ verduidelijkt Sonja. ‘Zo hoorden we eind vorig jaar dat we voor dit congres op een short list van vijf steden stonden. Deze werd vervolgens teruggebracht naar twee, en uiteindelijk heeft de organisatie dus gekozen voor Maastricht & regio.’
 

Charles: ‘Nu ze voor Maastricht en het MECC hebben gekozen, kan de invulling van het congres gaan beginnen. We gaan er met zijn allen voor zorgen dat de European Energy Conference een groot succes wordt, voor zowel de congresorganisatoren, als de deelnemers, als Maastricht & regio!’

Economisch belang
Charles Beckers noemde al dat het congres ook voor Maastricht & regio een groot succes zal worden. Heel veel verschillende partijen hebben er baat bij als een congres wordt gehouden. Denk aan hotels, die de deelnemers accommoderen gedurende het congres, maar ook aan vervoersorganisaties die hen naar MECC Maastricht brengen.

Daarnaast wordt er vaak tijdens een congres een feestavond en/of een sociaal programma georganiseerd, waardoor ook die partijen voordeel hebben.

Deelnemers zullen tijdens hun verblijf in Maastricht & regio ook restaurants en winkels bezoeken, souvenirs meenemen, kortom: de spin off van zo’n congres is enorm.

Al met al spendeert een congresdeelnemer gedurende zijn verblijf € 395,- per dag (bron: geïndexeerd cijfer Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen).

De komst van de European Energy Conference betekent voor Maastricht & regio:

750 deelnemers, die al dan niet met aanhang in de stad verblijven
Ze doen dit minimaal 3 dagen (vaak komen mensen eerder aan of blijven ze langer)
Ze zorgen voor minimaal 2250 hotelovernachtingen
In Maastricht & regio laten zij gezamenlijk zo’n € 888.750,00- achter

Kijkt u ook eens op www.maastrichtcongresbureau.nl, www.mecc.nl of op www.esf.org.