Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Educatief uitstapje naar Fort Sedan leerzame tegenhanger computergames. Een levende geschiedenisles. Zo zou het jaarlijkse Middeleeuwse Festival in het fort Sedan in de gelijknamige stad in de Franse Ardennen omschreven kunnen worden.

Kinderen en volwassenen die een reis terug in de tijd willen maken en het leven in de 15e eeuw even willen proeven, komen 21 en 22 mei in het fort behoorlijk aan hun trekken. Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement waarbij het gehele kasteelcomplex van 35.000m² volledig omgetoverd wordt tot een Middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, Middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kannonen, roofvogelshow en meer. Ruim 400 vrijwilligers zijn onder meer uitgedost als ridder, nar, edelman of vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer.‘Twee dagen lang komen de geschiedenisboeken tot leven – met name voor ouders met jonge kinderen is dit festival een toeristisch uitstapje met een educatief karakter. Een leerzame tegenhanger van de moderne spelcomputer,’ stelt Catherine Squevin, directrice van de VVV Franse Ardennen. Toegangsprijs is €7 per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Nadere informatie vindt men op de nieuwe Nederlandstalige versie van www.chateau-fort-sedan.fr.

Nederlands tintje
In 1424 werd in opdracht van Graaf De La Marck gestart met de bouw van het grootste vestingwerk van Europa: het kasteel van Sedan. In de 16e en 17e eeuw werd de burcht verder uitgebreid tot een complex van 35.000 m², verdeeld over 7 verdiepingen. Tot 1962 behield het kasteel zijn militaire functie en sindsdien fungeert het als een museum. Een van de bewoners was ooit Elisabeth van Nassau, dochter van Willem de Zwijger, die getrouwd was met Henri de la Tour d’Auvergne - de prins van Sedan. Hoogtepunt in de evenementenkalender van het fort is het jaarlijkse Middeleeuwse Festival dat in 2011 voor de 16e keer georganiseerd gaat worden. Een attractie van formaat want het trekt meer dan 40.000 bezoekers.

Overnachten in een kasteel
Wie vanuit zijn hotelkamer letterlijk uitzicht wil hebben op de festiviteiten moet overnachten in hotel Le Château Fort de Sedan. Het bevindt zich op de binnenplaats van het fort. In stijl overnachten kan ook in het kasteelhotel Domaine Château du Faucon in Donchery, op 15 minuten rijden van Sedan. Het hotel opent begin mei zijn deuren en biedt 13 kamers in de bijgebouwen en 6 kamers in het kasteel zelf. In en nabij Sedan zijn er tevens verschillende campings. Nadere informatie over accommodaties vindt men op www.hotelfp-sedan.com, www.domaine-chateaufaucon.com of www.ardennes.com.

Riddertoernooien en fakkeltochten
Ook in de maanden juli en augustus organiseert het kasteel speciaal voor kinderen
activiteiten waaronder riddertoernooien en fakkeloptochten. Van 2 juli tot met 28 augustus worden er dagelijks – behalve op maandagen - realistische riddertoernooien georganiseerd waarbij ridders elkaar met lansen te lijf gaan.
Aanvang van de shows is om 15.00 uur. Spannend zijn eveneens de begeleide fakkeloptochten door het kasteel en de onderaardse gewelven. Deze excursies vinden plaats van 1 juli tot en met 27 augustus (met uitzondering van 31 juli t/m 4 augustus) iedere vrijdag- en zaterdagavond om 21.30 uur.