Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Eerste babynamen bekend. In Apenheul is een heuse gorilla babyboom gaande. Zilverrug Jambo wordt in 2011 vijf keer vader. Afgelopen weekend werd alweer gorillababy nummer drie van dit jaar geboren.

Eerder dan verwacht, want moeder Lobo was begin april uitgerekend. Het kleintje is nog erg klein. Moeder en kind krijgen daarom de nodige rust om aan te sterken.

De eerste twee gorillababy's hebben afgelopen week een naam gekregen. De dochter van Mandji is Iriki genoemd. Gyasi's dochter heeft de naam Tayari gekregen. Voor de jongste aanwinst is het dierenpark nog op zoek naar een leuke en pakkende naam. Wie een goed idee heeft kan meedoen aan de namenwedstrijd. De inzender van de winnende naam krijgt een dag Apenheul met Meet & Greet met een gorillaverzorger!

Eerste gorillababy vernoemd
De baby van gorilla Mandji, die op 10 januari geboren werd, is Iriki genoemd. Erik Mager heeft de baby mogen vernoemen. Erik is de broer van de oprichter van Apenheul, Wim Mager, en zelf jarenlang in Apenheul werkzaam geweest als educator en vormgever, en betrokken bij diverse natuurbehoudprojecten. Erik's Franse voornaam 'Érique' wordt in Franstalig Afrika vaak snel verbasterd tot 'iriki'. Het klinkt vrolijk. De gorillaverzorgers waren meteen enthousiast. Zij kozen de naam uit een lijstje met namen die Erik bedacht heeft.

Ook de naam van de tweede gorillababy werd afgelopen week bekend gemaakt. Deze hebben de dierverzorgers zelf bedacht. De naam was snel gevonden. De dochter van Gyasi keek vanaf de eerste dag al heel alert om zich heen. Lekker wakker en bijdehand. Haar naam, Tayari, betekent dan ook 'bijdehandje' in het Swahili.

Win een Meet & Greet
Voor de derde baby, het negende kind van Lobo en de tweede samen met Jambo, zoekt Apenheul een leuke, passende naam. Het baby’tje is behoorlijk klein en Lobo beschermt het goed. Het geslacht van de kleine is dan ook nog niet bekend. De naam kun je opgeven via www.telegraaf.nl.

Tip: de dierverzorgers hebben een voorkeur voor namen met een Afrikaans tintje, liefst van een taal uit gebieden waar westelijk laagland gorilla's in het wild voorkomen. Natuurlijk kun je ook de atlas erbij pakken en een mooie plaatsnaam uitkiezen. Belangrijk is dat de naam wel uitspreekbaar is. De winnaar van de leukste inzending mag natuurlijk de baby komen bekijken (samen met drie familieleden en/of vrienden) en krijgt een speciale Meet & Greet met een gorillaverzorger in Apenheul!

Er zijn nog twee gorilla’s zwanger! De baby’s worden in de zomer verwacht. Voor wie het kleine grut wil bekijken: Apenheul opent op woensdag 30 maart weer zijn poorten. Voorpret en meer informatie is wel al te vinden op www.apenheul.nl.