Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De eeuwige rivaliteit tussen de voormalige en huidige Poolse hoofdstad wordt tegenwoordig veroorzaakt door het toerisme. Een verbeten strijd tussen twee steden die gewonnen wordt door de bezoeker zelf.

Krakau? Maar wij doen het veel beter, zegt Barbara Tekieli, directrice van de VVV van Warschau. De laatste gegevens van het Nationale Instituut voor Toerisme tonen inderdaad aan dat Warschau in 2009 2,2 miljoen buitenlandse toeristen ontving, die er ongeveer 800 miljoen euro uitgaven. Volgens hetzelfde rapport bezochten slechts 900.000 buitenlanders vorig jaar Krakau, en besteedden daar 330 miljoen euro.

In Krakau neemt niemand deze cijfers serieus. Het aantal toeristen was er in 2009 geen 900.000 maar 1,95 miljoen. De informatie uit Warschau is eenvoudigweg onjuist, laat Paweł Mierniczak ons weten. De directeur van de VVV van de regio Klein-Polen legt uit dat deze verschillen te wijten zijn aan het gebruik van verschillende statistische methodes.

De wolkenkrabbers van Warschau
Toch twijfelt hij er niet aan dat Warschau veel dynamischer is. De wereldstad breidt zijn toeristische aanbod in rap tempo uit. Niet minder dan acht musea van Europese allure openden er recentelijk hun deuren, of gaan dat binnenkort doen. Warschau biedt de beste architecten ter de wereld volop creatieve vrijheid. De ontwerper van de Freedom Tower op Ground Zero, de Amerikaan Daniel Libeskind bouwt er zijn woontoren Zlota 44, net naast het centraal station. En ook de Duitser Helmut Jahn, bekend van zijn inrichting van de Potsdamer Platz in Berlijn is er actief. Tegenwoordig heeft geen enkele Europese stad, buiten Parijs, Londen en Frankfurt, zoveel wolkenkrabbers als Warschau.

Musea à la carte
De hoofdstad heeft zich daarnaast ontwikkeld tot hippe bestemming voor de inwoners van de oude Sovjetrepublieken. De winkelcentra Galerie Arcadia, of Zlote tarasy horen bij de grootste van Europa. Het museum van de Opstand van Warschau, dat vijf jaar geleden openging, is een groot succes. Met 600.000 verwachte bezoekers dit jaar, is het een van de belangrijkste attracties van de stad geworden, net na de dierentuin. "In het buitenland heeft iedereen wel horen spreken over het getto van Warschau maar bijna niemand kent de geschiedenis van de Opstand van Warschau [de grootste optand van het Poolse verzet tegen de Duitse bezetter in augustus 1944]. Het kost tijd om dat te veranderen. Maar we hebben zeker al succes geboekt", zegt woordvoerder van het museum Anna Kotonowicz.

Ook Chopin vertegenwoordigt een zekere waarde. In april werd er in het Ostrogski-paleis een nieuw ultramodern museum aan de componist gewijd. Sindsdien is het aantal Japanners dat Warschau bezoekt met een derde toegenomen. Het Historisch museum voor Poolse joden, dat over anderhalf jaar zal opengaan, verwacht een zeer specifieke clientèle: jonge Israëli’s, die in het spoor van de Holocaust naar Polen komen. Tot op heden bleven ze hier maar een paar uur. In de toekomst blijven ze wellicht een heel etmaal.

Pluspunten van Krakau: de omgeving

Krakau laat de moed echter niet zakken. Onder het centrale plein van de stad werd onlangs het ultramoderne museum dat de geschiedenis van de stad in de Middeleeuwen beschrijft, feestelijk geopend. Sinds een maand zijn de Lakenhallen (Sukiennice), die volledig gerenoveerd werden, weer in gebruik genomen. En de fabriek van Oskar Schindler werd dankzij de publiciteit van de film van Spielberg, getransformeerd tot Bezettingsmuseum.

In tegenstelling tot Warschau ontbreekt het in de omgeving van Krakau niet aan bezienswaardigheden. Niet alleen Auschwitz (de plaats in Polen die het meest bezocht wordt door buitenlandse toeristen), Wieliczka (de zoutmijn), of Jasna Gora (het Maria-heiligdom) zijn een bezoek waard, maar ook de bergen van de Karpaten (de nationale parken Tatras en Pieniny) en de Dunajec-kloven.

Ondanks al deze troeven lijkt het erop dat de mogelijkheden van Krakau zijn uitgeput en dat de stad een nieuwe formule moet vinden om meer buitenlandse bezoekers te trekken. Krakau, dat de ambitie had een tweede Praag te worden, trekt nog altijd de helft minder buitenlandse toeristen dan de parel aan de Moldau.
Het is slechts een begin

Over twee jaar biedt het Europese voetbalkampioenschap van 2012, waar Krakau niet aan meedoet, de stad een unieke kans om nieuwe bezoekers te trekken. Er worden zo'n 100.000 supporters verwacht. De status van Europese Culturele hoofdstad in 2016 is een andere kans bij uitstek om Warschau te promoten. Vijf Poolse steden strijden momenteel om deze titel, en ook hier is Krakau weer niet van de partij.

Wat Warschau vooral in de kaart speelt, is de ontwikkeling van het toerisme wereldwijd. Als je Parijs, Londen en Rome al gezien hebt, en je Praag of Wenen als je broekzak kent, moet je op zoek naar iets nieuws. Warschau is dan een interessante optie.