Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Theeceremonies in tientallen authentieke theehuizen. Toeristen die kennis willen maken met een authentieke en nog niet verwesterde Chinese stad doen er goed aan Hangzhou op hun reisschema te zetten.

Het is de hoofdstad van de provincie Zehjiang en ligt aan de zuidoostkust van China, op zo’n 190 kilometer ten zuiden van de metropool Shanghai. De bestemming biedt een fascinerende inzicht in de Chinese cultuur maar is minder jachtig dan steden als Hongkong, Beijing en Shanghai. Naast tempels, pagoda’s, een netwerk van kanalen, vele winkelstraten, avondmarkten en een tongstrelende keuken zijn de tientallen theehuizen en de zijdemarkt populair bij toeristen. De omgeving van Hangzhou geldt als een van de voornaamste theeproducenten van China. Ook is de stad een zijdeproducent van formaat – jaarlijks wordt er meer dan 100 miljoen meter zijde vervaardigd. Tientallen theehuizen, een theemuseum, theevelden en theedorpjes alsmede het zijdemuseum en ‘silk city’ – twee winkelstraten met een enorm aanbod van kleding en zijdeproducten – staan zeer hoog op het ‘must-see’ verlanglijstje  van buitenlandse toeristen. Nadere informatie over Hangzhou als vakantiebestemming zie www.gotohz.com.

Theeplantages
Wat de tulp voor Nederland is, is thee voor China. Het land produceert zes varianten en de theevelden rond Hangzhou produceren de meest populaire groene thee variant: Longjing thee. Een geliefd uitstapje is een bezoek aan één van de theedorpen in de nabije omgeving waaronder Dragon Well Village,  Longwu Tea Village, Santai Hill en de Meijiawu Tea Culture Village. De laatste is omgeven door bergen en vele theevelden. Alle dorpjes zijn goed bereikbaar met taxi of openbaar vervoer. April is vanwege de theepluk een goede periode voor een bezoek.

Traditioneel theehuis
Een theeceremonie in een theehuis ervaren doet onze wijze van thee zetten – water koken en theezakje erbij – wat verbleken. Hangzhou telt talrijke theehuizen waaronder de bijzondere ‘He Teahouse’ aan Huimin Road en aan Qiushi Road, volledig ingericht met antieke meubelen. Een andere plek waar locals vaak uren achtereen aan een tafeltje thee uit een kommetje drinken is het Hupanju Teahouse, populair vanwege de ligging aan het West Lake meer. Andere aanraders zijn het West Lake Longjing Green tea shop, het Lake View Teahouse, het Menér Teahouse, het Qingteng Teahouse and Xinyuan Teahouse.

Zijde
Als topproducent van zijde is het niet verwonderlijk dat het grootste zijdemuseum ter wereld hier gevestigd is. Het ‘National Sik Museum of China’ ligt ten zuiden van het West Lake en geeft in 8 zalen met goede Engelstalige teksten een helder inzicht in alle aspecten van zijdeproductie. Met de opgedane kennis is het daarna goed winkelen voor kleding van zijde in Silk City - Xinhua en Jiankang Road zijn de twee straten voor fluweelzachte kleding en na afdingen ook zijdezacht voor je portemonnee. Ook een bezoek aan het Sales Centre of Paradise Umbrella aan Jianguo Road wordt aanbevolen, al was het maar om prachtige foto’s te nemen van de honderden parasols gemaakt van  

Bereikbaarheid
Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt driemaal per week direct op Hangzhou. Met de snelle bullet trein kan men vanuit Shanghai in 40 minuten naar Hangzhou reizen.