Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Museum Volkenkunde is in het bezit gekomen van een bijzondere collectie Indonesië. Oud-conservator van het Rijksmuseum Fritz Liefkes (1930-2010) heeft zijn gehele collectie Indonesische voorwerpen aan het museum nagelaten.

De collectie bevat onder andere een goudschat van 100 gouden objecten afkomstig uit verschillende delen van Indonesië. De variatie aan gouden voorwerpen is groot. Sieraden, kronen, wapens en gebruiksvoorwerpen geven een uniek beeld van een land dat rijk is aan verschillende culturen. De vroegste voorwerpen dateren uit de periode van de tiende tot de veertiende eeuw, de tijd van de Hindoe-Javaanse rijken.
 

De collectie Liefkes is zeer gevarieerd. Het grote aantal voorwerpen van de collectie bedraagt ca. 750. Hieronder bevinden zich behalve de 100 gouden voorwerpen ook 400 etnografica van uiteenlopend materiaal en functie en ongeveer 250 textielen, onder andere een groot aantal bijzondere batik doeken. De voorwerpen komen net als het goud uit verschillende regio’s binnen Indonesië, variërend van Aceh tot Papua. Het merendeel van de objecten dateert globaal uit de periode 1850-1950.

De collectie Liefkes is van groot belang voor Museum Volkenkunde omdat een aantal topstukken uniek is. Voorbeelden hiervan zijn een gouden pot uit Sulawesi en twee Balinese stoeltjes versierd met prachtig houtsnijwerk. Het groot aantal schitterende voorwerpen van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn een rijke aanvulling op de collectie van Museum Volkenkunde. Voorbeelden hiervan zijn prachtige krissen uit Bali en sierwapens, sieraden en ornamenten uit Java en Aceh. In 2013 zal in Museum Volkenkunde een tentoonstelling over de collectie Liefkes te zien zijn. Een selectie gouden voorwerpen zal in de toekomst deel gaan uitmaken van de vaste presentatie in het museum. Op de website van het Museum Volkenkunde wordt momenteel een selectie goud gepresenteerd in de webspecial “Indonesië in Goud”.

Op 20 maart 2010 overleed verzamelaar Fritz Liefkes in zijn huis aan de Frederikstraat in Den Haag. Hij had een passie voor schoonheid en respect voor verfijnd vakmanschap. Liefkes verzamelde deze collecties in de loop van zijn leven samen met zijn partner, wijlen Cor Weegenaar, antiquair. De collectie is vrijwel uitsluitend verzameld via veilingen en de kunsthandel, sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw.
 

Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot het oudste volkenkundig museum ter wereld. Het beheert anno 2011 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op het gebied van niet-westerse culturen.

 
Museum Volkenkunde| Steenstraat 1 | Leiden | t 071 5168 800 begin_of_the_skype_highlighting            071 5168 800      end_of_the_skype_highlighting| www.volkenkunde.nl