Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Hare Majesteit de Koningin opent op 22 november de tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ in Gouda.

Hare Majesteit de Koningin zal op 22 november 2011 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskerk de tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ openen en aansluitend de expositie in het naastgelegen museumgoudA bezoeken. Het museum toont de 16e-eeuwse ontwerptekeningen voor de befaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. De tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en nu eenmalig, samen met de ramen in de kerk, in Groene Hart stad Gouda te bewonderen.

‘Schetsen van Schoonheid’ in museumgoudA presenteert een selectie van de mooiste ontwerptekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572), die werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. De tekeningen, van 5 tot wel 22 meter hoog, getuigen niet alleen van het ontwerpproces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich, die behoren tot de keur van de Nederlandse Renaissance. De tentoonstelling belicht het vakmanschap van Crabeth, het proces van de vervaardiging van gebrandschilderd glas en de restauratie van de kunstwerken. In de naastgelegen Sint-Janskerk, een UNESCO-monument uit 1552, zijn de 72 kleurrijke gebrandschilderde ramen te bezichtigen die behoren tot de oudste van Nederland.

Dat de tekeningen bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk. De Sint-Janskerk nam 7 jaar geleden het initiatief tot de restauratie van de kunstwerken, die door een team van specialisten en externe adviseurs is uitgevoerd in museumgoudA, onder toeziend oog van het publiek. Van de Goudse Glazen verscheen al in 2008 een catalogus; nu verschijnt er ook van de tekeningen een overzichtswerk dat tijdens de opening aan de Koningin wordt aangeboden.

‘Schetsen van Schoonheid’ wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van De Mondriaan Stichting, VSBfonds, het ANWB Fonds, Stichting Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, SNS Reaalfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F.Heinfonds, Gemeente Gouda en een aantal bedrijven en particulieren in Gouda.