Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Eeuwfeestsymposium Heemschut: De waarheid in pacht?! Op vrijdag 11 november maakt de 100-jarige Erfgoedvereniging Heemschut de resultaten van een onderzoek naar de erfgoedvrijwilliger bekend.

Tijdens het symposium ‘De waarheid in pacht?!’. in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem reageert oud-politicus Jan Terlouw op een aantal stellingen uit het onderzoek. Heemschut liet onderzoek doen naar de (veranderende) rol en betekenis van de erfgoedvrijwilliger. Het onderzoek levert niet zozeer een legitimering van subsidies maar stelt de omvang van de waarde van het werk van de erfgoedvrijwilligers vast.

Sprekers uit wetenschappelijke, bestuurlijke en vrijwilligershoek laten hun licht schijnen over de soms schurende relatie tussen erfgoedvrijwilliger en de professional. Zonder de duizenden erfgoedvrijwilligers zou de bescherming en het behoud van erfgoed vrijwel onmogelijk zijn. Toch blijft het waardevolle werk van de vrijwilligers vaak onzichtbaar terwijl, aldus het onderzoeksrapport, de waarde van de resultaten juist tot waardering van vrijwilligerswerk leidt.

De veranderende rol van de rijksoverheid, beschreven in de visie over de Modernisering van de Monumentenzorg, legt een grotere verantwoordelijkheid bij de burger. Hebben vrijwilligers voldoende tijd en kennis om zich in te zetten voor erfgoed? Is er de komende jaren voldoende geld voor het inhuren van professionals? Hoe is de verhouding tussen de vrijwilliger en de professional en hoe werken ze samen naar het gemeenschappelijke doel? Nieuwe media bieden kansen voor meer betrokkenheid, maar worden deze wel voldoende benut? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de presentaties en debatten.

Het onderzoek naar de erfgoedvrijwilliger werd uitgevoerd door bureau Scholten&Franssen in opdracht van Heemschut met ondersteuning van BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het symposium vindt plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De keuze voor Arnhem is ingegeven door de gedeelde achtergrond van de oprichters van het museum en Heemschut. Interessant is de vraag hoe belangen van deze organisaties conflicteren (behoud door verplaatsing versus behoud op locatie) dan wel elkaar juist aanvullen…
Het symposium is bedoeld voor vrijwilligers en professionals en biedt een unieke kans om nader kennis te maken en elkaar te ontmoeten. BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Koninklijke Woudenberg en Van Hoogevest Architecten maken het symposium mogelijk.

‘De waarheid in pacht?!’, De veranderende rol van vrijwilliger en professional bij het behoud van gebouwd erfgoed en cultuurlandschappen.  

Datum: vrijdag 11 november 2011 van 10.00 tot 17.00
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem
Kosten: € 25,-
Aanmelden: via www.heemschut.nl of T 020 – 622 52 92