Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Peloponessos is het meest zuidelijke deel van het vasteland van Griekenland. Aanvankelijk was het een eiland . Door de ingrijpende geologische veranderingen in dit gebied werd het tot twee keer toe gescheiden en weer herenigd met het overige vaste land.

Het relief van de Peloponessos is ruw en het binnenland bestaat uit compacte bergmassa's. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat in tegenstelling tot het landklimaat van het binnenland. Interactieve kaart (Google Maps) Peloponessos

De Peloponessos: beelden en muziek, geuren van de zee, de bergen waar op elke plek onze gedachten uitgaan naar een Griekse Mythe. Steden, provinciale stadjes, badplaatsen.,belangrijke centra vanaf oudheid tot heden dat is de Peloponessos.

Op de Peloponessos liggen twee internationale luchthavens, waarvan er een het meeste in gebruik. Bij Kalamata (Kalamata Airport) ligt de bekendste, heeft een landingsbaan en het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KLX. Bij Patras ligt de andere luchthaven (Araxos) en heeft een tweetal landingsbanen, waarvan de langste landingsbaan 10999 voet (3352 meter) is. Het vliegveld wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode GPA. De Peloponessos heeft drie grote wegennetten die naar plaatsen leiden vol natuurschoon, met belangrijke archeologische vondsten: aarde en stenen die getuigen van een ver verleden. Je kunt per trein vanuit Athene naar de Peloponessos. Er is een treinverbinding van Korinthe-Patras-Pirgos-Olympia-Kalamata-Tripoli-Nafplio-Korinthe en veel tussenliggende dorpen.

De Peleponessos is verdeeld in zeven departementen te weten: Korinthe, Achaia, Eleia, Messinia, Lakonia, Arkadia en Argolida.

Tips Peloponnesos

1. Korinthe:Vanuit Athene is Korinthe het eerste departement dat je tegenkomt als je de peloponnesos binnenkomt. Vlakbij Perahora (pittoreske baai) kom je de eerste ruines tegen; de tempels van Akraia en Limenia. Via de stad Loutraki (met geneeskrachtige bronnen) kom je over het kanaal van Korinthe. Het kanaal, van 1881-1893 gegraven, is een belangrijke verbinding tussen Patras en Athene (Pireaus). Naast het kanaal kun je in Korinthe ook de kerk van Apostel Paulus en de prachtige kustlijn waaraan de stad ligt, bezichtigen. Verder beschikt Korinthe over een levendig centrum (zowel in de winter als in de zomer) met vele restaurants, taveernes, bars, bioscopen en nachtclubs. In de maanden september en oktober is er een belangrijk theater festival met deelnames vanuit de hele Balkan. Op ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Korinthe (bij Isthmia) vind je het heiligdom van Poseidon (7de eeuw voor Christus). Ook is er een museum met unieke stukken, zoals de prachtige tekeningen op glas. Verder naar het zuidoosten kom je bij de Romeinse baden van Belle Helene (bij Louno Elenis) met verder prachtige stranden en warmwaterbronnen. Richting het westen kom je bij de oude stad van Korinthe. De meeste monumenten zijn Romeins, slechts een enkele is Grieks. Je kunt lopen langs de lange muur (die doorloopt tot aan Leheo aan de zee). Verder kun je de Dorische tempel van Apollo (6de eeuw voor Christus en het meest belangrijke monument) en de aan de noordwest kant gelegen ruines van een Theater (4e eeuw voor Christus) bezichtigen. In het museum aan de zuidwest kant van de agora vind je mozaike vloeren, oude potten en vazen, terra cotta Sphinxen en nog veel meer. Aan de noordkant ten slotte kun je de overblijfselen zien van de fontein van Glauke.

Iets ten zuiden van de oude stad rijst de imponerende Akrokorinthe op (575 meter hoog). Bovenop deze 'piek' stond de akropolis van Korinthe. Dit is het grootste en oudste fort van de Peloponessos. Op de top heb je een prachtig uitzicht en vind je verder de tempel van Aphrodite. De volgende opgraving kom je tegen bij het dorp Nemea, waar helaas niet veel meer van over is gebleven (o.a drie zuilen van de tempel van Zeus). Enkele kilometers ten oosten van Nemea kom je de tempel van Artemis en een kasteel tegen aan de rand van het Stimfalia meer. Het dorp Kastania op 920 meter hoogte is een van de populairste winterbestemmingen van Korinthe, maar ligt nog ver onder het hoogste punt van 2376 meter. Aan de kust richting Patras vind je nog Griekse opgravingen van Sikiona met een theater, tempel en Romeinse baden. De kustplaatsjes (Diminio en Melissa) zijn verder stuk voor stuk prettige plaatsen voor een korte stop.

2. Achaia: De hoofdstad van dit departement is havenstad Patras; de grootste stad van de Peloponessos. Patras is opgedeeld in een oud en een nieuw gedeelte en strekt zich uit van de kust tot aan het kasteel. Het oude gedeelte, aan de voet van het kasteel, heeft nog vele aantrekkelijke Neo klassieke huizen, terwijl het nieuwe gedeelte veel herenhuizen zoals het Odeon heeft. De prachtige kerk Agios Andreas is meer dan moeite waard om te bezichtigen. De stad kenmerkt zich verder door de vele toeristen die vaak op doorreis zijn naar Athene of Italie. Vlakbij het dorp Akrata, net over de grens met Korinthe, staat een Byzantijns klooster Agia Triada (1715) met prachtige mozaiken die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Vanuit Diakofto kun je met een kabelspoorbaan naar het bergdorp Kalavitra. Deze tocht is een echte aanrader en biedt prachtige uitzichten met enorme rotsen. Onderweg moet je zeker een stop maken bij Zahlorou en gaan kijken bij Mega Spileo. Dit klooster (17e eeuws) is gebouwd in een rots en kun je te voet bereiken vanuit Trapeza en Zahlorou. Bij aankomst zul je sprakeloos zijn van het prachtige en indrukwekkende uitzicht dat je te zien krijgt . In het klooster vind je verder een museum, mozaiken en een bronzen deur met decoraties. 5 km ten zuiden van Kalavrita ligt het klooster Agia Lavra (1689) met een prachtig uitzicht over de Vouraikos vallei. Nog een half uur verder naar het zuiden vind je de prachtige grotten van de meren bij Kastria met 15 meertjes gevormd door natuurlijke dammen met stalagmieten en -tieten. 14 km van Kalavitra kun je skieen in het Helmos Ski center met twee liften (maximale hoogte 2400 meter). In de stad Egio (aan de kust) kun je de prachtige en enorme plataan vlak bij de kust bekijken. Vanuit het plaatsje Rio, vlak boven Patras, kun je overvaren met de (auto)veerboot naar Andirio in Midden Griekenland. Vlak aan zee ligt het oude Venetiaanse fort Morea.

3. Eleia: Pirgos is de hoofdstad van het departement Eleia. De stad kenmerkt zich door twee neo klassieke gebouwen, de stedelijke markt en het stedelijk Apollo theater. In de avonduren verzamelen vele inwoners zich rond het centrale plein met smalle steegjes, kleine tavernes en grillrooms. 10 km ten oosten van Pirgos ligt het oude Olympia. Vijftien eeuwen na de eerste spelen begonnen in 1896 hier de eerste internationale Olympische Spelen, die sindsdien elke vier jaar worden herhaald. Op het terrein zijn vele oudheden te bezichtigen zoals de Prytaneion (hier werden de winnaars gehuldigd), de Heraion (een Dorische tempel), de tempel van Zeus (472 voor Christus), het stadion, Praxiteles Hermes (beeld) en de Palaitra (worstelschool). Naast de vele ruines kun je ook een bezoek brengen aan het archeologisch en het Olympische Spelen museum.

Eleia heeft prachtige bergdorpen als Lala, Lambia en Triptama met kersen en walnootbomen. Tussen Krestena en Andritsena kom je de ruines tegen van een oude tempel Althena Skillountia. Verder de berg op (na Andritsena) kom je bij de volgende tempel van Apollo Epikourios (bij het dorp Bassae). De tempel is verrassend en wordt gezien als de op 1 na beste en mooiste tempel van Griekenland (na Theseion in Athene). In de regio zijn verder nog tempels te vinden bij Figalia (tempel Figalia) en Lepreo (klassieke tempel Demeter Leprea).

Ten noorden van Pirgos vind je nog interessante ruines als Ilis (trainingscentrum voor de Olympische Spelen). Als je verder doorrijdt bij Ilis kom je bij een van de grootste natuurlijk dammen van Europa, de Pindos dam. Het dorp Kilini bij de kust heeft frequente bootverbindingen met het eiland Zakynthos. Zes kilometer ten zuiden van Kilini ligt het mooiste kasteel van de Peloponessos: Ilemoutsi (Clairmont) uit 1220. Vlakbij liggen de bekende warmwaterbronnen van Killini. Het water borrelt uit de grond met een temperatuur van 25,5 graden celsius en wordt aanbevolen bij astma, reuma en huidziektes. Verder kun je bij het dorp Kaiafas 15 kilometer ten zuiden van Pirgos de beroemde mineraalwaterbronnen van Kaiafas bezoeken. Het water stroomt uit twee grotten en de bronnen zijn erg mooi om te zien.

4. Messinia: De hoofdstad van Messinia is Kalamata. Bij Kalamata ligt het enige vliegveld van de Peloponessos. Lokale specialiteiten zijn vijgen met honing en pastelli (een snoepje met sesamzaad). Kalamata staat bekend om haar prachtige 13e eeuwse kasteel, waar vele culturele evenementen plaatsvinden. Net onder het kasteel vind je de Ypapanti; de kathedraal van Kalamata uit 1839. De stad heeft vele kerken, waaronder Agii Apostoli uit de 13e eeuw. Hier begon de Griekse Revolutie tegen de Turken op 23 maart 1821. In de zomermaanden zijn er regelmatig concerten in het amfitheater van het kasteel. Het avond- en nachtleven speelt zich veelal af langs de kust in de vele bars en taveerna's.

Kiparissa aan de Ionische Zee heeft een oud kasteel. Vanaf het kasteel is de zonsondergang werkelijk prachtig. In dit gebied zie je veel Byzantijnse kerken en oudheden. Vlakbij het dorp Hora (15 kliometer van Gargaliana) vind je het Paleis van (de wijze) Nestor, gebouwd in de 13e eeuw. Een van de mooiste forten van de Peloponessos vind je in Pilos. Het Turks-Venetiaanse fort Neokastro. In de stad Methoni vind je enkele enorme Venetiaanse bronnen. Het kasteel van Methoni kun je bereiken via een grote brug. Aan de zuidkant kun je via een brug het eiland Sapientza bereiken. Vanaf de heuveltop kroont het Venetiaanse fort de stad Koroni (30 km ten oosten van Methoni). De stad heeft een prachtige omgeving met mooie zandstranden (ook op het eiland Venetiko). Historische en archeologische vondsten kun je bezichtigen in een klein museum onder het fort.

In Mavromati (32 km ten noordwesten van Kalamata) vind het belangrijke heiligdom van Zeus (Messini) met veel bezienswaardigheden (een stadsmuur van 9 kilometer lang, 3 meter breed, twee mooie torens, een tempel en een amfitheater).De vondsten van Messini kun je zien door aan de bewaker te vragen of hij het kleine museum wil openen. In het hart van berg Ithomi begint een bron, de opening heet Mavro Mati (het zwarte oog).

Ten zuiden van Kalamata vind je prachtige grotten met stalagtieten en stalagmieten (in vele kleuren en vormen) in de Diros Grotten bij Haria. Het dorp Kardamili tussen Diros en Kalamata in heeft een fort en veel mooie Byzantijnse kerken en beltorens.

5. Laconia:Sparta is de hoofdstad van dit departement. Het is een rijke stad aan historie. Je vindt hier ruines van een oude acropolis, het heiligdom van Artemis Orthia (6e eeuw voor Christus), het graf van Leonidas (5e eeuw voor Christus) en het Menelaion. Het museum in het centrum van de stad heeft indrukwekkende vondsten uit de omgeving. Vlak langs de stad in het dal loopt de rivier Evrotas die mede zorgt voor een prachtig en wild landschap. 5 km van Sparta vind je de indrukwekkende Byzantijnse stad Mistras. Als je de heuvel oploopt kom je door de grote poort het kasteel in. Het Mistras kasteel dateert uit 1249. In het kasteel vind je veel ruines van huizen, kerken en kloosters die het kasteel tot een stad (of zelfs een kleine staat) hadden gemaakt. Indrukwekkend en een 'must see' is de Pantanassa kerk. Andere dingen die je kunt bezichtigen zijn de kathedraal Agios Dimitrios (met de tweekoppige arend), de kerk Agi Theodori en, de kerk Panagia Odigitria (Afentiko), de kerk Agia Sofia en de kloosters Pantanassa en Perivlepto.

In het dorp Pirgos Dirou net na de Diros Grotten (in het zuidwesten van Laconia) vind je heel veel torens, waaronder de bekendste van de Sklavounakos familie. In het Mezapos (in een kleine baai) vind je haast niets anders dan stenen, ruines (meest torens) en een enkele olijfboom. Cape Tenaro is het zuidelijkste puntje van de Peloponessos en heeft een grote vuurtoren. Vathi is een echt traditioneel dorp met veel torens, die tegenwoordig fungeren als verblijfplaatsen voor toeristen. Tegenover de haven van Sparta (Githio) ligt een eilandje (tegenwoordig geen eiland meer) Marathonisi metde prachtige Tzanetakis toren en de ruines van een oude Acropolis. In de stad Githio zelf vind je een kleine collectie van vondsten in het stadhuis.

In het zuidoosten van Laconia vind je een indrukkende voormalige Byzantijnse en Venetiaanse staat Monemvassia. Het is gebouwd op een rots en is maar op een manier te bereiken. Het lijkt alsof de tijd hier is gestopt in de Middeleeuwen. Overal om je hen vind je ruines. (kastelen, oude herenhuizen, kleine straatjes, tronen en kerken). Laat je verder betoveren door een bezoek aan het eiland Elafonissi (ten zuidwesten van Monemvassia). Zwemmen, vissen, zonnen en octopus eten behoren hier tot het rustige dagelijkse leven.

Ten zuiden van Lakonia ligt het eiland ithira (het eiland van Eros). Het is de geboorteplaats van de godin Aphrodite (Venus) en heeft een eigen vliegveld. Het eiland hoort bij de Ionische eilanden en is rijk aan oude tempels, Byzantijnse kerken en kloosters, Venetianse kastelen, grotten met stalactieten en stalagmieten en vele vogelsoorten. Op het kleine eilandje Antikithira vind je het prachtige beeld Ephebos Antikithira.

6. Arcadia: Tripoli is de hoofdstad van dit departement. Het is een van de meest belangrijke agrarische en commerciele steden van de Peloponessos. In stad kun je de prachtige Byzanthijnse kerk Agios Vassilis en enkele neoklassieke herenhuizen bezichtigen. Archeologische opgravingen in de omgeving kun je bezichtigen bij Mantinia (15 km ten noorden van Tripoli), Tegea (15 km ten zuidoosten van Tripoli), Assea (20 km ten zuidwesten van Tripoli) en Orhomenos (30 km ten noordwesten van Tripoli). Bij de stad Megalopoli (35 km ten zuidwesten van Tripoli) vind je het heiligdom van Zeus met een amfitheater en een klein museum. Iets ten westen van Megapoli vind je opgravingen van Likossoura van de goden Despina en Demeter. Op een hoogte van 1200 meter vind je vele ruines van het heiligdom Pan, de hippodrome en het stadion. Tussen Karitena en Stemnitsa (30 km ten noordwesten van Megalopoli) vind je verschillende kloosters die gebouwd zijn in de rotsen van ravijnen en langs riviertjes; zoals Promodos, Philosophos en Amilialon. Het dorp Magouliania heeft prachtige stenen huizen met rode daken. Het landschap is schitterend, zeker vanuit het Byzantijnse fort dat over het dorp uitkijkt. Een kilometer van het dorp Valtesniko ligt de oude kerk de Maagd van Dormition. Met een trap van 100 treden kom je bij een grot met twee kloosters Agionikola en Analipsis met fresco's uit 1570.

De stad Leonidion aan de kust heeft prachtige oude herenhuizen. Vanuit de haven van Lakos vaart regelmatig een veerdienst naar Spetses.

7. Argolida: Het laatste departement heeft een grote bezienswaardigheid; Epidauros amfitheater. De hoofdstad van het departement is Nafplio met hippe en ouderwetse winkels, smalle straatjes, verborgen pleintjes, kerkjes en vroegere Turkse badhuizen. Voor de Grieken zelf is Nafplio op slechts 140 kilometer van Athene een populaire bestemming voor een romantisch weekendje weg. Na 857 treden te hebben beklommen kom je in het prachtige Venetiaanse fort Palamidi, die als een kroon boven de stad uitsteekt. Een ander mooi stukje is Bourtzi, het kleine kasteel op het eiland voor de kust.

In het kustdorp Drepano (10 kilometer ten zuidoosten van Nafplio) vind je een oud Venetiaans fort (Vivari) met een prachtig uitzicht. Porto Heli (10 km van Kranidi) is een belangrijke en drukbezochte kustplaats (veel jetset en luxe villa's). Bij het dorp Methana op het schiereiland Methana (aan de oostkust van Argolida) vind je geneeskrachtige bronnen voor dermatologische, reumatische en neurologische problemen. Methana heeft vele taverna's, bars restaurants en disco's . De stad heeft een goede bootverbinding met de haven van Pireaus.

5 km ten westen van Nafplio vind je de ruines van het oude fort-paleis Tirins. De mensen geloven dat de muren zijn gebouwd door Cyclopen, wezens met bovennatuurlijke krachten. Onder de acropolis vind je de beroemde tunnels. Het hoogste punt van het paleis met koninklijke troon vind je op de acropolis. Tien km te noorden van Tirins kom je in de historische stad Argos met veel bezienswaardigheden als het oude fort en neo-klassieke huizen. Iets ten noorden vind je de citadel Larissa die een bezoekje waard is met een prachtig uitzicht bij zonsondergang. Negen kilometer van Argos vind je de ruines van Heraion (Ireon) opgedragen aan Hera, een van meest belangrijke oude heiligdommen.

Mikinies (Mycenae, rijk aan goud) met een prachtige acropolis vind je op 10 kilometer van Ireon. Het oude paleiscomplex heeft twee ingangen en veel koninklijke graftombes. De meeste vondsten liggen in het archeologisch museum in Athene.

Het hoogtepunt van Argolida is de Epidaurus 25 km ten oosten van Nafplio. Epidaurus is een theater uit de vijfde eeuw voor Christus en een van Griekenlands grootste bezienswaardigheden. Een prachtig bouwwerk. In de zomermaanden vinden bijna dagelijks concerten of optredens plaats die je een keer moet hebben meegemaakt. De bijna perfecte akoestiek zorgt ervoor dat je niet hoeft te schreeuwen om je verstaanbaar te maken. Tussen de ruines kun je verder nog de tempel van Asklepios bewonderen (4e eeuw voor Christus).


Interactieve kaart (Google Maps) Peloponessos - met hotels op het schiereiland.