Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Geschiedenis beleven met nieuwe media: Op pad met QR codes in Woerden.Bob Duindam, wethouder van de gemeente Woerden, nam onlangs de nieuwe QR codes van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging in gebruik.

Deze vereniging houdt zich bezig met het bevorderen van het onderzoek naar en de belangstelling voor de geschiedenis van het Stichts-Hollandse grensgebied. Toen Woerden vorig jaar het themajaar: ‘Oude Hollandse Waterlinie’ beleefde, organiseerde een aantal culturele organisaties in dat kader verschillende activiteiten. Vervolgens brainstormde een groep genodigden over een blijvende herinnering aan het themajaar. Met subsidie van het VSB-fonds kwam als blijvende herinnering het ‘QR-code project’ uit de bus.

Er zijn trottoirtegels vervaardigd met een QR-code erop. Dat is een soort streepjescode die is te lezen met een smart Phone. De QR-code verwijst naar een informatiewebsite. In de binnenstad liggen tien van dergelijke tegels, waarlangs met behulp van een smart Phone een route kan worden gevolgd, die het rampjaar 1672 in Woerden tot leven brengt.

Bij de VVV is een flyer beschikbaar, die informatie verstrekt  over deze wandelroute van ongeveer 1½ uur. Op www.groenehart.nl. kan de flyer worden gedownload.
 

Winter Zilverstad – 13 november tot en met t/m 31 december
Winter Zilverstad is op 12 november jl. van start gegaan met de feestelijke intocht van Sint Nicolaas. Tot aan pakjesavond neemt hij met zijn zwarte Pieten bezit van de Zilverstad en er zijn iedere week evenementen. Het Schoonhovense winterfestival duurt dit jaar zeven weken. Na sinterklaasavond wordt Winter Zilverstad vervolgd met een uitgebreid kerstprogramma.

Sinterklaas
Op zaterdag 26 november is de goedheilig man te gast bij het sinterklaasfeest bij Tavenu in het Bastion. De week erna moet zwarte Piet in het Arto Theater moeilijke problemen oplossen als blijkt dat het grote boek van St. Nicolaas is verdwenen. Tijdens ‘Sinterklaasje Lopen’ op maandag 5 december krijgen alle verklede kinderen in vele winkels iets lekkers. Met cadeautjes en een kinderdisco in Kegelhuis De Engel neemt de sint op die middag afscheid van de Zilverstad.

 

Meer winterse activiteiten
Naast kinderevenementen zijn er ook winterse activiteiten. Op woensdag 23 november is er een Culinaire Winter Proefavond met Schoonhovense ‘vers’-ondernemers. Op zaterdagavond 26 november ontmoeten negen top brassbands elkaar in de Zilverstad voor de laatste try out voor de Nederlandse kampioenschappen, waar Brass Band Schoonhoven de Nationale titel verdedigt. Op dinsdag 30 november wordt Sint- Andriesdag gevierd, de traditionele nieuwjaarsdag van de Schoonhovense goud- en zilversmeden. In het Nederlands Zilvermuseum vindt dan het 12e Nationale Zilverstad Symposium plaats.

Het volledige programma van Winter Zilverstad is te vinden op www.citymanagementschoonhoven.nl.

 

Bijzondere tentoonstellingen

Tentoonstelling ‘ansichten’ in Boomkwekerijmuseum – 11 november 2011 tot en met 31 maart 2012
Er is een nieuwe tentoonstelling in het Boomkwekerijmuseum in Boskoop te zien: ‘Groeten uit Boskoop - Een dorp op prentbriefkaarten’. Met een keuze uit haar rijke collectie ‘ansichten’ stelde de Historische Vereniging Boskoop deze tentoonstelling samen.

Tientallen originele, oude kaarten en vergrote reproducties daarrvan geven een beeld van ongeveer honderd jaar Boskoop. Tegelijkertijd vertellen ze iets over de geschiedenis van de prentbriefkaart, waaraan ‘Groeten uit Boskoop’ eveneens aandacht schenkt.

 

Het Boomkwekerijmuseum aan het Reijerskoop 54 te Boskoop is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het museum sluit van 27 tot en met 31 december.
Info: www.boomkwekerijmuseum.nl

 

Tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ – 23 november 2011 tot  en met 9 april 2012
In museumgoudA zijn dit najaar de 16de-eeuwse ontwerptekeningen van de befaamde glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk te zien. De tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ presenteert tekeningen van Dirck Crabeth (1510-1572)– de ‘Rembrandt der glazeniers’ – en belicht het vakmanschap van deze kunstenaar, die in opdracht van onder andere Filips II van Spanje en Prins Willem van Oranje werkte. De ontwerpen, voor ramen van 5 tot wel 22 meter hoog, staan bekend als de grootste tekeningen ter wereld en behoren tot de keur van de Hollandse Renaissance. Ze werden de afgelopen zeven jaar in Gouda gerestaureerd en zijn nu eenmalig, samen met de gebrandschilderde ramen in de naastgelegen Sint-Janskerk, te bewonderen.
Info: www.museumgouda.nl

 

Overige winterse evenementen in december

Rijnplein Ice Event 3 december t/m 8 januari 2012
Op het gezellige Rijnplein in het centrum van Alphen aan den Rijn wordt dit jaar voor de vierde keer een ijsbaan gebouwd waarop iedereen een rondje kan schaatsen en genieten van de gezelligheid rond de baan. Nieuw dit jaar is de “Funslide”; een ijsglijbaan, voor nog meer ijspret.
Info: www.rijnpleinwinterspektakel.nl

 

Kathedraalconcert Woerden – 3 december
Een bijzonder kathedraalconcert in de Bonaventurakerk in Woerden. Met optredens van zangeres Petra Berger, pianist Jan Vayne en dirigent Martin Mans.
Info: www.kathedraalconcerten.nl

 

IJsbaan Woerden – 3 december tot en met  8 januari 2012
Tijdens de Woerdense Winter Weken ligt de ijsbaan van natuurijs in het centrum van de stad. De naastgelegen horecagelegenheden serveren lekkere wintergerechten en warme dranken en natuurlijk de traditionele Bisschopswijn. Tevens worden er diverse activiteiten op de ijsbaan georganiseerd, waaronder een curlingcompetitie. 
Info: www.ijsbaanwoerden.nl

 

Archeon Midwinter Fair – 10 en 11 december
Dit weekend zijn er een overdekte Fantasy & Gothic markt, concerten, vechtshows, ambachten, demonstraties zwaardvechten, lezingen, spellentoernooien en heksen. Naast meerdere activiteiten vinden er ook demonstraties plaats door Live Action Role Playing groepen en Celtic Folk.
Info: www.archeon.nl

 

Gouda bij Kaarslicht – 13 december

Een indrukwekkend lichtfeest, waarbij vanaf 19.00 uur 1500 kaarsen worden ontstoken in het beroemde stadhuis op de Markt en duizenden kaarsen achter de ramen van de panden rond het stadhuis branden. Daarnaast zijn er de traditionele samenzang op De Markt, het voorlezen van het kerstverhaal door de burgemeester en het ontsteken van de lichtjes in de grote kerstboom. Tussen 12.00 uur en 22.00 uur  worden veel activiteiten gehouden op straten, pleinen, in stegen, gebouwen en kerken in de stad zoals concerten, optredens en uitgezette wandelingen.

Info:www.vvvgouda.nl


Kaarsjesavond Nieuwpoort – 14 december
Huizen en straten zijn verlicht met kaarsen. Kerstsfeer met muziek, zang en glühwein. Ontsteken van de kerstboom op de dam, kinderlampionnenoptocht. Plattegrond verkrijgbaar in het stadhuis.
Info: www.vestingstadnieuwpoort.nl

 

Gouda bij Kunstlicht – vanaf 16 december

Waar de schoonheid van de ramen van de Sint Jan normaal gesproken alleen van binnenuit te bewonderen is, kan dit tijdens Gouda bij Kunstlicht ook van buitenaf. De combinatie met de speciale lampenkappen zorgt voor een unieke historische belevenis rond de Sint-Janskerk. Ook dit jaar staat het Goudse stadhuis weer in teken van de lichtkunst. Alle vier de zijden worden wisselend belicht, waardoor het monumentale stadhuis keer op keer een totale transformatie ondergaat. Spectaculaire projecties worden haarscherp neergezet en zorgen voor een ware illusie. De 540 m² strakke ijsvloer op de Markt garandeert oer-Hollandse ijspret voor jong en oud.

Info:www.goudabijkunstlicht.nl