Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In september kregen krijgen 21 reisbestemmingen uit heel Europa een EDEN Award voor de rehabilitatie en promotie van voorheen in verval geraakte sites.

De prijzen worden uitgereikt op een gala-avond, gecombineerd met een tentoonstelling van de bekroonde bestemmingen en een vergadering van het EDEN-netwerk. Van verlaten mijnen en stilgelegde fabrieken tot uitgerangeerde spoorwegen en overwoekerde boerderijen: deze in verval geraakte sites speelden ooit een cruciale rol in de Europese geschiedenis. Dankzij weldoordachte duurzame rehabilitatie kan iedereen nu het verleden herontdekken en weer kennis maken met traditionele leefpatronen.

Deze culturele, historische en natuursites hebben een nieuw leven gekregen, en daardoor ook de omringende regio helpen herleven; zij werken als katalysatoren voor een bredere plaatselijke rehabilitatie. De vijfde jaarlijkse ontmoeting van deze European Destinations of Excellence (EDEN) vindt op 27 en 28 september in Brussels plaats onder het thema "Toerisme en rehabilitatie van sites". Deze evenementen houden nauw verband met de Europese dag van het toerisme, die op 27 september in Brussel plaatsvindt, en in het teken staat van het Europees industrieel erfgoed.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Industrie en ondernemerschap, zei er het volgende over: "Het thema van dit jaar toont ons een aantal buitengewone voorbeelden van fantasierijke en ongebruikelijke toerismeconcepten. In onze mondiale economie die zo snel verandert, blijft EDEN de aandacht vestigen op de top van Europese vindingrijkheid en creativiteit op toerismegebied. Ik ben zeer verheugd over de uitstekende prestaties die de toerisme-industrie in 2010 en 2011 heeft geleverd. Om op deze weg verder te gaan, moeten wij innovatie en kwaliteit blijven stimuleren. EDEN is daar een geslaagd voorbeeld van."

Meer informatie over het EDEN-project en de vorige prijswinnaars vindt u op

http://ec.europa.eu/eden
.

De 21 winnaars van 2011 zijn

de stad Gmund/Karinthië (Oostenrijk), Marche-en-Famenne (België), Pustara Višnjica (Kroatië), Kalopanayiotis (Cyprus), Slovacko (Tsjechië), landgoederen in het nationaal park Lahemaa (Estland), Roubaix (Frankrijk), de stad Delphi (Griekenland), Mecsek (Hongarije), de gemeente Stykkisholmur (IJsland), The Great Western Greenway, Co Mayo (Ierland), Montevecchio, gemeente Guspini (Italië), het dorp Ligatne (Letland), het landgoed Rokiškis (Litouwen), Għarb (Malta), Veenhuizen (Nederland), Żyrardow (Polen), natuurpark Faial (Portugal), Idrija (Slovenië), Trasmiera Ecopark (Spanje), Hamamonu-Altındağ Ankara (Turkije).

De 26 deelnemende landen zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Achtergrond

Sinds de start van de prijzen in 2007 zijn de 98 EDEN-winnaars in 26 deelnemende landen nadrukkelijk aanwezig in de zeer competitieve Europese toerismesector. EDEN beoogt modellen voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme te promoten, en zichtbaarheid te geven aan opkomende bestemmingen die zich engageren voor milieubescherming en ondersteuning van plaatselijke gemeenschappen, alsmede de instandhouding en promotie van hun unieke cultureel en historisch erfgoed. Het EDEN-netwerk biedt ook een platform voor het uitwisselen van goede praktijken inzake toerisme.

Het EDEN-netwerk beoogt de EDEN-bestemmingen in contact te brengen met de nationale regeringen en agentschappen (zoals de nationale bureaus voor toerisme), universiteiten en soortgelijke internationale netwerken, en goede praktijken inzake duurzaam toerisme te promoten en uit te wisselen. In 2011 wil het netwerk een internationale vereniging zonder winstoogmerk worden, met een managementstructuur bestaande uit drie niveaus: algemene vergadering, stuurgroep en werkgroepen.