Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Belevingsvakanties in exotische bestemmingen ter ondersteuning van lokale bevolking

 Op de Vakantiebeurs 2012 wordt door het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) een speciaal paviljoen ingericht (hal 3) over ‘community based tourism’ met negentig participanten uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deze vorm van toerisme laat de vakantieganger intensief kennis maken met de lokale cultuur. In het paviljoen worden door lokale organisaties in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking belevingsvakanties aangeboden waarvan de inkomsten rechtstreeks ten goede komen aan de gastgevers of gastorganisatie. Voor de presentatie van de exotische toeristische troeven krijgen de ontwikkelingslanden financiële steun van het CBI, een autonoom agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de beursorganisatie.
    

De toerist die deze landen bezoekt wordt ontvangen in een familiaire sfeer, maakt kennis met de lokale cultuur en wordt betrokken bij de traditionele plaatselijke ambachten. Het aanbod kent vele variaties. Op de plaats van bestemming kan bijvoorbeeld worden deel genomen aan workshops weven, muziek maken, dansen of koken en is het mogelijk op een vakantieverblijf bij een familie te vertoeven.

Dogon
Uit West-Afrika komen Benin, Burkina Faso, Ghana, Mali en Senegal die in een bonte combinatie hun culturen en historische steden onder de aandacht brengen. Een van die bijzondere locaties is de leefgemeenschap van de Dogon, een bevolkingsgroep die woont op de helling van de Klif van Bandiagara in Mali. De Dogon zijn bekend om de kleurrijke, gemaskerde dansen en ceremonies, hun authentieke architectuur en hun zeer buitengewone cultureel gebonden wijze van samenleven. Het oosten en zuiden van Afrika worden vertegenwoordigd door Madagaskar, Mozambique, Rwanda, Zambia en Zuid-Afrika. Latijns-Amerika geeft acte de présence met Colombia, Bolivia en Ecuador.

Mongolië
Onder de noemer Kaukasus (hal 10) exposeren Armenië, Georgië, Moldavië en Bosnië Herzegovina. Heel bijzonder is de deelname van Mongolië, dat vele jaren geleden als eens heeft meegedaan aan de Vakantiebeurs maar daarna schitterde door afwezigheid. Het uitgestrekte land ligt ingeklemd tussen Rusland en China en is regelmatig door beide landen begeerd en bezet. Ook Japan voerde oorlog, eind jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds 1990 is Mongolië een democratie waar het meerpartijenstelsel is toegestaan. Het land is hoofdzakelijk boeddhistisch en telt circa drie miljoen inwoners. Het merendeel leidt een nomadisch bestaan in yurten, traditionele vilten tenten, en leeft van veeteelt, schapen, paarden en kamelen, in vrijlopende kuddes. Hoofdstad is Ulaanbaatar waar ongeveer een derde van de bevolking is gehuisvest.

Hartelijke Afrikanen
Iedereen die kennis wil nemen van deze deels primitieve vakantiebestemmingen kan een voorproefje nemen in het CBI-paviljoen, waar op het podium kan worden genoten van de meest uitbundige culturele uitingen in de vorm van muziek, zang en dans. Ook kan een eerste ontmoeting plaatsvinden met hartelijke Afrikanen die vertellen over de Big Five in hun landen. Vertegenwoordigers van Mali zullen trots verhalen over hun middeleeuwse cultuur en de beroemde moskee van Timboektoe. Bij de Zuid-Amerikanen kan de potentiële vakantieganger in woord en beeld alvast kennis maken met de schoonheid van het land en vriendelijkheid van de bevolking. Na al die bijzondere landen komt de beursbezoeker thuis met ‘een koffer vol ervaringen’, zoals het thema van deze Vakantiebeurs luidt.

Gezond op reis
De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Bezoekers vinden er alle nieuwste vakantietrends met informatie van vakantie-experts uit alle werelddelen. Kroatië is het Gastland, een status die impliceert dat alle toeristische troeven van deze aangename bestemming in een opvallende, informatieve en feestelijke setting worden gepresenteerd. De organisatie Gezondopreis informeert de bezoekers niet alleen over gezond op reis gaan, maar juist ook om weer gezond thuis te komen.

‘Hemd van je Lijf’
Onder de naam ‘Hemd van je Lijf’ bundelt Naturisme Federatie Nederland alles op het gebied van naakt recreëren. OntmoetNL’ omvat de Nederlandse exposanten die het beste van zichzelf laten zien in prachtige stands en op het Nederland Podium. Het groeiende segment Cruise- en Watersport doet er weer een schepje bovenop met een presentatie in maritieme sfeer. Nieuw thema voor de vrijdagavond is ‘Vakantiebeurs by Night’, een event met meer sfeer en elan dan ooit. Het Christelijk Vakantieplein is een zelfstandig evenement op  vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in een aparte hal van de Vakantiebeurs en is volledig gericht op een brede Christelijke achterban.

Kaarten met korting
Vakantiebeurs 2012: van woensdag 11 t/m zondag 15 januari. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 13 januari tot 21.00 uur. Voor entreekaarten in de voorverkoop met een aanzienlijke korting van 5,50 euro zie www.vakantiebeurs.nl.