Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Kroatië is het Gastland op de Vakantiebeurs, een status die impliceert dat alle toeristische troeven van deze aangename toeristische bestemming in een opvallende informatieve en feestelijke setting intensief onder de aandacht worden gebracht.

Het zonovergoten Zuid-Europese land biedt de toerist veel gevarieerde mogelijkheden tot ontspanning. Daar kunnen de bezoekers van de Vakantiebeurs van 11 tot 15 januari 2012 zich persoonlijk van komen overtuigen in hal 7, stands C010 en C036. Kroatië is de opvolger van Portugal in 2010 en Slovenië in 2011 die de rol van Gastland zeer succesvol invulden. Uit de statistieken van 2010 blijkt de groei van het inkomende toerisme naar Kroatië, dat afkomstig was circa zeventig landen. Tegenover 8,7 miljoen aankomsten in 2009, trokken in 2010 ruim 9,1 miljoen buitenlanders naar het land met de schitterende kusten en meer dan duizenden eilandjes. Een groei van bijna 5%.    

“Ondanks de mondiale crisis zijn dit bewonderenswaardige resultaten”, zegt minister Damir Bajs, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het toerisme. ‘’Deze groeitrend kan worden vastgehouden door investeringen in kwalitatieve accommodaties en faciliteiten. Lifestylebestemmingen en ecologische waarden zijn speerpunten in deze nieuwe projecten’’.

Authentiek
De kustgebieden van Istrië en Dalmatië zijn regelrechte toeristische toppers. Maar minister Bajs wijst ook graag op de gebieden achter de kust en op het binnenland van de eilanden waar pareltjes van natuurlijke rijkdom zijn te vinden. ‘’Sterke troeven zijn de ongerepte natuur, de authentieke atmosfeer en levensstijl die de Kroaten in stand hebben weten te houden. Ik voorzie dat een toenemend aantal toeristen zal afkomen op de natuurlijke rijkdommen, onze historische, charmante stadjes en de gevarieerde en afwisselende landschappen. De kusten en de eilandjes zijn een paradijs voor zeilers en andere liefhebbers van watersport die jaarlijks samen zo’n 800 miljoen euro spenderen, zo’n tien procent van de totaalinkomsten uit toerisme’’.

Kroatië mikt niet alleen op de kleinere bootliefhebbers die hun vaartuig veelal ter plekke huren, maar ook op de bezitters van megajachten die in luxe havens wensen af te meren. Ook daarvoor worden investeringen gedaan. De service in de havens is nu al groot, verklaart het Kroatisch Verkeersbureau de volgens zeilers nogal hoge havengelden van zo’n zestig euro per nacht. Maar voor die prijs hebben zij wel de beschikking over elektra, water, wasgelegenheid en andere faciliteiten die het leven aan boord zo zeer veraangenamen.

Kamperen
Ook voor kampeerders is Kroatië, al vele decennia, een uitermate geliefde bestemming. Vooral bij de meer avontuurlijk aangelegde vakantiegangers die veel geven om het behoud van de natuur. Dat wordt gewaardeerd in het gastland, dat waakt voor mogelijke kwalijke gevolgen voor de natuur en de kwaliteit van de kampeerplekken ten gevolge van klimaatveranderingen. Er wordt naar gestreefd het aantal campings te vergroten en waar nodig de voorzieningen een sterke kwalitatieve impuls te geven. Een niet onbelangrijke troef is ook de naaktrecreatie, die al in 1953 in het land zijn intrede deed en inmiddels 15% van de toeristen aantrekt. Qua capaciteit aan naturistencampings en andere voor deze levensstijl geschikte locaties staat Kroatië op de derde plaats van Europa.

Therapeutisch toerisme
Op de Vakantiebeurs is ook veel aandacht voor de befaamde thermale bronnen in het land die hebben geleid tot een traditie van intensief therapeutisch toerisme. De ontwikkelingen op het gebied van medische, preventieve en wellness programma’s staan niet stil en de behandelingen kunnen zowel in het binnenland als aan de kust worden gevolgd. De deelnemers kunnen kiezen uit een grote variëteit aan kuren en therapieën, geneeskrachtige kruiden, water, modder en gezond lokaal eten.

Werelderfgoedlijst
Veel oude steden, historische gebouwen, middeleeuwse kerkjes in Kroatië zijn opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Ook immateriële erfgoederen pronken op deze prestigieuze lijst, zoals kantwerken, het tweestemmig zingen in bepaalde streken van het land, het feest van Sint Blasius in Dubrovnik, de optocht van de heidense klokkenluiders uit Kastav, de Kruisprocessie op het eiland Har en het riddertoernooi Alka in Sinj. In de Romeinse Arena in Pula is elk jaar een groot filmfestival.
Ook hedendaagse culturele activiteiten trekken veel publiek. Tijdens de Zomerspelen van Dubrovnik in juli en augustus wordt al sinds 1956 binnen de stadmuren, op pleinen en in straten klassieke muziek, traditioneel en modern toneel ten uitvoer gebracht. In Split is jaarlijks in het Paleis Diocletianus het Klapa festival, het feest van de ‘klapa’, het traditionele ȧ capella zingen dat ook onder de jeugd nog zeer populair is. De beste operagezelschappen van Europa treden op tijdens de Zomerspelen van Split.

In gesprek
De vele Kroatiëliefhebbers kunnen op de Vakantiebeurs in een gezellige sfeer in gesprek gaan met toeristische experts uit de diverse regio’s. Zij krijgen actuele informatie over de vele gevarieerde vakantiemogelijkheden, aangevuld met nuttige tips, voor een onvergetelijk verblijf. Voor meer informatie over het vakantieland Kroatië, surf naar www.kroatischverkeersbureau.nl.

‘Koffer vol ervaringen’
De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Bezoekers vinden er alle nieuwste vakantietrends met informatie van vakantie-experts uit alle werelddelen. De organisatie Gezondopreis informeert de bezoekers niet alleen over gezond op reis gaan, maar juist ook om weer gezond thuis te komen.
Onder de naam ‘Hemd van je Lijf’ bundelt Naturisme Federatie Nederland alles op het gebied van naakt recreëren. OntmoetNL’ omvat de Nederlandse exposanten die het beste van zichzelf laten zien in prachtige stands en op het Nederland Podium. Het groeiende segment Cruise- en Watersport doet er weer een schepje bovenop met een presentatie in maritieme sfeer.

Christelijk
Nieuw thema voor de vrijdagavond is ‘Vakantiebeurs by Night’, een event met meer sfeer en elan dan ooit. Het Christelijk Vakantieplein is een zelfstandig evenement op  vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in een aparte hal van de Vakantiebeurs en is volledig gericht op een brede Christelijke achterban.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 13 januari tot 21.00 uur. Voor entreekaarten in de voorverkoop met een aanzienlijke korting van 5,50 euro zie www.vakantiebeurs.nl.