Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Koffieproject verdubbelt oogst én ontvangt eervolle vermelding.   De koffieoogst van Apenheuls ‘koffieproject’ is afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Tot nu toe schonk het apenpark deze ecologische koffie uit Peru aan de bezoekers.

Door de groei is het park nu op zoek naar partners om de koffie ook te gaan schenken. Het project gooit ook hoge ogen in Peru: de lokale organisatie, Ucumari, kreeg vorige week een prestigieuze eervolle vermelding van het Peruaanse Ministerie voor Natuur en Milieu. Het project wordt gezien als een voorbeeld hoe natuurbescherming positief kan zijn voor de economische ontwikkeling.

In Apenheul drinken bezoekers hoogwaardige, ecologische koffie uit de nevelwouden van Peru. Deze koffie is afkomstig uit Apenheuls ‘koffieproject’, een samenwerking van het apenpark en lokale koffieboeren. In plaats van honderden hectares bos te kappen voor veeteelt, verbouwen lokale boeren sinds enkele jaren koffie, waarvoor aanzienlijk minder hectares grond nodig zijn. De koffieboeren krijgen van Apenheul een eerlijke prijs voor de bonen. Als tegenprestatie wordt het regenwoud in stand gehouden en zullen ze niet jagen op kwetsbare soorten. Door de ontwikkeling van dergelijke duurzame, economische activiteiten worden zo de nevelwouden hoog in het Andesgebergte beschermd.

De productie van de oude koffieplanten bleef al jaren zo rond de 2.000 kilo steken, net genoeg voor het gebruik in Apenheul voor bezoekers en personeel. Gelukkig bleven de boeren gemotiveerd en vertrouwen houden in de steun van Apenheul. En dat is toch heel wat in zo’n primitieve streek als het Andesgebergte, waar vooruitkijken nauwelijks gangbaar is. In 2010 was er al een lichte stijging van de productie van rond de 4.000 kilo bonen. De stijging zette in 2011 flink door. De jarenlange verzorging van de nieuwe plantages door de lokale boeren, onder begeleiding van ingenieurs, begint zijn vruchten af te werpen. Dit jaar zal er maar liefst zo’n 11.000 kilo richting Europa komen, genoeg voor zo’n anderhalf miljoen koffiekopjes! Al deze kilo’s bonen en ruim 60.000 kilo koffiebessen zijn met muilezels over een bergketen vervoerd en naar de centrale verwerkingsmachine gebracht! En voor 2012 wordt nog eens een verdubbeling van de productie verwacht…

In 2009 heeft de boerengemeenschap Ucumari gevraagd om het stichten van groot natuurreservaat te begeleiden. Er ligt nu een dik dossier klaar met daarin een voorstel voor een beschermd gebied van 40.000 hectaren, een gebied half zo groot als de Veluwe! Het is de verwachting nog dit voorjaar het dossier aan de overheden te overhandigen. Dan is een heel belangrijke stap gezet richting de bescherming van de ernstig met uitsterven bedreigde geelstaartwolaap en honderden andere unieke dier- en plantensoorten. Bovendien ontving Ucumari, uit 102 inzendingen, voor de categorie ‘eco-negocios’, oftewel duurzame economische activiteiten, een eervolle vermelding bij een prijsvraag uitgeschreven door het Peruaanse Ministerie voor Natuur en Milieu. Een flinke opsteker!

Meer over Apenheuls natuurbehoudfonds en het bijzondere ‘Los Chilchos’ koffieproject is te lezen op: http://www.apenheul.nl/apen-en-natuur/natuurbehoud en www.ucumari.org.