Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In de stand Nieuw-Zeeland van TravelEssence.  Utrecht,  19 december 2012 * * * In de succesvolle samenwerking tussen het Museum Volkenkunde en TravelEssence zal de Waka opnieuw te zien  zijn in de stand van Down Under reisspecialist TravelEssence. 

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Maori-houtsnijders in  Nieuw-Zeeland een kano, Waka, gemaakt die bestemd is voor een ander land die daar door niet-Maori’s  gebruikt zal worden.

Een Waka is een imposant en actueel  voorwerp van de Maori-cultuur. Het versterkt de banden tussen Museum Volkenkunde en de Nieuw-Zeelandse Maori’s.  Voor de Maori’s is dit een overzeese springplank om ook hier hun cultuur uit te dragen. Als je dit object naar de Vakantiebeurs kunt halen getuigt dit van een gelukkige samenwerking met de Maori’s in Nieuw-Zeeland en beschik je over een van de belangrijkste symbolen van hun samenleving.

De Waka is geen voorwerp om in een vitrine te plaatsen maar een fraai bewerkte, veertien meter lange boot die kan en mag varen. In de oude verhalen over de aankomst van de Maori’s in Nieuw-Zeeland spelen Waka’s een belangrijke rol.  Maori’s noemen hun geschiedenis niet voor niets Wakapapa en een Maori die zich aan een ander voorstelt zal altijd vertellen tot welke Waka hij behoort. Daarmee bedoelt hij met welke mythische Waka zijn groep lang geleden in Nieuw-Zeeland is aangekomen.  Waka’s spelen ook nu nog een belangrijke rol in het leven van de Maori’s. Elke groep heeft nog steeds zijn eigen Waka.  Die wordt  gebruikt  voor ceremoniële  tochten en wedstrijden.  De Waka taua  is een kostbaar bezit, een schat (Taonga)  geladen met kracht van de voorouders.

Een haka voor de Waka door Hone
Bij speciale gebeurtenissen hoort een haka. Het is een dreigende dans om de tegenstander uit te dagen. Rollende ogen, de tong ver uit de mond en slaan op borst en bovenbenen onder het luidkeels uitroepen van je tekst:  zó imponeer je de ander nog eens!  Je ziet het bijvoorbeeld  bij  wedstrijden van het rugbyteam, de All Blacks. Geen wedstrijd zonder vooraf een haka.  Tijdens de Vakantiebeurs is de Maori  Hone op de stand van TravelEssence aanwezig en kan de bezoeker met Hone persoonlijk kennis maken en  de haka en Waka zien!  

www.volkenkunde.nl  
    www.maori.volkenkunde.nl

TravelEssence  www.travelessence.nl     Vakantiebeurs stand F 146, hal 1