Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Nederlandse reizigers planten bomen in  regenwoud Nieuw-Zeeland.  De “Urewera Tree Planting Trek” is de realisatie van een uniek project  van TravelEssence, Te Urewera Trek en de plaatselijke Maori’s van het Te Urewera National Forest.

  Dit initiatief toont de betrokkenheid en de visie van TravelEssence, dat intelligent toerisme ook een blijvende en positieve invloed op milieu en maatschappij kan hebben.   

Het doel is eenvoudig:  de restauratie van het nationale park en de herbebossing van het regenwoud, dat voor landbouwdoeleinden werd gekapt. Reizigers geven niet alleen  geld  voor het project, zij brengen ook een dag door in de Maori-gemeenschap en planten zelf de bomen.  Op die manier konden al in twee jaar meer dan 1000 bomen worden gepoot.  Naast de milieuaspecten spelen ook sociale factoren een wezenlijke rol.  Jeugdigen en volwassenen van de Te Urewera-stam verzorgen In  de eerste vijf jaren de bomen, totdat die zichzelf kunnen redden.  De Maori’s  beschikken over een  uitgebreide kennis van het regenwoud, maar zij ontvingen hiervoor nooit eerder de maatschappelijke erkenning  en werden er ook economisch niet voor beloond.  Vele stamleden waren langdurig werkloos  en kunnen zich nu weer zinvol met betaald werk bezighouden.

Tochtverloop:
In Murapara, 20 minuten ten zuiden van Rotorua, ontvangt  Maori Joe Doherty zijn gasten.  Joe behoort tot de stam van de Urewera, zijn voorouders leefden al vele honderden jaren  in dit gebied. Joe was vele jaren verantwoordelijk voor de integratie van de Maori-cultuur in de “Te Papa” ,het nationale museum van Nieuw-Zeeland.  De ochtend brengen de gasten door in het geheimzinnige  Whirinaki Forest.  Joe vertelt welke rol de bomen bij het scheppingsverhaal speelden en waarom zij voor de  Maori zo heilig zijn.   

Na de lunch  plant elke deelnemer  negen bomen zoals de Rimu, Totara en de inheemse beuk. Die zullen in de volgende 1000 jaren het karakter van het Podocarp-woud bepalen, dat tevens het  Te Urewera National Park vormt. Een verrassend aspect  van het herbebossing project  is ook, dat elke deelnemer de  Tangata Whenua status krijgt. Dat betekent in overdrachtelijke zin, dat hij of zij vanaf dat moment  geldt als bewoner van de Te Urewara.

www.travelessence.nl/p/Te_Urewera  


www.restorerainforest.com