Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Zwitsers Verkeersbureau presenteert zich op de Vakantiebeurs 2012 in het fraaie ‘Zwitserlandhuis’ in hal 9 en heeft het thema ‘water’ gekozen ter promotie van de talloze toeristische attracties die het land in petto heeft.

Het natuurtoerisme staat hoog in het Zwitserse vaandel en de recreatieve mogelijkheden binnen het weidse thema water zijn legio en gevarieerd. Water betekent relaxen, vissen, wellness, surfen, zwemmen, zeilen, gletsjerwandelingen, meren, bronnen, snel stromende rivieren, meanderende bergbeken en watervallen, strandjes en krachtcentrales. De Vakantiebeurs is van 11 tot en met 15 januari 2012.
    

'Het Blauwe Wonder'
Behalve het Verkeersbureau plaatst ook de 43-jarige Zwitserse leraar Ernst Bromeis het thema ‘water’ in de schijnwerpers. Deze recreatiezwemmer startte in 2008 met zijn project ‘Het Blauwe wonder’, stak in 2010 alle meren van de Zwitserse kantons over en zwemt in mei de totale lengte van de Rijn af. Hij verwacht de 1232 km lange tocht van de bron in Zwitserland tot de monding aan de Nederlandse kust in dertig dagen te voltooien.

Wereld Natuur Fonds
De medewerking van het Wereld Natuur Fonds onderstreept het groene en ecologische motief van de zwemmer, die met deze inspanning mede ondersteuning geeft aan het toeristische ‘water’ thema van het Verkeersbureau. Een gouden en nooit droog vallende bron voor het Zwitserse toerisme.

‘Bisses’
Het voor toeristen aantrekkelijke water gerelateerde aanbod moet breed gezien worden en heeft vaak verrassende aspecten. Neem de wandelingen langs de ‘bisses’, de smalle kanalen die door de bossen heen de alpenweiden voorzien van het van de bergen klotsende water. Niets moderns, maar middeleeuws, het waren monniken en hard ploeterende boeren die deze kanalen vanaf de vijftiende eeuw met de hand hebben uitgegraven.
De oudste bisse dateert uit 1453 en is te vinden boven Nendaz in het kanton Wallis. De langste in die omgeving is 32 km lang, goed voor een dagwandeling over licht hellende bospaden. Maar er zijn ook kortere routes die voor jong en oud gemakkelijk te belopen zijn. Duizenden toeristen genieten van deze paden, vinden onderweg voldoende picknickplaatsen of kunnen aanschuiven voor een maaltijd in een van de vele berghutten of restaurants.

Eeuwige sneeuwvelden
Liefhebbers van eeuwige sneeuwvelden, toch ook van water afgeleide natuurgebieden, kunnen hun hart ophalen in onder andere het befaamde Aletschgebied in Wallis. De Aletschgletsjer aan de zuidkant van de Berner Alpen is met ongeveer 27 miljard ton ijs de grootste gletsjer van de Alpen en sluipt soms honderden meters diep door de valleien. Het gebied rondom staat samen met het Aletschwald en de bergen Jungfrau en de Bietschhorn op de UNESCO Wereldergoedlijst. In de winter is deze regio gebied, met Riederalp als centrum, een ideaal oord voor alle vormen van wintersport, skiën, winterwandelen en sneeuwschoenlopen, sleeën, toerskiën of voor een spectaculair kijkje in het blauwe holle gedeelte van de gletsjer. Om risicoloos van deze tochten te genieten is een goede gids een eerste vereiste.

Wijngaarden
Van een heel andere orde zijn de wandelingen door de wijngebieden, die bijna overal in Zwitserland te vinden zijn. Wallis is het meest vermaarde wijngebied van het land. Ook daar is water van cruciaal belang voor de succesvolle groei van de Merlot, de Cabernet, de Pinot Noir en al die andere wereldberoemde druivenrassen. De wandelaar vindt gemakkelijk zijn weg tussen de wijnranken op de steil oplopende akkers. Overal is wel een lokaal om wijnen te proeven en uitleg te krijgen over de wijncultuur en de tegenwoordige problemen voor wijnboeren, onder andere ten gevolge van klimaatverandering.

Natuurtoerisme
De befaamde wijnwandeling van Salgesch naar Sierre en terug trekt jaarlijks duizenden toeristen en Zwitsers uit alle regionen. Een ticket voor de tocht, die aan een maximum aantal deelnemers is gebonden, moet al maanden tevoren geboekt zijn. De wandelaars trekken genoeglijk met elkaar op en bij iedere bocht kan worden geproefd van wijn en streekproducten. Gelukkig is de toerist niet gebonden aan die ene dag maar kan ook op andere tijden over dit wijnpad struinen, of de 66 km lange goed bewegwijzerde route door de Walliser wijngaarden gaan wandelen.

Jungfraubahn
Op de Vakantiebeurs is in het Zwitserlandhuis door middel van een animatie ook aandacht voor een bijzondere spoorlijn, de Jungfraubahn die in 2012 honderd jaar bestaat . De spoorlijn voert naar het hoogste treinstation in Europa op 3454 meter. In de stand van Zwitserland komt een oud houten treinbankje te staan tegen het decor van het Jungfraumassief. De bezoekers kunnen zich hier op de foto laten zetten en kennis maken met de charmante gastvrouw ‘Heide’ op het stationnetje.

Vakantiebeurs
De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Thema in 2012 is ‘Een koffer vol ervaringen’. Bezoekers zien de nieuwste ontwikkelingen en trends, kunnen een schat aan ideeën opdoen bij exposanten vanuit alle werelddelen. Kroatië is het Gastland Europa. Onder de naam ‘Hemd van je Lijf’ bundelt Naturisme Federatie Nederland alles op het gebied van naakt recreëren op een modern plein in hal 10. ‘OntmoetNL’ omvat de Nederlandse exposanten die het beste van zichzelf laten zien in prachtige individuele stands en op het Nederland Podium in hal 11.