Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Edventure Costa Rica S.A. heet je ‘Organisch Welkom’ in de ‘Meest Duurzame Stand’ van de Vakantiebeurs 2012.

Edventure doet het. De Costaricaanse touroperator met Nederlandse wortels bouwt ‘De Meest Duurzame Stand van de hele Vakantiebeurs’! Makkelijk praten..... maar het is echt geen grootspraak. De hele stand wordt gebouwd van meubels afkomstig van afvalhout. Op de grond houtsnippers. Wandjes van tweedehands bamboe. Laptops van bamboe. Duurzaam geprinte posters en banners. GEEN folders in de stand, hooguit visitekaartjes. Heel veel fruit, alles organisch EN fair trade.
En de planten? Ook Fair Flowers Fair Plants gecertificeerd natuurlijk. Als klap op de vuurpijl gaan we onze eigen organische vruchtensapjes op onze bamboefietsen ‘in elkaar trappen’!!

Maar ja.... wat doen we met alle tickets? We wonen in Midden Amerika.... En met de reiskosten in Nederland? Tsja, dat gaan we dus compenseren. We gaan bij ‘ons eigen’ project OASEBOS tropisch regenwoud inkopen. De man die vlak in de buurt van dat stukje paradijs woont,  staat zelf bij ons in de stand! Want o ja, Edventure steunt allerlei (duurzame) projecten in Midden Amerika. Kunst gemaakt van bierblikjes, autobanden en melkpakken (Recicl-Arte, Costa Rica).  Maya vrouwen die van organische katoen en natuurlijke kleurstoffen de meest prachtige kleden en kleding maken (Esperanz-Arte, Guatemala). En natuurlijk onze mannen uit Nicaragua die van de lichtste houtsoort ter wereld, balsahout, de meest prachtige dieren snijden. Alles uiteraard helemaal duurzaam.

Waarom?
Maar waarom doen we dat dan? Omdat we gewoon graag dat doen waar we zelf in geloven. Wat we zelf leuk vinden. En omdat we ervan overtuigd zijn dat we niet de enigen zijn. En dat blijkt wel. In 4 jaar tijd zijn we gegroeid van een standje van 15 vierkante meter tot bijna 150 vierkante meter dit jaar. We zijn inmiddels aktief in heel Midden Amerika. En dan combineren we ook nog eens de rol van een touroperator met die van een reisagent. Daardoor zijn we niet alleen een stuk voordeliger, we kennen ook onze markt op ons duimpje. We wonen nou eenmaal daar waar jij op reis gaat.

Sponsoren
Dat we niet de enige zijn die in onze aanpak geloven, blijkt uit het feit dat de stand mede mogelijk wordt gemaakt door organisaties als: ASUS computers, Agrofair, 24 Kitchen, Koppert Cress, Fair Flowers Fair Plants, Gemeente Utrecht, Plant Planet, ‘Mijn Bamboe Fiets’, Libertas Drukwerk en Heleen Valstar.
 

Koppert Cress en 24 Kitchen
Koppert Cress is gespecialiseerd in ‘Cressen’, zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen. Smaak, geur, gevoel of presentatie, er is een cress voor alle toepassingen. En de keuze wordt steeds groter. Ieder jaar wordt minstens een nieuw product toegevoegd aan het sortiment ‘Microvegetables’, een collectie die als ‘Architecture Aromatique’ onder de aandacht wordt gebracht.
Drijvende kracht achter Koppert Cress en mede-initiatiefnemer van het digitale televisiekanaal  ’24 Kitchen’ is Rob Baan. Zowel hijzelf als Koppert Cress mochten de laatste jaren vele prijzen in ontvangst nemen, erkenning van de innovatieve aanpak van product en markt. Twee keer werd de AGF Innovatie Award overhandigd en Rob Baan mag zich Tuinbouwondernemer van het jaar 2011 noemen. Meer informatie is te vinden op www.koppertcress.nl en www.24kitchen.nl

Plant Planet
Plant Planet is een bedrijf met een missie. Het produceert planten waar een verhaal bij hoort. Niet de massa, maar de inhoud bepaalt of een gewas wordt opgenomen. Centraal thema is ‘overleven’.
Dit komt het meest duidelijk naar voren bij de Hawaiian Palm. Van deze vrijwel uitgestorven plant waren slechts een paar exemplaren over. Door plaatsing op de IUCN Red list en de onvoorwaardelijke inzet van vrijwilligers en wetenschappers, is zaad gewonnen en een teeltprogramma opgezet om de plant weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke leefomgeving. Enkele zaden zijn beschikbaar gesteld aan Plant Planet, die er kamerplanten van produceert. Een deel van de inkomsten wordt weer gedoneerd om het reddingsproject te ondersteunen.
Maar niet alles is even serieus. Er is ook overleven met een knipoog. Sansevieria ‘Friends’ is een oersterke kamerplant, die zelfs met de slechtst denkbare verzorging nog in leven blijft. In een praktijktest met studenten bleek dat Friends de enige plant was die bestand is tegen de de barre omstandigheden in een studentenhuis.  Meer informatie is te vinden op www.plantplanet.nl

Agrofair
Agrofair loopt voorop in handel met duurzaam vers fruit en fruitingredienten. Sinds de introductie van de eerste Fairtrade banaan in 1996, de Oke banaan, is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie waarbij producenten mede-eigenaar zijn. De kernwaarden van het bedrijf zijn samen te vaten als ‘fruitful, tasteful and respectful’.
Als importeur van duurzaam fruit levert AgroFair aan toonaangevende supermarkten en levensmiddelenbedrijven in Europa. Al het fuit dat aangeboden wordt is Fairtrade gecertificeerd en in sommige gevallen ook organisch. Meer informatie is te vinden op www.agrofair.nl

 

Edventure Costa Rica S.A. en Edventure Projects
Edventure is een Costa Ricaanse touroperator met Nederlands management, gevestigd in San Jose. Het bedrijf richt zich op individueel toerisme en biedt pakketten en reizen aan in Costa Rica, Panama, Nicaragua en Guatemala. Edventure laat haar clientele het ‘echte’ Midden Amerika zien en brengt je in contact met de lokale bevolking en met diverse projecten die door Edventure Projects worden ondersteund. Deze projecten bieden iets anders, iets nieuws aan en gunnen de bezoeker daadwerkelijk een kijkje in hun eigen leven en delen hun eigen passies. Een aantal vertegenwoordigers van deze projecten staan in de stand van Edventure ter promotie van hun dienst of product en natuurlijk hun land. Alle projecten van Edventure worden op hun beurt weer ondersteund door Nederlandse tuinbouwbedrijven. Meer informatie is te vinden op www.edventure.biz