Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Na ruim 10 jaar hebben de Boeddha’s van Museum Volkenkunde in Leiden weer een eigen zaal. Voor vele trouwe bezoekers iets waar zij halsreikend naar uit hebben gekeken.

Toen in 2001 het gerenoveerde museum zijn deuren heropende, bleek dat ‘de Boeddhazaal’, zoals die bij velen bekend stond, niet meer bestond. Jaren na dato gaven bezoekers van het museum nog steeds aan de zaal te missen. Daarom hebben de Boeddha’s weer een eigen ruimte. Reden voor een feestje, dat vanaf nu jaarlijks zal terugkeren! Op 28 en 29 januari viert Volkenkunde de opening van de nieuwe zaal met een Boeddhisme Festival. Rondleidingen, lezingen, meditatie, workshops, muziek en heerlijke sushi: een evenement voor jong en oud dat u niet mag missen!  

Zaterdag 28 januari: Japan en boeddhisme (13.00-17.00 uur)
De dag begint met een Shingon ritueel door Shingon priester Banna, die op traditionele wijze de nieuwe Boeddhazaal inwijdt. Owen Tjon Sie Fat geeft demonstraties ‘Kalligrafie in de stijl van het zenboeddhisme’ ingeleid door zenboeddhistisch monnik Zeshin van der Plas, die ook een lezing over het zenboeddhisme geeft. Een theeceremonie door Enshu theemeester Koji Miura, een presentatie over de Japanse Boeddhabeelden, Shakuhachi-concerten, films, sushi en andere Japanse lekkernijen van Taji, the Sushi chef maken de dag compleet. Het festival is met een familielezing, verhalenvertellers en kleurplaten ook heel geschikt voor kinderen.


Avondprogramma: Een avond rondom Boudewijn Büch (17.00-22.00 uur)

Wereldreiziger en schrijver Boudewijn Büch was in de jaren zestig een regelmatige bezoeker van ‘het Walhalla’, zoals hij de toenmalige Boeddhazaal noemde. Deze avond, tot stand gekomen in samenwerking met Büchmania,  het Boudewijn Büch gezelschap, is er voor iedereen die herinneringen aan Boudewijn en de oude Boeddhazaal wil ophalen. Met een drankje, Japanse hapjes en een zen-shakuhachi concert door Harrie Starreveld.

Zondag 29 januari: Boeddhisme uit Oost en West (12.00-17.00 uur)
Een dag met rondleidingen, lezingen en meditatie, workshops, een theeceremonie en natuurlijk heerlijke sushi. Dhr. Cuong Lu werd in 2000 door de verbannen Vietnamese boeddhistische monnik Tchich Nhat Hahn geïnstalleerd als meditatie leraar. In zijn lezing staat het thema 'Het boeddhisme - de weg om de ruimte in jezelf te ontdekken' centraal. Samen met Frank Uyttebroeck kan gemediteerd worden voorafgaand aan zijn lezing over wat het boeddhisme voor de geest kan doen. En ook vandaag zijn er volop activiteiten voor grote en kleine kinderen.

Voor het volledige programma, kijk op: www.volkenkunde.nl/boeddha